Comoară în arhitectură, blocată în renovare. Podul Traian are un secol de viață

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De vara trecută, arădenii aşteaptă ca lucrările de refacere a Podului Traian să fie terminate. Construit în urmă cu peste o sută de ani, podul care traversează râul Mureş între Aradul Nou şi centru este un monument de mare preţ.

Podul Traian din Arad, care se află acum în renovare, este un obiectiv cu care arădenii se mândresc. El traversează râul Mureş şi asigură legătura atât pentru traficul rutier cât şi pentru tramvaie, între centrul municipiului şi cartierul Aradul Nou, respectiv, între strada Romanilor, la capătul de pe malul drept şi Calea Timişoarei, pe malul stâng. O lungă  perioadă de timp podul a asigurat legătura rutieră între Timişoara şi Oradea.


„Mai ales în perioada respectivă traficul scurs pe pod a fost unul însemnat şi de aceea odată cu trecerea timpului s-a degradat. Era păcat  să nu fie refăcut după atâţia ani”, a spus Alexandru Pârv, locuitor din cartierul Arad Nou.


Valoare de patrimoniu


Podul a fost construit în perioada 1910 – 1913, iar multe dintre ansamblele folosite la construcţie au fost fabrcicate la Reşiţa, între anii 1910-1912. Reşiteanul Robert Toth, care era şi inginer, a conceput planul acestui pod. În data de 11 noiembrie 1910, podul a fost predat oficial către conducerea oraşului Arad. Cu toate că sfârşitul celui de-al doilea război mondial a fost crucial, deoarece podul a fost dinamitat, structura de rezistenţă nu a fost afectată grav, astfel după câteva luni a fost refăcut şi a rezistat până în zilele noastre. Podul constituie o lucrare de referinţă pentru perioada în care s-a executat, iar acum face parte din patrimoniul arhitectural al oraşului.
În Europa există foarte puţine structuri asemănătoare, iar tendinţa pe plan mondial este aceea de a păstra cu orice preţ astfel de mărturii ale trecutului. 

Infrastructura prezenta fisuri şi crăpături în structura de beton.
Corina Drăghici, purtător de cuvânt al Primăriei Arad

Închis vara trecută


Podul Traian a fost închis complet circulaţiei rutiere, pietonale şi tramvaielor în data de 25 iunie 2010, iar lucrările sunt acum în toi şi nu se ştie data când acestea se vor finaliza. Lucrările au început, deoarece construcţia podului a prezentat degradări importante provocate de coroziune şi oboseala materialului.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite