Arădeni la peste 7.000 de metri în Kazakhstan. Film documentar despre expediție

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Printre cei care au ajuns în vârf s-au aflat şi doi arădeni
Printre cei care au ajuns în vârf s-au aflat şi doi arădeni

Vârful Khan Tengri a fost atins după şapte nopţi petrecute în viscol. Cei care au avut curajul să escaladeze muntele din fosta republică sovietică vor realiza un film documentar.

Arădenii care au fost în expediţie pe vârful Khan Tengri din Kazakhstan, un colos al naturii de 7.010 metri, cunoscut şi ca „Stăpânul Spiritelor” sau „Lord of the Sky”, au pregătit un film documentar despre expediţie, pe care îl vor prezenta în această săptămână. Din grup a făcut parte şi Claudiu Virgil Ban, preşedintele asociaţiei „Explorer” Arad, care a recunoscut că experienţa nu a fost chiar lipsită de surprize.

„După ce am aterizat la Almaty, fosta capitală a republicii Kazakhstan, a urmat un drum lung şi obositor, pe «jeepie route» până în tabăra de bază inferioară Karkara, la 2.200 metri altitudine. Khan Tengri este mult mai dur decât în poze. Am avut parte de avalanşe. Am reuşit să ne mai ferim de câteva ori în partea inferioară a pantei, dar sub crevasa superioară nu mai putem s-o evităm. Unul dintre colegi, Ovidiu, a reuşit să-i facă faţă, dar pe mine m-a luat. Din fericire am rămas la suprafaţă. Khan Tengri este un munte excepţional prin frumuseţea şi duritatea sa. N-o să-mi pară rău niciodată c-am mers”, spune Virgil Ban.

Acesta mai mărturiseşte că a fost mult mai dificil decât se aşteptau. „Din şase, doi au reuşit să urce pe vârf”, spune Virgil Ban. Aurel Sălăşan se află printre cei care au ajuns cel mai sus. „Dupa şapte nopţi la 5960 metri altitudine, am învăţat că răbdarea e cheia succesului în alpinismul de altitudine. Este o luptă psihologică foarte dură cu tine însuţi, cauzată de mediul aspru şi îngheţat, ce-ţi provoacă numeroase stări de angoasă şi descumpănire”, spune Aurel Sălăşan.   

Pentru că cei care au escaladat „Stăpânul Spiritelor” vor să împărtăşească şi altora experinţa lor, chiar dacă expediţia a avut loc cu luni în urmă, vor prezenta un film documentar. Acesta va putea fi văzut de către arădeni pe data de 15 septembrie, la ora 19.32, la Teatrul de Marionete Arad. 

Doi dintre cei care au participat la expediţie, Minerva şi Puiu au atins Umărul lui Chapaev (6.135 metri), iar Aurel şi Sergiu, după şapte nopţi petrecute în viscolul şi ninsoarea taberei trei, la 5.900 metri, cu tenacitate şi voinţă ieşite din comun, au atins Vârful Khan Tengri (7.010 metri). Membrii expediţiei sunt Minerva Vincze, Sergiu Jiduc, Claudiu-Virgil Ban, Ioan Filip, Ovidiu Găvănescu şi Aurel Sălăşan de la „Explorer” Arad. Toţi aceştia îşi vor povesti păţaniile din această expediţie, prin intermediul filmărilor făcute. Intrarea la eveniment este liberă.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite