Zeci de refugiaţi ucraineni cu deficienţe de auz, cazaţi la Sebeş şi Alba Iulia. Copiii vor putea merge la şcoală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Refugiaţi ucraineni la intrare în România. Foto Adevărul
Refugiaţi ucraineni la intrare în România. Foto Adevărul

Un număr de 30 de refugiaţi din Ucraina, cu deficienţe de auz, sunt cazaţi în spaţii puse la dispoziţie de unităţi de învăţământ din Alba Iulia şi Sebeş.

La Alba Iulia se află trei familii de refugiaţi cu deficienţe de auz, între care 10 adulţi şi 5 copii.

Cei 15 refugiaţi sosiţi vineri seara, în jurul orei 21.00, de la Cluj-Napoca, cu propriile maşini, au fost cazaţi la căminul Liceului Tehnlogic „Dorin Pavel”. Cea mai mare problemă la sosirea acestora a fost găsirea unui interpret mimicogestual, care să cunoască limbajul internaţional al semnelor.

Refugiaţii beneficiază de condiţii foarte bune de cazare în trei camere ale internatului, iar cu sprijinul Primăriei Alba Iulia aceştia au putut servi masa la un restaurant din oraş.

Inspectoratul Şcolar Alba urmează să găsească soluţii pentru înscrierea minorilor la şcoală în oraş, în condiţiile în care ministrul Educaţiei a anunţat că a dat un ordin prin care acest lucru este posibil, 2 copii ucraineni având vârsta de 6 - 7 ani, iar ceilalţi 3 sunt adolescenţi, de 14, 15 şi 16 ani. Acelaşi lucru se va întâmpla şi în cazul copiilor cazaţi la Sebeş.

Atât la Alba Iulia, cât şi la Sebeş, au mers şi reprezentanţi ai Poliţiei care i-au identificat pe refugiaţii ucraineni şi i-au luat în evidenţă. Totodată, o echipă a DSP Alba a efectuat un control medical şi a recoltat probe biologice în vederea evaluării stării de sănătate a acestora prin analize de laborator, având în vedere că refugiaţii se aflau de 5 zile pe drum, erau traumatizaţi şi vizibil obosiţi din cauza efortului.

Cei 15 refugiaţi găzduiţi de Liceul Tehnologic „Dorin Pavel” se află doar în tranzit prin România, intenţionând să plece spre Occident, dar deocamdată nu au avansat o dată când vor să plece din Alba Iulia. 

Vă mai recomandăm să citiţi:

 

Un „ţepar” faimos vrea în libertate după 4 luni de închisoare din sentinţa de 8 ani. De ce a fost refuzat

 

Dreptate pentru un mare politician român implicat în organizarea Marii Uniri din 1918. Umilinţele la care a fost supusă soţia acestuia de către comunişti

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite