Consiliul Judeţean Teleorman este plin de datorii Instituţia nu mai are voie să facă niciun credit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto arhiva
Foto arhiva

Consiliul Judeţean Teleorman are, în prezent, credite în valoare de 78,58 milioane de lei, având un grad de îndatorare de peste 50%. În aceste condiţii insitituţia nu mai poate accesa niciun fel de credit.

Într-un document emis recent de Ministerul Finanţelor se arată că mai multe consilii judeţene din ţară au depăşit dragul de îndatorare admis de lege. Printre marii datornici se numără şi Consiliul Judeţean Teleorman care, în 2013, a ajuns să aibă credite în valoare de 78,58 milioane de lei, atingând un grad de îndatorare de 50,33%.

În aceste condiţii, judeţul a pierdut orice şansă de a mai prinde vreo finanţare rambursabilă, pentru că nu mai are voie să se împrumute. Potrivit legislaţiei, autorităţile administraţiei publice locale pot contracta sau garanta împrumuturi numai cu avizul comisiei de autorizare a împrumuturilor locale.

Tot conform legii, unităţilor administrativ-teritoriale li se interzice accesul la împrumuturi sau  garantarea oricărui fel de împrumut, dacă totalul datoriilor anuale (ratele scadente la împrumuturile contractate şi/sau garantate, dobânzile şi comisioanele aferente acestora, inclusiv ale împrumutului care urmează să fie contractat şi/sau garantat în anul respectiv) depăşeşte limita de 30% din totalul veniturilor acceptate.

În cazul Consiliului Judeţean Teleorman, ratele , dobânzile sau comisioanele la credite depăşesc cu 20% nivelul permis de lege.

Primăria Alexandria are un grad de îndatorare de 22%

Nici reşedinţa de judeţ Alexandria nu mai are mult până când pierde orice şansă de a mai face vreun împrumut. Potrivit documentului publicat de Ministerul Finanţelor, municipalitatea are în prezent un grad de îndatorare de 22,23%, ceea ce înseamnă datorii în valoare de  34,52 milioane lei. Dacă depăşeşte gradul de îndatorare de 30% şi Primăria Alexandria va pierde orice şansă de a mai accesa credite rambursabile.

Datoriile ar trebui făcute publice

Potrivit ministerului Finanţelor, autorităţile ar trebui să-şi facă publice datoriile în faţa cetăţenilor pe paginile de internet. În  documentul care prezintă situaţia gradului de îndatorare a consiliilor judeţene şi primăriilor de reşedinţe, Ministerul Finanţelor reaminteşte obligaţia legală a acestora de a-şi  publica online gradul de îndatorare, în prima decadă a fiecărui trimestru. Nici Consiliul Judeţean Teleorman şi nici Primăria Alexandria nu au respectat, până acum, obligaţia legală de publicare a gradului de îndatorare.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite