VIDEO Trecerea de pietoni inteligentă de la Alba Iulia. Cum funcţionează sistemul care protejează pietonii de accidente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alba Iulia este al doilea oraş din România unde a fost implementat principiul trecerii de pietoni inteligente. Un astfel de sistem a fost realizat la una dintre cele mai periculoase treceri din oraş, unde, în trecut, a şi avut loc un accident rutier mortal.

Trecerea de pietoni inteligentă din Alba Iulia este un proiect pilot, iar dotări similare mai există doar în Olanda. De fapt, pentru prima dată în România o astfel soluţie a fost implementată la Braşov de o firmă care asigură serviciul de semaforizare din oraş.

Firma respectivă se ocupă şi la Alba Iulia cu gestionarea iluminatului public. Trecerea de pietoni unde s-a decis montarea soluţiei inteligente se află pe strada Cloşca. În zonă au avut loc mai multe accidente în ultimii ani, printre care şi unul soldat cu decesul unui pieton. Soluţia de iluminat are rolul de a reduce numărul de accidente rutiere, iar iluminatul stradal este unul dintre factorii care pun în primejdie viaţa pietonilor pe timp de noapte.

Trecerea de pietoni inteligentă amplasată la jumătatea străzii Cloşca, are două componente principale: una de

trecere pietoni inteligenta

iluminat public, care presupune un flux luminos mai puternic în dreptul trecerii şi a doua de semnalizare atunci când senzorii de care dispune tehnologia detectează un pieton pe trecere.

De asemenea, pe lângă cele două elemente principale menţionate (senzorii şi iluminatul din zona căii de rulare), trecerea inteligentă este proiectată să fie vizibilă de la 2 km. În Europa, acest sistem e iluminat prin inducţie este utilizat doar în Olanda. La Braşov a fost implementat în primăvara anului 2017.

Trecerea de pietoni inteligentă este utilă, în special, pe timpul nopţii. În momentul în care senzorii integraţi pe stâlp detectează un pieton, ledurile montate pe cei doi stâlpi luminează intermitent semnalizând conducătorului auto că pe trecere se află pietoni.

Sistemul funcţionează timp de 30 de secunde sau cât timp pietonii sunt angajaţi în traversare, iar dacă după cele 30 de secunde sistemul inteligent nu mai detectează prezenţa pietonilor, el revine la starea iniţială.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite