De ce plâng bebeluşii. Medic: „Un copil normal plânge dintr-o mie de motive“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bebeluşii plâng frecvent, iar această reacţie îi panichează pe mulţi dintre părinţi. Nu întotdeauna plânsul unui bebeluş este determinat de foame sau de colici.

Medicul arădean Otilia Ţigănaş ne vorbeşte despre motivele plânsului la nou-născuţi, dar şi despre modul în care părinţii trebuie să reacţioneze.

„Copilul plânge fiindcă, la început, plânsul este singurul mod în care interacţionează cu lumea înconjurătoare. Este modul în care se face remarcat. Cum altfel, decât plângând, s-ar putea el manifesta? Un bebeluş normal, sănătos, plânge dintr-o mie de motive – altele decât că «are colici», sau că «laptele tău nu-i bun, nu-i gustos, nu-i destul»”, spune Otilia Ţigănaş.

Medicul arădean completează: „Un copil plânge, că plânge. Că-i în viaţă. Nu musai fiindcă are crampe sau că-i flămând. Rar plânge cu adevărat din cauza unei boli sau deoarece îi este foame. Trebuie avută răbdare pentru a identifica la un moment dat cauza acestei reacţii. O elementară logică zice aşa: dacă toţi copiii planetei plâng, fiindcă orice bebeluş plânge înainte să zâmbească, rezultă că toţi copiii planetei au colici? Sau că au ghinionul unor mame fără lapte?”.

În concluzie, Otilia Ţigănaş spune că ceea ce trebuie să facă mămicile este să nu „îndoape” bebeluşii cu medicamente anticolici şi să nu le dea lapte praf până la vârsta de şase luni. Bineînţeles, în condiţiile în care acest lucru este posibil.

Vă mai recomandăm:

Sfârşitul maternităţii? Bebeluşi creaţi fără material genetic de la femei

Naştere naturală sau cezariană? Avantaje şi dezavantaje pentru mamă şi bebeluş

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite