FOTO Zărezanul, ziua în care începe Noul An Viticol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tradiţia se păstrează la Alexandria
Tradiţia se păstrează la Alexandria

Zărezanul sau Arezanul viilor se serbează în fiecare an, la 1 februarie. Tradiţia populară spune că aceasta este ziua în care anul vechi viticol moare şi renaşte noul an viticol. La viile de la marginea Alexandriei s-au adunat astăzi oficialităţile şi proprietarii de vii pentru a pune în practică un ceremonial bahic , vechi de pe vremea tracilor.

O tradiţie veche de sute de ani se menţine în Teleorman şi astăzi. La 1 februarie, ziua în care începe un an viticol nou, proprietarii de vii se adună la ”capul viei” şi pun un practică un ritual bahic , cu speranţa că anul care începe le va aduce vii roditoare şi vin bun. Pe vremuri, proprietarii viilor mergeau cu săniile sau căruţele, împodobite cu coarde de viţă-de-vie păstrate din toamnă, către viile pe care le aveau în proprietate.  Aici proprietarii dezgropau sticla cu vinul ultimei recolte, îngropată  din toamnă şi începeau să petreacă, marcând începutul unui nou an viticol. Băutura, mâncarea, focul tradiţional muzica şi voia bună nu lipseau din peisaj.

Ritualul a fost pus astăzi în practică în mai multe localităţi din Teleorman, judeţ în care tradiţia veche de sute de ani se păstrează. La viile de la marginea Alexandriei s-au adunat proprietarii de vii şi oficialităţile oraşului pentru a asista la slujba de sfinţire a viei.

Preotul a sfinţit via  în vederea rodirii şi apărării de vătămători şi de vreme rea, stropind-o cu agheasmă de la Bobotează. Primarul Alexandriei, Victor Drăguşin a dezgropat sticla de vin îngropată în toamna anului trecut în viile de la marginea Alexandriei şi tot el a tăiat simbolic o coardă de viţă de vie. În ciuda vremii neprielnice, proprietarii de vii au păstrat tradiţia şi în acest an.

 ” Au venit într-un număr destul de mare. Nu aveam cum să nu păstrăm această tradiţe care vine din istoria noastră, chiar dacă este scurtă. Este o sărbătoare, e adevărat, de origine bulgărească. Mă bucur că alexăndrenii iubitori de muncă, de vie şi de roadele acesteia participă într-un număr destul de mare”, a spus primarul oraşului.

După ritual, toţi cei strânşi la marginea viilor au încins o petrecere stropită cu vin de anul trecut şi antrenată cu muzică populară.

Sfântul Trifon, ocrotitorul viilor

Zărezanul mai este cunoscut sub denumirea de  ''Trifănitul viilor'', numele venind de la Sfântul Mucenic Trifon, care este sărbătorit pe 1 februarie  în calendarul creştin-ortodox .

Despre Sfântul Trifon se ştie că  a trăit în satul Lampsac, din provincia Frigiei. Silit să aducă jertfe zeilor romani şi nesupunându-se regimului, Trifon a fost torturat şi condamnat la moarte prin decapitare. A murit înainte de executarea sentinţei. În popor  se spune că acesta este sfântul care  are putere asupra începutului de primăvară. Sfântul Trifon este cel ce păzeşte livezile de omizi şi lăcuste.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite