Foştii angajaţi ai lui Ioan Nicolae de la Combinatul din Turnu Măgurele, lăsaţi să moară de foame. Nu şi-au mai văzut lefurile de şapte luni: „Este un dezastru”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
combinat

În vreme ce Ioan Nicolae scrie cărţi în penitenciar, fiind condamnat la doi ani şi şase luni de închisoare în dosarul ”Mită la PSD”, sute de turneni, foşti angajaţi ai SC Donau Chem, combinatul de îngrăşăminte chimice din Turnu Măgurele, au ajuns în pragul disperării. Cei 608 disponibilizaţi ai unităţii au de încasat salarii restante şi plăţi compensatorii care însumează, pentru fiecare, între 10.000 şi chiar 16.000 lei.

Nu mai puţin de 608 angajaţi ai combinatului de îngrăşăminte din Turnu Măgurele au fost disponibilizaţi în 2015, în două etape, în lunile mai şi noiembrie. Oamenii au plecat în şomaj cu câte şapte salarii restante şi fără plăţile compensatorii , prevăzute de Contractul Colectiv de Muncă. La unitatea care şi-a încetat activitatea de producţie au mai rămas 241 de salariaţi care nici ei nu şi-au mai luat lefurile de luni de zile. Foştii angajaţi au acţionat în instanţă patronatul de la combinat şi au obţinut hotărâri judecătoreşti favorabile. Chiar şi cu  justiţia de partea lor, oamenii nu au văzut niciun leu.

Situaţia dramatică a foştilor angajaţi de la SC Donau Chem a fost,  de câteva ori, subiectul Comisiei de Dialog Social, convocată de Prefectura Teleorman. La ultima întrunire desfăşurată luna aceasta la Primăria Turnu Măgurele au venit câteva sute de foşti angajaţi şi actuali salariaţi ai combinatului, în speranţa că autorităţile judeţene vor găsi o soluţie de mediere, în aşa fel încât ei să-şi poată primi salariie. De la întâlnirea muncitorilor cu autorităţile din Teleorman au lipsit reprezentanţii conducerii Donau Chem. ” Despre situaţia în perspectivă a societăţii nu deţinem informaţii concrete”, a fost răspunsul directorului Ion Ban, trimis în scris, către Prefectura Teleorman.

În faţa autorităţilor judeţene, oamenii de la combinat şi-au spus din nou disperarea. ”Suntem într-o situaţie foartă gravă. Avem de primit fiecare persoană câte 100 de milioane,cei care am fost trimişi în şomaj în luna mai, alţii mai mult. Am sesizat autorităţile publice, nu s-a întâmplat nimic şi s-a ajuns în această situaţie. Am blocat şoselele, ne-am cerut drepturile, pur şi simplu, nu s-a întâmplat nimic. Ne-au tăiat gazele, ne-au tăiat curentul, bani de avocaţi nu mai avem, s-au retras copiii de la facultate. Am muncit şi nu ne-am primit banii. O înşelăciune atât de mare nu s-a mai văzut” a spus Adrian Ghinea, disponibilizat, fost angajat vreme de 15 ani la combinatul din Turnu Măgurele.

”Este dezastru!” 

După 44 de ani de muncă la unitatea din Turnu Măgurele, Mirea Mihai de 61 de ani s-a văzut nevoit să apeleze la instanţă pentru a-şi primi banii pentru munca prestată la combinat. Chiar şi cu hotărârea judecătorească în mână, drepturile salariale  întârzie să apară

”Este dezastru! Administratorul nu vrea să stea de vorbă cu oamenii sub nicio formă. Noi am fost să dialogăm cu dumnealui în urma procesului pe care l-am câştigat  să ajungem la un consens să ne dea şi nouă cel puţin jumătate din salariile pe care trebuia să ni le achite din luna martie 2015 şi mi-a spus că nu poate să facă aşa ceva pentru că nu are bani. Nu se mai poate Avem coleg pe care, dacă nu îl opream, sărea pe geam . Murea omul, îi rămâneau 4 copiii pe drumuri. Foarte greu ne descurcăm. Nu au plătit la primărie, nu şi-au plătit băncile, chiriile, facturile la lumină la gaze. Am colegi care au cerut copii după hotărârile judecătreşti ca să meargă la bănci şi să demonstreze că sunt în proces, să îi mai păsuiască”, a spus Mirea Mihai

”Din punctul meu de vedere, situaţia este critică”

Autorităţile judeţene vor transmite, încă o dată, către ministerele de resort, situaţia de la combinatul din Turnu Măgurele. ”Din punctul meu de vedere, situaţia este critică deoarece vorbim de trei categorii de persoane: unele cu statut de foşti salariaţi ai combinatului, unii dintre aceştia numeroşi care sunt în posesia unor hoărâri definitive, alţii care sunt în procedură de obţinere a acestor hotărâri judecătoreşti, dar şi salariaţi care, de luni de zile, se duc la combinat şi nu îşi iau salariul. Această sitaţie va fi transmisă către ministere. Rolul prefectului este acela de mediere. Eu am încercat alături de colegii mei din comisie să ne achităm de această obligaţie şi i-am asigurat pe oameni că ori de câte ori vor dori să discute cu noi în cadrul organizat al comisiei, lucrul acesta se va întâmpla”, a declarat prefectul de Teleorman, Daniela Carmen Dan.

donau

Instanţa rămâne singura speranţă

Instanţa rămâne ultima speranţă a angajaţilor de la Donau Chem. Aproximativ 400 de foşti salariaţi au acţionat deja în instanţă patronatul şi au obţinut hotărâri judecătoreşti favorabile. Alte câteva zeci de foşti salariaţi au procese pe rol sau sunt în curs de demarare a procedurii. ”Rezolvare numai în instanţă o să găsim. O să intentăm proces după proces, până când îl vom determina să ne dea banii”, spun foştii angajaţi.

Soluţia finală ar fi solicitarea insolvenţei SC Donau Chem şi înscrierea la masa credală a angajaţilor neplătiţi, pentru recuperarea drepturilor salariale cuvenite. Procesul va fi însă unul de durată.

image

Cum s-a distrus combinatul

Ioan Nicolae este principalul vinovat de distrugerea combinatului de la Turnu Măgurele, spun angajaţii. Foştii angajaţi care au probleme cu salariile de ani de zile îl acuză pe magnat că a dorit distrugerea intenţionată a întreprinderii.  ”Este ceva ce s-a vrut de sus. Ca să distrugi toate îngrăşămintele de combinate chimice, este ceva ce s-a vrut de sus. Altfel nu văd explicaţie”, spune un fost angajat al Donau Chem care a prins vremurile în care pe poarta cele mai mari întreprinderi din Turnu Măgurele intrau 10.000 de oameni.

Ioan Nicolae a cumpărat combinatul din Turnu Măgurele în 2004. Obiectul de activitate al SC Donau Chem, Turnu Magurele il reprezinta fabricarea si comercializarea de ingrasaminte minerale cu azot si a intermediarilor (amoniac, acid azotic) alaturi de productia de piese schimb si utilaje tehnologice.

SC Donau Chem s-a infiintat in anul 2004 prin privatizarea activelor fostei S.C. TURNU – S.A., aflata in lichidare voluntara. Asociatul unic este S.C. VIROMET – SA, Victoria care detine 100% din partile sociale. Ambele societati, Donau Chem – S.R.L. si Viromet – S.A. fac parte din grupul Interago SA.

Tot Nicolae a cumpărat şi combinatele Amurco-Bacău, GaProChemical-Neamţ  si Amonil-Slobozia. În spatele averii lui Ioan Niculae, care a fost estimată 1,6 miliarde de euro, dincolo de compania Interagro se spune că adevarata mină de aur au reprezentat-o combinatele. De când au fost cumpărate de magnat, la toate cele patru combinate, protestele pentru neplata salariilor au fost la ordinea zilei. La fel şi ameninţările legate de închiderea lor. Afaceristul a invocat drept motiv pentru lipsa resurselor financiare, preţul prea mare al gazelor. 

Magnatul şi-a folosit ani de zile muncitori neplătiţi, ieşiţi în stradă, drept şantaj pentru a cere scăderea preţului gazelor. Toate protestele s-au soldat cu nenumărate solicitări făcute de Niculae către Guvern care au vizat scăderea preţului gazelor.

Ioan Niculae a fost condamnat la doi ani si sase luni de inchisoare in Dosarul ”Mita la PSD”, in luna aprilie a anului trecut şi, în prezent, se află în penitenciar.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite