Cea mai mare plantaţie de trandafiri din România, aflată la Arad, în pericol
0
Cel mai mare rozariu din România şi chiar din sud-estul Europei, situat la 10 kilometri de municipiul Arad, este în pericol de a dispărea în câţiva ani. Mii de soiuri de trandafiri sunt plantate în rozariul din localitatea Mândruloc.
Mihaela Buzatu, cea care se ocupă de ani buni de rozariul din Arad, trage un semnal de alarmă şi spune că rezervaţia este în pericol, din pricina faptului că a ajuns "la fundul sacului".
"Am început totul în urmă cu 14 ani, din pasiune. Numărul soiurilor de trandafiri depăşea, la un moment dat, 2.000. Parcul se întinde pe 25 de hectare, din care trei hectare sunt plantate cu trandafiri, iar celelalte suprafeţe sunt pentru colecţiile de plante perene, arbori ornamentali şi zona cu livadă. Este cel mai mare rozariu din ţară şi multe soiuri existente aici sunt premiate cu aur la diferite competiţii internaţionale", spune Mihaela Buzatu.
Scopul înfiinţării acestui rozariu a fost familiarizarea oamenilor cu specii şi varietăţi de plante valoroase, adaptate climatului din România. Parcul care poartă denumirea Eutopia Gardens este o investiţie a firmei arădene Grup Expert SRL, firmă care desfăşoară activităţi comerciale în domeniul horticulturii ornamentale.
La Mândruloc este raiul trandafirilor FOTO Adevărul

În fapt, locul, mărginit în vest de dealurile Ghiorocului şi în sud de pădurile Vladimirescu şi râul Mureş, a avut aceeaşi denumire şi în perioada imperiului austro-ungar, numindu-se pe atunci Schoendorf. Structura parcului cuprinde două mari zone: una destinată colecţiilor de plante şi alta grădinilor tematice. „Am început cu formarea colecţiilor, astfel că, în 2011, după 9 ani de la înfiinţare, numărul taxonilor introduşi în parc a depăşit cifra de 5.000. Cea mai importantă colecţie este cea de trandafiri, cu circa 1.800 de soiuri”, mai spune Mihaela Buzatu.
Acum, însă situaţia nu este una roz, întrucât o parte a plantelor de aici s-au distrus. "La un moment dat, aveam 5.400 de feluri de plante, dintre care 2.000 de trandafiri. Acum 30% e distrus din cauza faptului că nu au fost întreţinute. Este scump, e nevoie de specialişti, iar banii nu sunt suficienţi. Am avut promisiuni din partea autorităţilor judeţene, dar deocamdată nu am primit sprijin financiar. Mai am ceva speranţe că acest proiect nu va muri, dar rămâne de văzut de se va întâmpla", mai spune Mihaela Buzatu.
Acesta susţine că ar avea nevoie de maximum zece persoane angajate timp de patru luni pe an, două luni primăvara şi două luni toamna. Atunci ar fi mai mult de lucru. Însă nu îşi permite decât să lucreze cu membri ai familiei şi câţiva prieteni. Spetanţa Mihaelei este data de punerea în practică a unui proiect care să readucă rozariul la viaţă, la ceea ce a fost în urmă cu câţiva ani de zile.
În cel mai mare rozariu din ţară are loc „Sărbătoarea Trandafirului”