Bugetul Alexandriei, deblocat prin ordonanţă preşedinţială

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul Alexandriei, flancat de consilierii locali, s-a prezentat ieri la tribunal pentru a cere  emiterea unei ordonanţe preşedinţiale care să deblocheze bugetul oraşului. Edilii au câştigat prima bătălie cu prefectura şi bugetul s-a deblocat. Acum sunt bani de salarii şi sărbătoarea oraşului este o certitudine.

 Prima bătălie  din războiul dintre Primăria Alexandria şi Prefectura Teleorman s-a dat ieri la secţia de contencios administrativ a Tribunalului Teleorman . Prefectura Teleorman a atacat săptămâna trecută proiectul privind bugetul muncipiului Alexandria şi conturile primăriei s-au blocat, sistându-se astfel toate plăţile.  Cum procesul intentat de prefectul Teodor Niţulecu autorităţilor locale din Alexandria ar urma să aibă loc abia pe 11 octombrie, edilii alexăndreni au vrut să găsească o formulă juridică pentru deblocarea bugetului, până la pronunţarea instanţei din procesul de pe fond. Astfel, Primăria Alexandria  a solicitat emiterea unei ordonanţe preşedinţiale care să permită folosirea banilor din buget, pe perioada procesului cu Prefectura Teleorman. Consilierii locali, în frunte cu primarul Victor Drăguşin, alături de angajaţi din primărie şi sindicalişti din administraţie şi învăţământ au făcut neîncăpătoare sala de şedinţă în care s-a discutat emiterea ordonanţei preşedinţiale.

Primăria a cerut bugetul pentru salarii, utilităţi şi investiţii

Argumentele muncipalităţii au fost expuse în faţa preşedintelui de şedinţă de jurişti. “ Sunt 300 de oameni la cantina săracilor care nu vor mai primi mâncare, de buget depind salariile a peste 1500 de oameni şi investiţiile cu fonduri europene de  aproape 38 milioane de lei. Este posibil să se oprească iluminatul public, nu se mai pot plăti cheltuielile de funcţionare ale primăriei. Ce ar însemna să rămână primăria fără curent?! Procesul de pe fond poate dura şi şase luni. Vine iarna, ne trebuie bani pentru deszăpezire,” a spus Daniel Banu, consilierul juridic al Consiliului local Alexandria. Juriştii Prefecturii nu au avut prea multe de spus, decât faptul că emiterea unei  ordonanţe preşedinţiale ar fi neconstituţională într-o asemenea situaţie, argument respins de judecătorul Ion Teodorescu. Prefectul de Teleorman a avut şi el o apariţie meteorică în agitaţia de la Tribunal. „ A venit mai devreme şi i-a întrebat pe consilierii locali: «Ce faceţi măi, molestaţilor»” a relatat primarul Alexandriei.

Bugetul a fost rectificat imediat după deblocare

Tensiunea a fost mare în rândul reprezentanţilor primăriei care s-au instalat după -amiază în curtea tribunalului, în aşteptarea verdictului. Vestea că ordonanţa a fost admisă a relaxat spiritele. „ Sincer nu m-am aşteptat. Auzisem ceva despre anumite presiuni şi chiar nu m-am aşteptat să ni se dea dreptate. Felicitări omului care a luat această decizie!” a spus primarul Alexandriei. Consilierii locali s-au adunat în cadrul unei şedinţe de îndată şi au aprobat rectificarea bugetului local, rectificare de care depindea organizarea Zilelor Alexandriei, aşa cum fusese întocmit programul iniţial. Prefectul Teodor Niţulescu nu a putut fi contactat pentru a comenta decizia magistratului.

O bătălie câştigată, războiul continuă

Războiul dintre Primăria Alexandria şi Prefectura Teleorman continuă. Pe 11 octombrie cele două părţi se vor întâlni la Tribunal, tot la secţia contencios-administrativ, în procesul privind legalitatea bugetului Alexandriei. Până atunci însă, edilii vor putea plăti salariile celor 1500 de angajaţi din administraţie şi învăţământ, vor putea face plăţi şi vor continua investiţiile.



Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite