Zero lei pentru Alba Iulia de la Guvern. Primarul USR: „Cu ce drept taie Cîţu din pix banii strict numai pe baza apartenenţei politice”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gbriel Pleşa, primarul USR al municipiului Alba Iulia
Gbriel Pleşa, primarul USR al municipiului Alba Iulia

Primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleşa (USR), a reacţionat dur, joi, după ce municipiul reşedinţă de judeţ nu a primit niciun ban din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului.

Guvernul a repartizat judeţului Alba peste 36,5 milioane de lei din fondul de rezervă, mai puţin de un sfert din suma de 156 de milioane de lei, solicitată de Consiliul Judeţean Alba şi Instituţia Prefectului.

Toţi banii se duc la primarii PNL şi PSD, fără nici un leu pentru cele două primării din judeţ, conduse de USR PLUS. Municipiul reşedinţă de judeţ, Alba Iulia, condusă de Gabriel Pleşa (USR PLUS) nu a primit nici un leu la distribuţie, şi nici comuna Lupşa.

Primăria Alba Iulia a cerut peste 19,5 milioane de lei, bani care ar fi asigurat, susţine edilul, cofinanţarea unor proiecte europene. 

”Am încercat, în ultima perioadă, să fac mai puţină politică şi mai multă administraţie, dar acum mă simt nevoit să reacţionez. Ce nu pot înţelege eu, dar şi alţii care, la fel ca mine, sunt convinşi că se poate face politică şi responsabil în România: cu ce drept taie el (Florin Cîţu - n.r.), din pix şi strict, strict, dar foarte strict numai pe baza apartenenţei politice a primarului, banii care s-ar fi cuvenit Municipiului Alba Iulia”, a scris Gabriel Pleşa pe pagina sa de Facebook.

Potrivit edilului, cea mai importantă comunitate locală din judeţ a primit 0 lei de la Florin Cîţu, la fel cum s-a întâmplat şi în cazul comunei Lupşa, cealaltă unitate administrativ-teritorială din Alba condusă de un primar USR.

”Şi mai trist este că Municipiul Alba Iulia a trimis o listă întreagă de proiecte pe fonduri europene, iar acei bani, care ni se cuveneau, ar fi mers exact pentru a asigura suma necesară cofinanţării lor. Astea sunt proiectele pentru care am cerut bani de la Guvern, pentru a asigura cofinanţarea: Construirea grădiniţei cu program prelungit nr.16 prin schimbarea destinaţiei şi extindere clădire cantină din incinta Colegiului Tehnic 'Alexandru Domşa'; Conservarea, restaurarea şi valorificarea durabilă a Ansamblului Palatului Principilor din Alba Iulia - Centrul Expoziţional Corp Principal E; Extinderea, reabilitarea şi modernizarea infrastructurii serviciului social 'Centrul de zi pentru persoane vârstnice'; Creşterea eficienţei energetice a clădirilor rezidenţiale din Municipiul Alba Iulia; Construirea ansamblului urban cu spaţii socio-culturale, educative şi de locuit - Cartier 'Gheorghe Şincai”, a precizat primarul.

Suma solicitată a fost de 19.532.000 de lei, a menţionat el. Gabriel Pleşa susţine că atât Alba Iulia, cât şi Lupşa ”nu vor dispărea de pe hartă şi se vor descurca oricum” şi că, ”în mod sigur însă, Florin Cîţu nu va rezista politic, în timp, să mai vadă acest lucru”.

Din cele 78 de unităţi administrativ-teritoriale din Alba au primit bani din Fondul de rezervă 73, cea mai mare sumă, 5 milioane de lei, revenind oraşului Ocna Mureş. Nu li s-au repartizat bani municipiului Alba Iulia şi comunelor Ceru Băcăinţi, Cricău, Lupşa şi Valea Lungă.

În Alba Iulia şi Lupşa sunt primari USR, în Ceru Băcăinţi, primar PMP, în Cricău, primar ales pe lista ALDE, iar în Valea Lungă, primar AUR. Restul comunelor din Alba sunt conduse de primari PNL, în majoritate, şi de câţiva primari PSD. Toate primăriile de comună care au primari PNL primesc fiecare câte 400.000 de lei, în timp ce comunele cu primari PSD vor primi câte 50.000 de lei.

Judeţul Alba primeşte în total 36.723.000 de lei. Cele mai mari sume vor ajunge în următoarele UAT-uri: municipiul Blaj – 2.000.000 de lei, oraşul Câmpeni – 1.000.000 de lei, oraşul Ocna Mureş – 5.000.000 de lei, comuna Ciugud – 1.000.000 de lei şi comuna Meteş – 1.000.000 de lei.

Vă mai recomandăm:

 

Un fost patron de presă şi un fost puşcăriaş, reţinuţi la Alba Iulia pentru înşelăciune şi ameninţare

 

Povestea dramatică a castelului transilvănean Wesselényi. Ce rol a avut în salvarea orfanilor de război

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite