Pastă de dinţi preparată acasă, din bicarbonat şi coji de lămâie. Specialiştii, despre efectele pe care le pot avea produsele bio de acest tip asupra dinţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mulţi români se tem de controversatul fluor din pasta de dinţi
Mulţi români se tem de controversatul fluor din pasta de dinţi

Din ce în ce mai mulţi români îşi spală dantura cu pastă de dinţi preparată în casă din bicarbonat de sodiu, coajă de portocală sau oţet. „Adevărul“ vă prezintă câteva reţete şi vă spune care este părerea stomatologilor.

Deşi piaţa de profil este plină de produse de curăţare a dinţilor autorizate de Ministerul Sănătăţii şi recomandate de stomatologi, românii cuprinşi de febra produselor bio au început să prepare pasta de dinţi acasă, folosind ingrediente care sunt la îndemâna oricui.

Plecând de la ideea că fluorul conţinut de pasta de dinţi din comerţ are efecte negative pe termen lung asupra creierului, unii români au început să prepare pastă de dinţi la ei acasă. Reţetele nu sunt complicate şi pot fi făcute cu ingredinete ieftine de către oricine. La baza pastei de dinţi făcute în casă stă bicarbonatul de sodiu despre care se ştie că are efect de curăţare şi albire a dinţilor.

Cu o linguriţă de bicarbonat de sodiu, o jumătate de linguriţă de sare de mare fină, un strop de mentă şi puţină apă de la robinet se obţine o pastă de dinţi naturală, la îndemnă oricui. De când moda pastei de dinţi făcute în casă a prins şi la români, reţetele s-au diversificat. Pe lângă bicarbonat de sodiu şi sare de mare, se mai foloseşte la obţinerea unei paste bio, coajă de portocală sau lămâie rasă.

”Coaja de portocală uscată se pisează până se transformă în praf. Se adaugă bircabonatul şi sarea, se amestecă şi praful obţinut se păstrează într-un recipient. Se bagă periuţa de dinţi în praf şi apoi în apă şi aşa se face curăţarea dinţilor”, explică Emilia Cazimir, o tânără de 27 de ani care a renunţat la pasta din comerţ şi de doi ani foloseşte numai pasta homemade.

Lămâia, portocala, căpşunile sau oţetul, remedii pentru albirea dinţilor

Lămâia şi portocala sunt două citrice care ajută la curăţarea dinţilor. Pot fi folosite ca atare sau în paste amestecate cu bicarbonat de sodiu. Cei care folosesc produse naturale pentru curăţarea dinţilor spun că, o dată pe săptămână, îşi curăţă dinţii cu zeamă de lămâie. Coaja de portocală este folosită şi ea pentru frecarea dinţilor.

Căpşunile pasate, amestecate cu bicarbonat de sodiu, ar avea, se spune, efecte benefice pentru dantură, dacă sunt folosite o dată pe săptămână.

image

Alte reţete de curăţarea a dinţilor în mod natural conţin oţet. Se spune că este eficient amestecul din oţet de mere, sare şi bicarbonat de sodiu. Pentru albirea dinţilor se mai foloseşte peroxidul de hidrogen. Naturiştii recomandă clătirea dinţilor cu peroxid o dată pe lună.

Stomatologii: ”Lămâia scade ph-ul şi afectează gingia”

Stomatologii nu resping ideea pastei de dinţi bio, însă recomandă folosirea produselor de la plafar şi nu combinarea în casă a unor produse de către necunoscători.

Despre lămâie, oţet sau perxid de hidrogen, medicii spun că folosirea acestora pe termen lung poate face mai mult rău decât bine dinţilor. ” În primul rând astfel de produse nu trebuie folosite pe o dantură bolnavă, pe dinţi cu carii sau fisuri. Pot apărea dureri. Nu recomand soluţiile de albire folosite în casă. Lămâia  sau oţetul nu sunt indicate deorece scad ph-ul şi provoacă demineralizarea smalţului dinţilor”, susţine Victor Cişmaru, medic stomatolog.

Potrivit medicului, chiar şi bicarbonatul de sodiu folosit necorespunzător poate duce la uscarea gingiei.

Pentru o curăţarea sigură şi fără efecte secundare a dinţilor, medicii stomatologi recomandă pastele de dinţi avizate de Minsterul Sănătăţii, care să nu conţină parabeni. În ceea ce priveşte controversatul fluor, acesta are, susţin medicii, acţiune benefică asupra tartrului şi cariilor.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite