Viaţa de ţăran în Teleorman a unuia dintre cei mai buni sportivi ai lumii: agricultor pasionat şi dublu campion mondial la lupte, în 2015

0
Publicat:
Ultima actualizare:
attila

Românul Attila Szabo (56 de ani) a obţinut, în 2015, titlul de dublu campion mondial la Campionatul Mondial de Lupte Libere şi Greco-romane de la Atena, categoria veterani. Szabo şi-a împărţit toată viaţa între sportul de performanţă — atât în România, cât şi în Germania — şi agricultură, în judeţul Teleorman.

Fost sportiv de performanţă al Clubului Dacia Piteşti, membru al generaţiei de aur a luptelor din România, Atilla Szabo (56 de ani) este în prezent fermier de succes în judeţul Teleorman. A reuşit, în câţiva ani, să transforme cele 160  de hectare de pământ strânse în comuna Smârdioasa într-o afacere agricolă modernă şi profitabilă. 

Deşi prins mereu cu agricultura, n-a renunţat niciodată la sport. S-a antrenat singur şi, la 56 de ani, a reuşit să devină dublu campion mondial la Campionatul Mondial de Lupte Libere şi Greco-romane pentru veterani, desfăşurat în 2015 la Atena. Performanţa lui Attila Szabo este o lecţie de ambiţie şi voinţă, aşa cum a fost, de altfel, toată viaţa sa de până acum. 

A început să facă sport dintr-o întâmplare, la vârsta de 16 ani. „Ideea mea n-a fost să fac lupte. Problema era că eram un copil mai amărât. Toată lumea mă bătea, toţi îmi dădeau cu şutul în fund. Am încercat să iau măsuri. Am auzit de la un coleg din Piteşti de lupte. Mai întâi, m-am dus la sală. N-am îndrăznit să intru. Era o sală lungă, cu ferestre mari. A venit antrenorul care m-a văzut la fereastră şi m-a întrebat ce fac acolo. I-am spus speriat că mă uit un pic şi plec. A fost primul meu antrenor, care m-a luat de la fereastră, m-a dus în sala de lupte, mi-a dat nişte tichete de autobuz, ciocolată Rom şi nişte tenişi, pentru că aveam unii rupţi. O fi văzut el ceva“, povesteşte sportivul.

Succesul a început să se arate de la primele competiţii. După numai şase luni de antrenament, copilul care se uita pe geam la sala de sport a devenit campion naţional la juniori. A început să se afirme şi în competiţiile internaţionale. „În Polonia am ieşit pe locul III, la turneul ţărilor socialiste, în Rusia – locul III. Eram junior şi ajunsesem deja vicecampion la seniori“, îşi aminteşte 

Attila Szabo. 

70.000 DE DOLARI ÎN PRIMUL AN DE AGRICULTURĂ

A trecut prin mai multe cluburi sportive: Petrolul Ploieşti, Dinamo, Piteşti. Apoi a părăsit ţara după Revoluţie şi a continuat să facă sport în Germania. „Am plecat în Germania şi am activat în prima ligă. Am rămas 12 ani, timp în care am şi muncit, am învăţat meserie în construcţii. Am câştigat foarte bine“, precizează luptătorul. A făcut sport de performanţă până la 39 de ani şi apoi s-a apucat de afaceri. 

În Teleorman a ajuns, din nou, printr-o întâmplare. „Foştii mei colegi m-au sfătuit să fac un business în România. Am cumpărat o combină. Pe vremea aceea (n.r. – în 1998), combina Claas era cum e Mercedesul acum. Era minune. Cu acea combină mi-am început aventura în ţară. În primul an am făcut peste 70.000 de dolari. Am avut succes enorm financiar, în perioada 1999-2000 cu acea combină. M-au sfătuit să mă duc cu combina unde sunt suprafeţe mai mari. Nişte ingineri mi-au zis să vin în Teleorman. Întâmplarea a făcut să rămân fără motorină pe acest drum din comună. Am văzut curtea scoasă la licitaţie. M-am oprit, m-am uitat şi am rămas aici“, povesteşte agricultorul.

150 DE FLOTĂRI ZILNIC

La Smârdioasa, Attila Szabo şi-a adus soţia din Piteşti, şi-a întemeiat o familie şi o afacere solidă. Cu toate astea, n-a încetat nicio zi să facă sport şi să se antreneze. 

„Fac mişcare foarte mult, merg cu bicicleta zeci de kilometri. La sală nu prea am unde să mă duc“, spune sportivul. Pregătirea pentru Campionatul Mondial de Veterani de la Atena a făcut-o acasă: „Abdomene în fiecare dimineaţă – 100 de bucăţi, flotări – 100-150 dintr-o bucată. Am şi o bară de tracţiune. Dimineaţa, când ies din casă, trec pe la bara de tracţiune, seara când mă întorc, nu intru în casă fără să fac exerciţii la bara de tracţiune. Am mai făcut şi bazin. Nu plec fără 40 de bazine. Oriunde mă duc, fac mişcare“, se mândreşte campionul-agricultor. Competiţia de la Atena, la care au participat veterani sportivi de peste 35 de ani, n-a fost deloc uşoară. „Când eşti tânăr, poţi să spui că natura tinereţii aduce forţă, poţi face orice sport. Acum trebuie să ştii tu să te formezi şi să te antrenezi pentru astfel de competiţii. Nu are ce căuta un neavizat“, explică luptătorul. La Atena s-au reunit toţi foştii mari sportivi ai lumii. Au partcipat, la ambele stiluri, greco-romane şi lupte libere, peste 660 de persoane din 166 de ţări. 

attila

INCIDENT CU STEAGUL ROMÂNIEI

În timpul competiţiei din Grecia a avut loc şi un mic incident. Attila Szabo a observat să singurul steag care lipsea din sala de sport era steagul României. „Erau arborate steagurile tuturor ţărilor, nu şi al României. 

Ne-am dus la organizator şi i-am spus că eu nu mai intru pe saltea în finală. I-am spus: «Eu sunt din România şi nu văd steagul României». Mai aveam 12 meciuri să intru în finală la libere. Le-am dat steagul meu. Era mai mic, dar l-au pus acolo în final în colţ lângă celelalte. A doua zi, au făcut comandă şi a apărut şi steagul României“, povesteşte sportivul.

Attila Szabo a câştigat la Atena aurul atât la secţiunea de lupte libere, cât şi la gre-co-romane. A urcat de două ori pe cea mai înaltă treaptă a podiumului şi a ascultat cu mare emoţie imnul României. „Este greu de descris în cuvinte senzaţia pe care o ai atunci când urci pe podium şi ţi se cântă imnul naţional“, mărturiseşte sportivul. 


„Bătrânii, dacă vor să mai guste din viaţă, să se mişte“

attila

Dublul campion mondial de 56 de ani priveşte înainte cu ambiţie şi multe speranţe. Intenţionează să participe şi la următorul campionat şi spune că nu se va lăsa niciodată de sport. „În absolut orice faci, şi în afacere, şi în sport, munca şi consecvenţa sunt secretele succesului. Dar muncă serioasă! De mişcare n-am să mă las. Toată lumea, atât tinerii, cât mai ales bătrânii, dacă vor să mai guste din viaţă trebuie să se mişte încontinuu, pentru că altfel n-au nicio şansă să se păstreze. Mişcarea este tratamentul fiecărui om“, subliniază Atilla Szabo.

“ La un concurs din Grecia, erau expuse steagurile tuturor ţărilor, nu şi al României. M-am dus la organizator şi i-am spus că eu nu mai intru pe saltea în finală. I-am spus: «Eu sunt din România şi nu văd steagul României». Atilla Szabo campion mondial la lupte
Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite