Beneficiile nebănuite ale cafelei. Vindecă durerile de cap, creşte libidoul femeilor şi scade riscul de afecţiuni cardiace

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cafeaua creşte puterea de concentrare (sursă foto: nextavenue.org)
Cafeaua creşte puterea de concentrare (sursă foto: nextavenue.org)

Pentru persoanele sănătoase, cafeaua consumată cu moderaţie are efecte benefice asupra organismului. Cafeina din cafea creşte capacitatea de concentrare, ajută la ameliorarea migrenelor, creşte libidoul femeilor şi scade riscul afecţiunilor cardiace.

Cafeaua este cea mai consumată licoare în orice zonă a lumii. Studiile arată că 80% din populaţia lumii consumă, în mod regulat, cafea. Beneficiile şi riscurile consumului de cafea asupra sănătăţii au fost îndelung dezbătute de specialişti. Băutura a fost considerată de unii un drog cu efecte negative, de alţii o licoare benefică pentru organism. Medicii includ cafeina conţinută de cafea în categoria substanţelor psihoactive, adică în categoria substanţelor care ajung la creier, alături de nicotină sau amfetamine. 

Efectele cafeinei asupra organismului uman sunt strict individualizate. „O ceaşcă de cafea poate fi benefică pentru o anumită persoană, dar dăunătoare pentru alta. Nu poţi generaliza spunând: «Cafeaua face rău sau cafeaua face bine», pentru că depinde de la individ la individ, în funcţie de starea de sănătate a fiecăruia“, spune medicul Radu Bulumac. Potrivit medicilor, cafeaua are efecte benefice pentru persoanele sănătoase, dacă este consumată cu moderaţie. Consum moderat înseamnă o ceaşcă de cafea preparată din două linguriţe la 150 de ml de apă.

Protejează organismul de ciroză hepatică

Specialiştii au demonstrat faptul că persoanele sănătoase care consumă în mod regulat cafea prezintă un risc mai scăzut de afecţiuni cardiace. Două căni de cafea pe zi scad şansele îmbolnăvirii de inimă cu 24%. Alte studii au relevat faptul că aceeaşi cafea, consumată cu moderaţie, protejează organismul de ciroză hepatică, pietre la rinichi, cancer de colon sau Parkinson.

cafea

Creşte capacitatea de concentrare

Cafeina din cafea ajunsă la creier creşte capacitatea de memorare si concentrare, îmbunatăţeste performantele fizice şi rezistenţa la efort, creşte tonusul organismului. Cafeina nu este un stimulent doar pentru creier, ci şi pentru restul sistemelor metabolice. O ceaşcă de cafea te poate scăpa de o migrenă sau de o durere acută de cap. Cafeina din cafea care ajunge la creier îmbunătăţeşte puterea de decizie şi viteza de reacţie. Cafeina scade nivelul de depresie şi anxietate, ne face mai vigilenţi şi mai prompţi.

Studiile arată că antioxidantii din compozitia cafelei protejeaza celulele si au un efect antiinflamator puternic. Alte substante din cafea reduc concentratia de glucoza din sânge, protejează celulele si au efect  antireumatic.

cafea

Afrodisiac pentru femei

O cană de cafea poate să stimuleze libidoul femeilor. În urma unui studiu, cercetătorii au concluzionat ca libidoul femeii este crescut de cafeina care stimulează anumite părţi din creier. Teoria cercetătorilor se aplică însă numai în cazul reprezentantelor sexului frumos care nu consumă des cafea. Efectele afrodisiace nu dau rezultate în cazul femeilor care consumă în mod regulat cafea. 

Nu este indicată ca antidot împotriva oboselii 

Consumată cu moderaţie de persoanele sănătoase şi numai după recomandarea medicului de către cei care au afecţiuni, cafeaua nu este un pericol. Medicii recomandă consumul a una-două ceşti de cafea pe zi. De asemenea, medicii nu recomandă asocierea cafelei cu alcoolul, ţigările sau băuturile energiante. Specialiştii atrag atenţia că licoarea nu trebuie să înlocuiască odihna. Cafeina nu anulează nevoia de somn, ci doar reduce senzaţia de oboseală. 

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite