Taxele şi impozitele locale 2016 la Alexandria. Ce dări cresc şi ce impozite scad, după noul Cod Fiscal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto arhivă
Foto arhivă

Locuitorii de la bloc vor plăti impozite apropiate de cele de anul trecut. Scad impozitele la case,însă doar în anumite condiţii. Agenţii economici vor plăti dări mai mici. De anul acesta, achitarea taxelor şi impozitelor este condiţionată cu achitarea amenzilor la primărie.

 Taxele şi impozitele locale pentru anul 2016, în varianta noului Cod Fiscal, au fost prezentate, astăzi, de primarul Alexandriei Victor Drăguşin, cu prilejul unei conferinţe de presă.  ”Pentru prima dată,  după 1990, prin Codul Fiscal se lasă la latitudinea autorităţilor publice locale să impună taxe şi impozite pe clădiri, terenuri între nişte limite, minime şi maxime”, a anunţat primarul Drăguşin.

După spusele acestuia, la Alexandria,  Consiliul local a aprobat minimul prevăzut de lege ca indice de aplicare a taxelor şi impozitelor locale, atât pentru persoane fizice, cât şi pentru persoane juridice.

Locuitorii de la bloc, persoane fizice, vor plăti aceleaşi sume ca şi impozit pe clădire ca anul trecut. ” La terenuri se introduce taxa pe teren, teren care reprezintă cota indiviză. Asta înseamnă, la simulările făcute de colegii mei, sume între 7 şi 15 lei ca şi taxă pe teren”, a spus primarul. Sumele variază de la bloc la bloc, în funcţie de suprafaţa apartamentului.

”La case, pentru clădiri, impozitele înseamnă aproximativ aceleaşi sume, ba chiar scad, în două condiţii: dacă sunt clădiri mai mai noi de 30 de ani, pot scădea puţin, iar la cei care deţin locuinţe mai vechi de 100 de ani se aplică un coeficient de reducere de 50%”, a explicat primarul Alexandriei.

Se introduce la plată suprafaţa de sub case

La terenuri, pentru locuitorii de la case, situaţia se schimbă. ” Se introduc la plată ca suprafeţe , suprafaţa de sub casă, pe de o parte, lucru care nu era până în 2015 şi, de asemenea, 400 de mp din terenul declarat cu statut de teren arabil din curte”, a mai anunţat primarul.  Pentru cei care au mai multe case, suprafeţele se însumează , iar cei 400 de mp se adaugă o singură dată.

” Pe fond, în unele cazuri, taxa pe teren poate să ajungă la dublu, introducând amprenta casei şi cei 400 de mp” a mai spus primarul. Muncipalitatea  a păstrat bonificaţia de 10% pentru cei care achită integral taxele şi impozitele locale, până la 31 martie.

Se menţin şi scutirile pentru persoanele care au venituri mici. ” Am păstrat această facilitate, Codul Fiscal ne permite. În evidenţele noastrea sunt  1500 de familii  care vor beneficia de scutire totală, în majoritate, sau parţială”, a  mai spus primarul.

Amenzile înaintea impozitelor

De anul acesta, cei care au amenzi la primărie, nu vor mai putea achita taxele şi impozitele, până nu achită amenzile. ” Nu se mai primesc taxe şi impozite locale, până când titularul nu are amenzile achitate. Ordinea impusă de Codul Fiscal de plată este: întâi amenzile şi apoi taxele şi impozitele locale”, a confirmat Victor Drăguşin.

Scutire de la plata impozitului pentru reabilitarea termică

Toţi locuitorii care doresc să-şi izoleze termic locuinţele îşi pot recupera sumele prin neplata impozitului pe clădire, dar numai îndeplinind anumite condiţii :să aibă proiectul de reabilitare termică întocmit de o firmă autorizată, să notifice primăria în scris de intenţia de anvelopare, să realizeze lucrările cu o firmă de specialitate, iar la finalul lucrărilor să notifice primăria în legătură cu recepţia. ” În funcţie de suma plătită pentru reabilitare va fi scutit de la plata impozitului, începând cu următorul an fiscal, un anume număr de ani, până când îşi recuperează valoarea investiţiei”, a anunţat primarul.

Terenuri extravilane

Pentru terenuri extravilane, indiferent că proprietarii  locuiesc la case sau la bloc, modificările sunt următoarele: pentru teren  arabil se va plăti cu 15% mai puţin, iar la terenul cu statut de viţă de vie, cu 12% mai puţin.

Persoanele juridice vor plăti dări mai mici

 Pentru mediul de afaceri autohton, 2016 se anunţă a fi un an mai bun, cel puţin în ceea ce priveşte taxele şi impozitele locale. După anunţul primarului, agenţii economici vor plăti dări mai mici.

” Am propus şi Consiliul local a aprobat  o diminuare a impozitelor pe clădiri între 60 şi 80%. Asta înseamnă o degrevare a eforturilor financiare pe care trebuie să le facă agenţii economici în  sumă de 47 de miliarde de lei vechi. Municipalitatea va încasa bani mai puţini, dând posibilitatea agenţilor economici să se dezvolte. M-aş bucura dacă de aceste  economii, agenţii economici ar angaja oameni sau ar duce la o creştere a veniturilor angajaţilor lor”, a mai spus Drăguşin.

În ceea ce priveşte mijloacele de transport, impozitele rămân la nivelul din 2016.

Agenţii economici care au sediul social în locuinţă trebuie să facă reevaluarea suprafeţelor

Schimbări au apărut în ceea ce priveşte agenţii economici care au sediu social în locuinţă. ”Dacă până în decembrie  2015, pe baza unor contracte de închiriere, concesiune sau comodat, se  transferau de la persoana fizică,  la persoan juridică anumite camere considerându-se sediu social, în 2016 sunt obligaţi ca, până în martie, să delimiteze explicit camerele sau suprafeţele care sunt utilizate pentru firme. Aici intervin două condiţii pentru impozite: dacă acea componentă care este utilizată pentru firmă nu este reevaluată până la 31 martie, impozitul pe clădire poate să crească până la de 20 de ori. Dacă-şi reevaluează, impozitele sunt mici”, a mai spus primarul.

Toţi agenţii economici care au sediul social pe locuinţe trebuie să reevalueze suprafeţele şi să depună documentele la primărie, până la finalul lunii martie, pentru a nu fi impozitaţi mai mult. Dacă locuinţa a fost construită sau cumpărată în ultimii cinci ani, Codul Fiscal nu mai impune  reevaluare.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite