Fermierii protestează față de strategia comercială a României în relația cu Ucraina: „Voi greșiți, noi plătim!”

0
Publicat:

Fermierii din județul Arad au ieșit și ei la protest cu utilajele agricole. Printre ei se află și Dimitrie Muscă, unul dintre cei mai cunoscuți agricultori din România. 

Unul dintre cei mai mari fermieri din țară se află la protest FOTO Claudia Untaru
Unul dintre cei mai mari fermieri din țară se află la protest FOTO Claudia Untaru

La Arad o parte dintre fermieri s-au dus în vama Nădlac, în timp ce alții protestează la Vărșand. Acolo se află și Dimitrie Muscă. 

Protestul este unul la nivel național și are loc în mai multe puncte din țară, în zona vămilor, prefecturilor sau altor locații cu simbolistică pentru acest demers.

Cei de la Vărșand au afișat pe utilajele agricole și diferite mesaje. De exemplu: „Voi greșiți, Noi Plătim!” sau „Fermierul român - geografic european, practic singur”.

Însoțiți de poliție

Protestatarii sunt însoțiți în marșul lor de către reprezentanții Poliției.

Reprezentanții Alianței pentru Agricultură și Cooperare (AAC) spun că protestul de astăzi: „se fundamentează pe nevoia de stabilitate și predictibilitate a fiecărui fermier din România, pe dorința noastră comună de a continua să ne desfășurăm activitatea în condiții de egalitate cu oricare fermier european, de a fi susținuți și protejați în misiunea noastră de către decidenții europeni și naționali”.

Alianța pentru Agricultură și Cooperare a mai declarat că:

„Reamintim că această formă extremă de manifestare este consecința nemulțumirii și dezamăgirii profunde a fermierilor români  în legătură cu soluția găsită de Comisia Europeană la problemele și dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agro-alimentar din țara noastră, pe fondul distorsiunilor de piață cauzate de conflictul armat din Ucraina.  Eliminarea totală, începând cu mijlocul anului trecut, a taxelor vamale pentru toate mărfurile din Ucraina, a exportat, în plan comercial, efectele războiului în țările limitrofe printr-un efect de dumping involuntar, deoarece a stimulat fermierii ucraineni să vândă sub cost odată cu forțarea ritmului fluxurilor de marfă. Această măsură nu a ajutat și nu îi va ajuta pe fermierii ucrainieni să își reia ciclul de producție în condițiile unei escaladări puternice a cheltuielilor cu inputurile, în schimb  a perturbat extrem de puternic piața din România”.

AradPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite