Unde petrec românii de 1 Decembrie. Topul destinațiilor interne și al obiectivelor turistice

0
Publicat:

O mare parte dintre românii au ales să profite de minivacanța de 1 Decembrie pentru a vizita frumoasele noastre obiective turistice încărcate de istorie, în special Alba Iulia, orașul Marii Uniri.

Alba Iulia - 1 decembrie 2016 FOTO Shutterstock
Alba Iulia - 1 decembrie 2016 FOTO Shutterstock

Variante există pentru toate gusturile și buzunarele. Costurile pentru o noapte de cazare încep de la 250 lei și pot ajunge până la 2500 lei.

România este de fiecare dată destinația pe care noi o recomandăm turiștilor pentru 1 Decembrie. Avem o țară superbă, cu locuri cu totul speciale, unice, care păstrează tradiții și obiceiuri pe care nu le poți întâlni nicăieri în lume. Gastronomia este absolut delicioasă, iar diversitatea locurilor și destinațiilor îi poate satisface chiar și pe cei mai pretențioși”, a declarat Iulian Ene, B2B Manager Nordis Travel.

1. ALBA IULIA, orașul Marii Uniri din 1 Decembrie 1918

Vă recomandăm o mini-vacanță în familie, de 1 Decembrie, orașul este extrem de ofertant în ceea ce privește locurile de vizitat și cu siguranță că cei mici vor avea multe de învățat, într-un mod relaxant și distractiv”, mai spune Iulian Ene.

Situat chiar în inima Transilvaniei, orașul unde a avut loc Marea Unire vă așteaptă cu o atmosferă de sărbătoare, cu ceremonii și manifestații specifice Zilei Naționale. Alba Iulia oferă de asemenea numeroase și atractive obiective turistice.

Cetatea Alba Carolina, o fortăreață în stil Vauban cu 7 bastioane, construită între anii 1716-1738, prin munca silnică a 20.000 de iobagi, este una dintre cele mai impresionante construcții de acest gen din Europa. Porțile I-IV au fost recent recondiționate și sunt deschise spre vizitare. În fiecare zi, turiștii pot admira ceremonialul de schimbare a gărzii, care are loc la poarta a III-a, cea mai impresionantă dintre cele cinci porți ale vechii cetăți. În partea sudică a cetății poate fi parcurs traseul celor 3 fortificații (Castrul Roman, Cetatea Medievală Belgrad, Cetatea Alba Carolina), un prilej pentru multe fotografii memorabile.

Catedrala Încoronării, primul lăcaș de cult important construit în Transilvania după Unirea din 1918, a fost ridicată special pentru încoronarea Regilor României Mari, Ferdinand și Maria, în 15 octombrie 1922.

Muzeul National al Unirii Alba Iulia, unul dintre cele mai importante muzee de istorie, arheologie și etnografie din România, prezintă documente și steaguri ale delegațiilor care au venit la Marea Unire, precum și Rezoluția Unirii, gravată pe un perete.

La Biblioteca Batthyaneum, înființată în anul 1798, conține peste 18.000 de tipărituri și manuscrise datate începând cu secolul al IX-lea. Aula Magna, sala principală, păstrează amenajarea de secol XVII în stilul austriac „Zopf” (amestec de Neoclasicism și Rocco).

O noapte de cazare în Albă Iulia la un hotel de 4 sau 5 stele pornește de la 250 lei și poate ajunge până la 1500 de lei.

2. BRAȘOV, orașul în care centrul medieval a fost păstrat aproape intact

Brașovul, cel mai important oraș săsesc din Transilvania și unul dintre cele mai frumoase din România, s-a dezvoltat ca centru comercial în secolul al XIII-lea și a prosperat datorită așezării sale strategice. Centrul Brașovului, un oraș medieval în sine, păstrat aproape intact, arată de parcă sașii nu s-ar fi mutat niciodată de aici.

Recomandăm o plimbare în Piața Sfatului, una dintre cele mai importante și mai frumoase piețe din România cu o arhitectură încântătoare și o panoramă impresionantă, vizita la Biserica Neagra, aflată în sudul pieței, cu o turlă de 89 de metri, este cea mai mare biserică gotică din sud-estul Europei și una dintre cele mai importante biserici luterane din România, și la Muzeul de Artă, unde puteți admira lucrări de Theodor Pallady, Ștefan Luchian și Nicolae Grigorescu. La subsol se află o colecție de artă orientală și porțelanuri europene. Și faceți-vă timp pentru a mânca pe îndelete.

În Brașov gastronomia este delicioasă, iar dacă alegeți să faceți un popas la una dintre terasele din Piața Sfatului vă puteți bucura de o priveliște încântătoare și de preparate specifice precum friptura de Brașov, tocănița de oaie, tochitura sau salata brașoveană, plăcinta cu scorțișoară”, a mai spus Iulian Ene.

O noapte de cazare la un hotel de 4 sau 5 stele în Brașov pornește de la 350 lei și poate ajunge până la 2500 de lei.

3. VATRA DORNEI, cu adevărat „Perla Bucovinei”

Stațiunea Vatra Dornei, numită și „Perla Bucovinei” este renumită pentru izvoarele cu apă minerală carbogazoase, mofetele naturale de săruri, izvoarele termale bogate în calciu, magneziu și sulf și pentru nămolul de turbă din zona Poiana Stampei. Vatra Dornei oferă de asemenea pârtii de schi performante, SPA-uri pentru relaxare cu ape curative și, nu în ultimul rând, aer curat.

Satul Ciocănești, amplasat între Vatra Dornei și Botoș, pe Valea Bistriței, se numără printre cele mai frumoase destinații rurale din România. Unic în România, este un loc de basm care încă își păstrează tradițiile și datinile, aici găsindu-se peste 600 de case frumos decorate, cu motive tradiționale bucovinene. De asemenea, dacă ajungeți în zonă, este de neratat o călătorie cu Mocănița, vechiul trenuleț cu abur, care oferă unele dintre cele mai apreciate fotografii pe Instagram.

În Vatra Dornei o noapte de cazare pornește de la 280 lei și poate ajunge până la 620 de lei.

4. BĂILE FELIX și miracolul apelor termale

Băile Felix, este cea mai mare stațiunea balneară din țară, situată la 10 km de Oradea, într-o zonă colinară, cu păduri de fag și de stejar, la o altitudine de 140 metri, este căutată atât pentru tratarea unor afecțiuni neurologice sau ginecologice sau reumatism, cât și pentru relaxare. Izvoarele cu apă geo-termală de aici au temperaturi de 43–49°C și proprietăți curative certificate.

O vacanță reușită la Băile Felix trebuie să includă vizita la Rezervația Naturală Pârâul Peța, care se întinde pe 4 hectare, un loc unic în în lume unde crește nufărul termal Nymphaea Lotus Thermalis - specie subtropicală despre care se crede că a supraviețuit perioadei de glaciațiune, datorită apelor calde ale pârâului Peța. De neratat orașul cosmopolit din apropiere, Oradea - capitala Art Nouveau a României, cu restaurante bune și viață de noapte activă.

Turiștii care își doresc să petreacă mini-vacanța de 1 decembrie în această zonă pot plăti pentru o noapte de cazare începând cu 335 lei. Costurile pot ajunge până la 2000 de lei.

5. SIBIU, orașul-bijuterie care găzduiește cel mai frumos Târg de Crăciun din România

Sibiul este unul dintre cele mai frumoase orașe din România, o bijuterie de oraș cu tradiții seculare și patrimoniu cultural inegalabil, pentru care minivacanța de 1 Decembrie va fi una foarte densă în amintiri de neuitat. Aici, toate drumurile ajung în Piața Mare, un loc înțesat cu monumente istorice, unde este amplasat probabil cel mai frumos Târg de Crăciun din România, unde se află Muzeul Brukental - cel mai vechi muzeu al României, care conține și cea mai bogată colecție de artă a Transilvaniei și Turnul Sfatului, care oferă, de la ultimul etaj, o superbă priveliște panoramică asupra orașului.

Dincolo de Turnul Sfatului se află Piața Mică, împrejmuită de clădirile înalte denumite și „Ochii Sibiului”, datând din secolele XIV – XVI. Pasajul Scărilor, construit din cărămidă și piatră, face legătura între Orașul de Jos și Orașul de Sus, prin ramificații de scări și arcade, este alt obiectiv turistic important. Locul păstrează atmosfera medievală și găzduiește cel mai vechi restaurant din România. Iar acesta nu este un detaliu oarecare, întrucât și la Sibiu se mănâncă excelent.

„Din punct de vedere gastronomic, Sibiu poate fi considerat un rai al preparatelor tradiționale. Majoritatea restaurantelor folosesc ingrediente și produse de la producătorii locali, din Mărginimea Sibiului. Astfel că orice ați alege să mâncați, va avea un gust proaspăt și plin de savoare”, spune Iulian Ene.

O noapte de cazare în Sibiu, la un hotel de 4 sau 5 stele, pornește de la 325 lei și poate ajunge până la 2100 de lei.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite