Cât de sănătoase sunt căpşunile şi de ce nu se mănâncă niciodată cu zahăr. Anihilează dependenţa de tutun şi alcool
0
Căpşunile sunt printre fructele preferate de cei mai mulţi oameni şi, aşa cum spun specialiştii, au efecte nebănuite asupra organismului. Ideal este să fie consumate proaspete, însă şi congelate îşi păstrează din proprietăţi.
Medicul nutriţionist arădean Dan Merişca spune că folosite întregi, conţin cantitatea maximă de vitamina C. În plus, conţin substanţe antioxidante (antocianinele şi elagitaninele). Acestea dispar în produsele conservate (cereale sau hrană pentru copii).
"Din acest motiv căpşunile se consumă proaspete. Ele conţin o cantitate mare de vitamina C (la acelaşi volum de exemplu 100 de grame de căpşunii cantitatea de vitamina C e dublă faţă de portocale). Mai conţin vitaminele: E, B1, B6, K, P, antioxidanţi şi acid- folic indispensabil pentru femeile gravide, întrucât contribuie la dezvoltarea fătului. Căpşunile consumate proaspete au un efect benefic în menţinerea integrităţii ţesuturilor, părului, unghiilor şi pielii", spune Dan Merişca.
În perioada de primăvară căpşunile au un efect pozitiv asupra asteniilor, anemiilor şi insomniilor prin asigurarea bunei funcţionări a sistemului nervos, întăresc oasele şi dinţii, cresc imunitatea organismului, au efect antibacterian, asigură protecţia inimii şi a vaselor de sânge.
"Au efect antitumoral - scad riscul apariţiei cancerului gastro-intestinal şi au efect diuretic - reduce tensiunea arterială, favorizează eliminarea acidului uric a toxinelor şi a excesului de colesterol. De asemenea, au efect antiinflamator- grăbind procesul de vindecare în arsuri răni, datorită cantităţii crescute de vitamina C. În plus, protejează fibra musculară, tonifică şi vitaminizează organismul, stimulează vezica biliară. Conţine puţine zaharuri, conţine vitamina E care este hipoglicemiantă, adică pot fi consumate şi de diabetici dar în cantităţi mici. Sunt aliatul de bază în curele de slăbire, conţin puţine calorii şi multă apă - 90%, inducând senzaţia de saţietate", mai completează nutriţionistul arădean.
De asemenea, se folosesc cu succes în cosmetică pentru tratarea tenului, in acnee, redând luminozitatea feţei. În studii recente se arată că un consum regulat de căpşuni reduce puseele reumatice şi scade inflamaţiile articulare. De asemenea, acţionează ca tratament împotriva intoxicaţiilor, ajută la eliminarea toxinelor din organism şi anihilează dependenţa de alcool şi tutun.
Când nu sunt recomandate căpşunile
Pe lângă efectele pozitive, căpşunile pot provoca urticarie, fiind un aliment alergen. "Nu este recomandat să fie consumate de copii sub patru ani şi de persoanele predispuse la alergii, decât sub supravegherea şi indicaţiile medicului specialist în funcţie de situaţie.
Specialistul arădean mai spune că niciodată nu terbuie să consumăm căpşunile cu zahăr, din care avem voie să mâncăm într-o zi, cel mult 25 grame (5-6 linguriţe). ”Trebuie să diferenţiem provenienţa zahărului adăugat de cel conţinut în mod natural în fructe şi legume, acesta din urmă conţinând fibre şi micronutrienţi. Dacă noi consumăm căpşunele cu zahăr adăugat, acest deliciu ne poate costa mult, fie el şi zahăr brun”, mai adaugă nutriţionistul arădean.
Vă mai recomandăm:
Cum să alegi fructele şi legumele în sezonul rece
Fructele şi legumele portocalii, cele mai bune în sezonul rece, spun nutriţioniştii