A fondat muzeul sătesc în casa părintească. Alexandru Chiș din Covăsânț-Arad, mândru de rădăcinile sale FOTO
0Muzeul Etnografic din Covăsânţ-Arad a fost amenajat chiar în casa părintească a unui tânăr profesor decis să păstreze şi să arate lumii o parte din istoria satului. Are o colecţie de peste 2.000 de exponate.
Alexandru Chiș, un profesor de economie, în vârstă de 28 de ani, din Covăsânț-Arad, a început să colecționeze diferite obiecte pe care le-a expus într-un muzeu fondat chiar de el.
Este vorba despre Muzeul „Zestrea Satului” din Covăsânț-Arad, care și-a început activitatea în 4 decembrie 2016.
Pe atunci, colecția era formată din 600 de piese, în prezent colecția Muzeului este formată din peste 2000 de piese. La loc de cinste în colecţie stă o Scriptură veche din 1874, moştenire de familie.
Muzeul mai expune un război de ţesut care datează din 1909, la care Alexandru - pasionat de istoria locală, istoria familiei, tradițiile și obiceiurile satului - lucrează uneori, realizând covoraşe.
Nașterea unui muzeu
Muzeul etnografic din Covâsânţ a fost amenajat chiar în casa tânărului decis să păstreze şi să arate lumii o parte din istoria satului în care s-a născut.
Încă de mic, Alexandru nu își lăsa bunicii să arunce la gunoi obiectele vechi pe care nu le mai folosea. Așa a reușit să strângă primele lucruri de valoare. Le aduna, le curăţa şi le păstra cu grijă. La 19 ani avea deja sute de obiecte din secolele trecute - o adevărată comoară, pe care a decis să o împărtăşească. Aşa a înfiinţat un muzeu virtual, prezentând pe internet imagini cu obiectele din colecţia sa. Oamenii din sat au aflat imediat de pasiunea lui, iar în scurt timp avea să primească de la fiecare câte ceva.
Și-a cheltuit bursa pentru muzeu
În demersul său a fost ajutat financiar de părinţi, dar şi-a cheltuit până şi bursa studenţească pentru a-şi împlini visul.
„Am făcut şi eu unele sacrificii, deși familia m-a ajutat mult. Îmi cheltuiam toţi banii pentru a susţine muzeul, pentru că participam la evenimente în ţară şi aveam nevoie să tipăresc fotografii sau materiale promoţionale”, a declarat tânărul.
Alexandru se bucură când are vizitatori, chiar le și arată cum funcționau unele obiecte. În timp muzeul a devenit un reper cultural, promovat de site-uri de specialitate sau chiar de Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică al Judeţului Arad.
Cine este Alexandru Chiș
Alexandru Chiș este absolvent al Școlii Gimnaziale „Corneliu Micloși”din Covăsânț, acolo unde s-a pus baza formării sale. După terminarea liceului, a urmat cursurile de licență și apoi de masterat în cadrul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad. În prezent este profesor la Colegiul „Mihai Viteazul” din Ineu și doctorand în cadul Universitatii Oradea.
„Provin dintr-o familie de baștină din Covăsânț, localitate ce este atestată documentar încă din anul 1278. Experiențele prilejuite de expunerea pieselor din colecție, în spațiul din casa părintească, mi-au revigorat resursele sufletești și mi-au lărgit perspectivele, determinându-mă să promovez cu mai multă asiduitate inestimabilul patrimoniu folcloric care unicizează meleagurile Covăsânțului”, relatează tânărul.
„Îmi permit să subliniez că accesul la aceste sacre comori mi-a fost facilitat, inițial, de moștenirea populară spirituală pe care am primit-o de la familia mea și, treptat, mai mulți covăsânțeni s-au simțit chiar privilegiați să-mi doneze felurite obiecte, fiind conștienți de importanța conservării patrimoniului cultural/ etnografic al comunei. În cei șase ani de activitate, aproximativ 60 de localnici au contribuit la Colecția Muzeului «Zestrea Satului»”, mai spune Alexandru.
Vizitatori din țară și străinătate
Până acum vizitatorii muzeului sunt turiști din România: Arad, Timiș, Bihor, Iași, Caraș Severin, Ilfov, Cluj, Suceava, Maramureș, Bistrița Năsăud, dar și din străinătate: Ungaria, Austria, Olanda, Franța, Germania, Grecia, Republica Moldova, Danemarca, Canada.
De asemenea, în cadrul muzeului s-au desfășurat mai multe proiecte, cum ar fi: „Călătorie în trecut”; „Turist prin Covăsânț”; „Oameni și locuri”. A fost și o ședință foto de promovare a portului popular din Covăsânț, da și simpozionul „Satul Românesc-Istorie, Tradiții și Obiceiuri”.
Sătenii se arată mândri de ceea ce a reușit tânărul profesor să realizeze la ei în localitate.
„Vin mulți turiști de când este deschis muzeul, foarte mulți dintre noi am donat obiectele găsite prin pod de la bunicii și străbunicii noștri”, spune una dintre localnice.