Ce spun sătenii că prevestește cerul roșu. Fenomenul unic în România care i-a uimit pe toți FOTO

0
Publicat:

Localnicii din Vestul țării au rămas uimiți, în seara de 5 noiembrie 2023, când cerul a devenit roșu. Unii și-au făcut cruce și au scuipat în sân, în timp ce alții au pus mâna pe telefon și au imortalizat momentul.

Cerul a devenit roșu FOTO Garofița Scorobete
Cerul a devenit roșu FOTO Garofița Scorobete

Totul a fost postat pe paginile de socializare Facebook.  Pozele lor au devenit imediat virale, iar mesajele au început să curgă.

Fenomenul, extrem de rar în România, a fost speculat de internați, unii spunând că e vorba de aurora boreală, iar alții despre un fenomen cunoscut ca dispersia Rayleigh, numită astfel după fizicianul britanic Lord Rayleigh.

Conform unor superstiţii însă, atunci când cerul se înroşeşte sunt prevestite tot felul de nenorociri, războaie sau calamităţi. Alții spun în comentarii că este un semn de bogație, că sunt comori ascunse, în timp ce unii au constatat că așa era cerul la Revoluție.

„Nu-i a bună, să ne ferească Dumnezeu de război”; „Se scaldă banii. Am văzut când locuiam la Bruznic, în copilărie. Bătrânii spuneau că sunt comori ascunse”; „Cam așa era cerul la Revoluție”; „Este praful din atmosferă și reflexia luminii”, sunt doar câteva dintre comentariile postate după ce Garofița Scorobete a postat câteva fotografii și următorul mesaj: „Spectacol pe cer, Cuvesdia 05.11.2023 ora 19.15 Știe cineva ce e asta? Sincer, m-a uimit”.

Unde a apărut fenomenul unic

Acest fenomen unic în România a putut fi observat în mai multe orașe, inclusiv în județul Arad, la Șiștarovăț, Almaș, Dieci, Secusigiu, Olari și alte comune sau orașe, printre care și Lipova. Cerul roșu a putut fi văzut și în zone din județele Cluj, Timiș, Bihor, Caraș-Severin, București, Giurgiu, Ialomița, Tulcea, iar unele dintre comentarii plasează fenomenul și în Austria.

Aurora apare în mod obișnuit atât ca o strălucire difuză, cât și ca o cortină extinsă în spațiu orizontal.

Aurora Boreală, cunoscută și sub numele de Aurora Polară, este un spectacol natural care se desfășoară în cerul nopții în regiunile polare ale Pământului. Acest fenomen are loc atunci când particulele încărcate electric ale vântului solar interacționează cu atmosfera Pământului.

Aurora Boreală  apare în emisfera nordică, în timp ce cea australă, cunoscută sub numele de „Aurora Australă”, se desfășoară în emisfera sudică.

Astronomul Adrian Șonka a declarat că fenomenul este foarte rar la latitudinea țării noastre, ultima dată fiind văzut în anul 2015. Acesta susține că fenomenul a fost provocat de o erupție solară care a avut loc în urmă cu câteva zile, pe 3 noiembrie, și s-a produs când particulele emise în urma erupției au ajuns pe Pământ și au interacționat cu atmosfera terestră.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite