Cine este consilierul judeţean PSD din Teleorman care va face master pe banii statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristiana Alcea  FOTO: Facebook Cristiana Alcea
Cristiana Alcea  FOTO: Facebook Cristiana Alcea

Primăria Alexandria a aprobat, în ultima şedinţă de Consiliu Local, ca un consilier judeţean din Teleorman să facă masterul pe bani publici.

Consiliul Local Alexandria a aprobat, în ultima şedinţă, ca un consilier judeţean din Teleorman să urmeze un masterat pe bani publici. Consilierul cu pricina se numeşte Cristiana Alcea şi este membru PSD Teleorman.

Propunerea ca acesteia să i se plătească masterul a fost supusă atenţiei consilierilor locali spre finalul şedinţei. Unii dintre consilierii locali ar fi fost revoltaţi, potrivit Mediafax.

Singurul care s-a abţinut de la vot a fost consilierul local PNL Cătălin Dumitraşcu, medic de urgenţă. Acesta a declarat pentru „Adevărul“ că a considerat nepotrivită acordarea acelei sume.

Reacţia reprezentanţilor Primăriei Alexandria

Contactat de „Adevărul“ pentru a afla care sunt criteriile în baza cărora s-a aprobat propunerea, viceprimarul Alexandriei Augustin Ioan a precizat că sunt câteva criterii stabilite tot prin Consiliul Local prin care se achită plata studiilor superioare. Acesta a mai spus că solicitările viitorilor studenţi sunt analizate de o comisie din administraţia locală. Augustin Ioan a mai amintit că în cazul Cristinei Alcea ar fi fost mai mult criterii sociale: nivelul veniturilor, situaţia familială, orfană de tată.

Procedura prin care cineva poate obţine ca statul să îi plătească studiile, explicată de viceprimar, este următoarea: depunerea unei cereri către Direcţia de Asistenţă Socială, realizarea unei anchete sociale, o adresă către Consiliul Local (CL) din partea Direcţiei de Asistenţă socială, apoi aprobarea sau nu în CL.

Acesta ne-a mai trimis câteva acte legate de asocierea existentă între Primăria Alexandria şi Universitatea Valahia, Facultatea de Ştiinţe şi Inginerie Alexandria. Această asociere a fost aprobată prin Hotărârea Consiliului Local Alexandria 253/28 septembrie 2018.

Într-un raport de specialitate al Direcţiei Economice şi Direcţiei Juridic Comercial din cadrul Primăriei Alexandria nr. 20179 din 20.09.2018, legat de asocierea dintre administraţia locală şi Universitatea Valahia Târgovişte, se arată:

„Prezentul proiect de hotărăre urmăreşte îmbunătăţirea activităţilor culturale la nivelul municipiului Alexandria, promovarea educaţiei universitare în comunitatea alexandreană şi îmbogăţirea culturii publicului, în special a tinerilor. (…) În dorinţa de a oferi posibilitatea tinerilor din judeţul Teleorman de a-şi continua studiile într-un centru universitar consacrat, precum şi pentru specializarea funcţionarilor publici şi a personalului contractual din instituţiile publice din Municipiul Alexandria în domeniul în care activează. Prezentul proiect de hotărâre urmăreşte îmbunătăţirea activităţilor ştiinţifice şi culturale la nivelul Municipiului Alexandria şi promovarea educaţiei universitare în comunitatea alexandreană, în special a tinerilor.

Universitatea Valahia va asigura şcolarizarea gratuită a unui număr de 3 (trei) studenti şi 2 (doi) masteranzi, în fiecare an universitar, propuşi de Municipiul Alexandria prin Consiliul Local al Municipiului Alexandria.

În cei 11 ani de la înfiinţarea Facultăţii de Ştiinţe şi Inginerie Alexandria, în urma unui calcul aproximativ, în baza acestei asocieri au fost scolarizaţi gratuit la propunerea Municipiului Alexandria prin Consiliul Local, astfel:

    • Studii universitare de licenţă: 3 locuri x 3 ani de curs x 11 ani  = 99 x 3.200 lei/an = 316.800 lei,                                                                                                     
    • Studii universitare de masterat: 2 locuri x 2 ani x 11 ani = 44 x 3.700 lei/an = 162.800 lei.
Suma ce rezultă din calculul aproximativ este în cuantum de 479.600 lei.

(…) Municipiul Alexandria va acorda aviz pentru folosirea spaţiului din incinta Campusului Universitar Alexandria, în urma solicitării scrise, aprobată de Primarul Municipiului Alexandria, în cazul în care Universitatea Valahia nu are programate activităţi sau cursuri în perioada solicitată, cu acordul acesteia“.

Din actul de mai sus se înţelege că administraţia locală din Alexandria va plăti pentru o persoană ce face un master de 2 ani suma de 81.400 de lei.
cristiana alcea la mitingul psd din bucuresti

Cristiana Alcea, la mitingul PSD din Bucureşti, cu preşedintele PSD Teleorman, Adrian Gâdea  FOTO: Facebook Cristiana Alcea

Ce spune Direcţia de Asistenţă Socială care a făcut ancheta

Înainte ca toate actele legat de aprobarea masteratului gratuit să ajungă la Consiliul Local, dosarul ei a fost analizat la Direcţia de Asistenţă Socială (DAS). După vreo patru apeluri telefonice, directoarea instituţiei, Doina Nedea, a afirmat: „Instituţia noastră n-a făcut decât să inspecteze o anchetă socială care a fost depusă spre aprobare cu celelalte acte în Consiliul Local“.

Întrebată care au fost criteriile în vaza cărora s-a făcut ancheta, aceasta a precizat: 

„Nu sunt criterii. Este o anchetă care se scrie tot ce se ştie despre persoana în cauză. (n. r. Cristiana Alcea) a depus o cerere, noi am făcut o anchetă care am depus-o spre aprobare CL. CL a analizat, a decis că doamna poate să urmeze cursuri de masterat. Asta este. Nu noi am aprobat. Noi am pus în ancheta socială ce statut are doamna, ce venit are doamna, cu cine locuieşte şi tot ce cuprinde o anchetă. (...) Nu sunt criterii. CL analizează ceea ce scriem noi în ancheta socială şi dacă dumnealor consideră că doamna poate să  urmeze studiile de master, atunci aprobă. Dacă consideră că nu poate să urmeze, nu aprobă”.

Directoarea DAS a mai spus faptul că Cristiana Alcea este divorţată şi are un copil.

Declaraţia de avere de pe site-ul Consiliul Judeţean Teleorman

Declaraţia de avere a consilierului judeţean Cristiana Alcea pe 2018 by Florina Pop on Scribd

Potrivit declaraţiei de mai sus, consilierul judeţean Cristiana Alcea are un venit anual de circa 27.000 de lei, adică lunar ar veni - în jur de 2.200-2.300 de lei.

Veniturile ei sunt: 15.680 lei ca şi consilier organizaţie politică (PSD Teleorman), 9.642 - indemnizaţie consilier judeţean, 2.754 - Şcoala Trivalea Moşteni, 1.008 - alocaţie de stat, 2.100 - pensie de întreţinere.

Şcoala Trivalea Moşteni: „Nu mai este la noi demult. Cred că sunt 5-6 ani sigur“

Potrivit reprezentanţilor ISJ Teleorman şi ai şcolii din localitatea teleormăneană Trivalea Moşteni, Cristiana Alcea nu ar mai fi profesoară de franceză.

„Nu mai este la noi demult. Cred că sunt 5-6 ani sigur de când nu mai e“, zice cei de la Şcoala Trivalea Moşteni. Întrebaţi cum se explică faptul în declaraţia Cristianei Alcea de avere, de pe site-ul CJ Teleorman, figurează suma 2.754 de lei ca venit din partea unităţii de învăţământ, aceştia precizează:

„Au dat din urmă nişte bani, despre asta e vorba, prin hotărâri judecătoreşti. Nu s-au dat nişte sporuri, atunci, pe timpuri şi s-au câştigat prin instanţă judecătorească şi s-au dat aşa câte puţin, eşalonat“. Tot ei îşi amintesc că nu a fost profesor titular: „Nu a fost titulară la noi niciodată“.

Contactată atât telefonic, cât şi prin SMS şi Facebook Messenger, consilierul judeţean Cristiana Alcea nu a dat, până la ora scrierii acestei ştiri, vreun răspuns.

Mai puteţi citi:

Un consilier judeţean din Teleorman îşi face masteratul la UVT din bani publici. Care a fost motivaţia celor care i-au dat acest drept

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite