„Bace Toghiere“, brand de România. Povestea arădeanului care promovează produsele tradiţionale prin poveşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Hodrea promovează tradiţia
Gheorghe Hodrea promovează tradiţia

„Bace Toghiere“ a devenit cel mai iubit brand din regiunea Crişana, care aparţine arădeanului Gheorghe Hodrea. Acesta promovează atât produse tradiţionale, cât şi poveşti din lumea satului.

Gheorghe Hodrea (50 de ani) a creat brandul „Bace Toghiere“ în aprilie 2007, dintr-o întâmplare, spune el. „Parte real, parte imaginar, Bace Toghiere este personajul principal din «Poveşchile lu' Bace Toghiere», scurte povestioare hazlii, care nu fac altceva decât să ne readucă în lumea satului de azi, dar mai cu seamă de altădată, printre tradiţiile şi obiceiurile cu care au crescut atâtea generaţii”, spune Gheorghe Hodrea. 

Bace Toghiere a ajuns, la distanţă de mai aproape opt ani de apariţia sa, un brand. Presărate cu multe cuvinte vechi, poveştile lui Bace Toghiere nu sunt doar aducătoare de zâmbete sau chiar de hohote de râs, ci ele vin să împrospăteze în minţile şi în sufletele cititorilor amintirile anilor frumoşi petrecuţi la ţară, casele vechi, uliţele satului, laviţele de la uliţă, chipuri de oameni, obiceiuri, fel şi fel de mâncăruri şi plăcinte.

Poveştile au fost publicate în reviste, însă datorită interesului crescut al cititorilor, poveştile au fost republicate în reviste de câte zece episoade. Astfel au apărut, până în prezent, cinci reviste, care au fost difuzate cititorilor din municipiul şi judeţul Arad precum şi Bibliotecii Naţionale a României şi Bibliotecii Judeţene Arad.

„Dacă ar fi să-mi fac o caracterizare atentă mi-ar fi foarte greu, asta pentru că e foarte uşor să creionezi fizic sau chiar moral portretul altcuiva, însă dificil să-ţi dezvălui propria persoană. Pentru ca cititorii mei să mă cunoască cât de cât, am să vă spun că sunt un visător, un melancolic, poate prea mult ancorat în trecutul cu amintirile bogate pe care mi le-a acordat cu atâta dărnicie copilăria petrecută în localitatea Sintea Mare. Pe de altă parte, sunt un credul. Acord celor din jur încredere maximă fiind devotat până la capăt cauzei nobile”, afirmă arădeanul.

Gheorghe Hodrea este absolvent al Facultăţii  de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad şi al unui doctorat obţinut la Universitatea din Oradea. Dumninica şi de sărbători slujeşte Domnului şi oamenilor la Catedrala Veche din Arad ca şi diacon.

Mândru că-s arădean!

Despre Arad, Hodrea spune că este „un oraş liniştit şi cuminte, cu oameni harnici şi prietenoşi ce-şi trăiesc viaţa de zi cu zi trebăluind în şi printre clădiri încărcate de istorie ori petrecând clipe de hodină în oazele de verdeaţă aşazate de mâini dibace de-o parte şi de alta a râului Mureş. Iubitori de frumos, păstrători ai tradiţiilor şi obiceiurilor din vechime, arădenii iubesc pacea şi înţelegerea. Lor îmi dedic activitatea mea, în mijlocul lor vieţuiesc şi împreună putem face cunoscut tuturor Aradul şi arădenii. Pentru toate acestea, îs mândru că-s arădean!”.

Bace Toghiere

Cine este Gheorghe Hodrea

Gheorghe Hodrea s-a născut în data de 1 octombrie 1964. Este căsătorit şi are o fiică. El este posesorul brandului Bace Toghiere şi promovează tradiţia şi obiceiurile, inclusiv cele culinare, de la sat. 

Din anul 2007 şi până în prezent, a publicat în săptămânalul „Flacăra Roşie“ „Poveşchile lu' Bace Toghiere”, poveşti populare hazlii.

A publicat 12 numere de revistă – „Poveşchile lu’ bace Toghiere“, în anul 2009 cartea de poezie în grai – “Mi-e dor”, în anul 2011 cartea de poezie în grai – “Acasă”, în anul 2014 cartea de poezie – “Caiet de cîntări”, în anul 2014 cartea “Unchioaia Persîda şi zghoghitu’ vremii”.

A înregistrat trei CD –uri: unul cu “Poveşchile lu’ bace Toghiere” şi două cu poezii în grai difuzate  la Radio Timişoara – emisiunea “Gura satului” .

A avut rubrică la Radio Ciocârlia – Londra, la Radio Favorit FM – Oradea şi la Radio Max FM din Arad. A participat cu câte un material audio (două colinde) alături de realizatorii a două CD-uri cu colinde precum şi la lansarea acestora în preajma sărbătorilor de iarna ale anului 2013, în acelaşi an, 2013, a fost coprezentator într-un spectacol de colinde şi tradiţii ce a avut loc la sala Palatului Cultural din Arad, prezentat în întregime la postul local de televiziune INFO TV.

A colaborat cu revistele: „Lumea Satului” - Bucureşti (în anul 2009); “Omniscop” din Craiova (2010-2011), “Caiete Silvane” - Revista Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj (2011) şi “The Romanian Echo” – Portland US (2011);

Promovează tradiţia locală, obiceiurile şi cuvintele vechi în site-ul bacetoghiere.ro;

Apariţii ale brand-ului Bace Toghiere: Festivalul cătlanelor – Arad: 2008, 2009; Festivalul vânătorii de la Bata, judeţul Arad – 2008; Festivalul Vinului – Arad: 2008, 2009;

Târgul naţional al produselor ecologice, tradiţionale şi naturale produse în ferme ţărăneşti – Bucureşti ( Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice);
Pe câteva preparate din carne, naturale şi tradiţionale, produse de firma “Alpin” – Brad; ambalaje pentru miere de albine; mii de pungi ale unui magazin din Arad; căni inscripţionate şi alte materiale de reclamă;panouri şi benere publicitare şi autovehicule.
  În anul 2013 a luat locul I la concursul “Cel mai iubit brand din regiunea Crişana”, organizat de firmele de branding şi publicitate Seed Consultans şi Landor. În acelaşi an, 2013, a făcut parte din echipa Aradului prezentă la Bruxelles pentru promovarea Aradului – capitală europeană;
  În anul 2014 i s-a acordat premiul  “Tăt Banatu-i fruncea”  la secţiunea Creaţie, în cadrul Festivalului – Concurs Tata Oancea (creaţie şi interpretare a poeziei în grai bănăţean ediţia a XXXVIII –a 2014, Bocşa, judeţuş Caraş Severin.

Bace Toghiere

Fragment din Poveşchile lu' Bace Toghiere

Baiu’ iera cît casa. Vacile nu mai dăghiau lapchie. Înţărcasără dă frică. Ghinile nu să mai uoau, iar cînii nu mai vreiau şi iasă dî pîn căpiţîle dă paie, nici şi mînce. Ce iera dă făcut? Iera musai şi pringhiem ghighigonia...Mă, oamini buni! Ce creghieţ’ că iera la mijloc? Nici nu bănuiţ’. Omu-ş’ cumpărasă cimpoi şi să chinzuia şi-nveţă şi cînchie la iel. Baiu’ iera că n-avia tolceră muzîcale. Aşe că, chinuia bghietu’ inştrument, dă vai ş-amar.

Omu’ care n-are cîntaria-n iel, îi căpabil dă trădare şi strîcăciuni. Aşe că drajii mniei cei dă buni, mare atenţîie! Apa şi steie, da’ cîntaria, ba! Şi nu uitaţ’, viaţa-i frumoasă da-i scurtă, aşe că ascultaţ’ şi veghieţ’!”

Vă mai recomandăm: FOTO Băile Felix, cel mai mare brand al judeţului Bihor

Brand turistic cu potenţial fabulos, nesocotit total. Gustave Eiffel, arhitectul turnului din Paris şi a Statuii Libertăţii, are patru construcţii remarcabile la Iaşi
 

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite