VIDEO Accidentul de avion din Apuseni: victimele nu au pretenţii civile şi au fost audiate ca martori. Procurorii verifică conduita personalului aviatic
0Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia a audiat peste 20 de martori în ancheta privind avionul prăbuşit în Munţii Apuseni. Printre cei audiaţi se află şi supravieţuitorii accidentului, medicii internaţi la Cluj – Napoca. Potrivit procurorului şef Augustin Lazăr victimele au declarat că nu au pretenţii civile şi au optat să fie audiate în calitate de martor.
Lazăr a precizat că la începutul săptămânii viitoare se va contura o primă imagine asupra cauzelor producerii accidentului şi că ese posibilă declinarea competenţei procurorilor din Bucureşti, dacă vor apărea în dosar persoane care nu pot fi cercetate de procurorii din Alba Iulia.
„Ancheta a continuat prin audierea mai multor categorii de persoane care cunosc circumstanţele în care a avut loc accidentul sau care au luat parte la salvarea victimelor. Au fost audiţi în calitate de martori personal de la ISU, jandarmi, medici de urhgenţă, personal silvic care a participat la căutări, localnicii care au ajuns la locul accidentului şi au contribuit la salvarea victimelor. Au fost audiate peste 20 de persoane în calitate de martor. Spre sfârşitul săptămânii sperăm să încheiem cu audierile în zona Cîmpeni – Alba Iulia şi să putem efectua o evaluare a mijloacelor de probă. Sunt în curs examinări pentru mijloacele materiale de probă. S-au ridicat de la faţa locului un număr de 11 colete care conţin diverse obiecte, fragmente, bunuri ale victimelor. Sunt sigilate şi ţinute la dispoziţia specialiştilor pentru examinare. Pe baza examinării se va putea face o evaluare. De asemenea, aparatul GPS şi staţia ELT, împreună cu cele două antene, au fost ridicate şi conservate şi vor fi suspuse examinării unor laboratoare de speicalitate, din ţară sau străinătate“, a declarat procurorul şef Augustin Lazăr. De la ISU Alba au fost audiaţi comandantul unităţii, colonelul Dorel Sofica şi adjunctul instituţiei, colonelul Cornel Oprişa, care a coordonat operaţiunea de căutare la faţa locului.
Aparatura de localizare, examinată în laboaratoare specializate
Supravieţuitorii accidentului, medicii internaţi la Cluj-Napoca au fost, de asemenea, audiaţi de procurori. ”Au decis că nu au nici un fel de pretenţii civile şi au optat pentru a fi audiate în calitate de martor, ceea ce s-a şi realizat. Au fost audiate şi asistentele de la SMURD Cluj. De asemenea o doctoriţă de la SMURD Alba şi reprezentanţi ai ISU Alba, tot ca martori”, a completat procurorul. Anchetatorii au solicitat şi documente oficiale de la instituţiile implicate în operaţiunile de căutare. ”Au fost depuse la dosar documentele relevante pentru clarificarea circumstanţelor accidentului cum ar fi jurnalul de acţiune de la toate unităţile ISU care au acţionat pentru a se vedea modul în care au fost efectuate activităţile. Examinarea tehnică este realizată de investigatorii CIAS (Centrul de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile) care sunt competenţi şi care sunt primii ce trebuie să realizeze un raport. GPS-ul şi staţia ELT vor fi predate pentru examinare unor laboratoare specializate, din ţară sau străinătate”, a declarat Augustin Lazăr.
Şeful Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia a vorbit şi despre o posibilă declinare a dosarului dacă apar persoane care nu pot fi cercetate de procurorii din Alba. „Obiectivele anchetei sunt două: care sunt cauzele accidentului şi care sunt persoanele care au intervenit şi pentru a le verifica dacă au avut sau nu o conduită culpabilă. De la fiecare dintre instituţiile care au avut un contact cu această misune de zbor vom verifica atât conduita personalului aviatic cât şi documentele care s-au depus pentru realizarea zborului. După ce vom epuiza probaţiunea aici la Alba Iulia ne vom forma o imagine dacă, în continuare, va fi nevoie să rămână aici sau ancheta se va continua la Bucureşti. Ne putem declina competenţa dacă va fi nevoie. În măsura în care se va dovedi că persoane care nu pot fi cercetate de către noi apar în acest dosar, şi majoritatea actelor de făcut va fi la Bucureşti, ancheta va fi declinată“, a precizat Lazăr. Procurorul a evitat să se refere la o categorie anume de persoane, cum ar fi miniştri sau alţi şefi de instituţii.
Prea devreme pentru concluzii
„Vom efectua toate audierile pentru a clarifica situaţia din punct de vedere a conduitelor instituţiilor care au acţionat aici şi cu privire la actele care trebuie depuse la dosar, situaţia mijloacelor de probă de la locul accidentului. S-au depus planşe fotografice, cd-uri cu înregistrările video. Ne interesează acum cei care au perceput prin propriile mijloace şi simţuri ce s-a întâmplat la Horea. Deocamdată nu se pot formula concluzii. S-au clarificat multe aspecte privind circumstanţele în care s-a produs accidentul şi privind modul de acţiune. Sunt doar ipoteze, care pot fi confirmate sau nu de ansamblul probaţiunii în cauză. Ancheta este foarte serioasă şi nu putem avansa aspecte care ar putea să nu fie confirmate în final. Într-un timp rezonabil vom putea face o evaluare a probaţiunii, iar concluziile finale vor fi oferite de raportul investigatorilor CIAS, care sunt profesionişti în domeniul lor“, a completat procurorul. Acest raport ar urma să fie finalizat în 30 de zile.
Pe aceeaşi temă:
FOTO VIDEO Eroii-salvatori din Apuseni au primit cea mai mare distincţie a BOR: „Au plâns cu ei, i-au ajutat şi i-au cărat în braţele lor“ Ceremonie emoţionantă şi impresionantă la Catedrala Ortodoxă a Încoronării din Alba Iulia. Salvatorii eroi din Horea au primit, duminică, din partea Arhiepiscopului Irineu, cea mai mare distincţie acordată de Biserica Ortodoxă Română mirenilor: Crucea arhiepiscopală.
Certificatul medical de deces al Aurei Ion. Rezidenta a murit din cauza „expunerii îndelungate la temperaturi scăzute Certificatul constatator medical de deces al studentei Aurelia Ion, aflată în avionul prăbuşit luni în Munţii Apuseni, arată fără dubiu că tânără a murit din cauza hipotermiei. Medicul Gheorghe Vieru a scris pe document ca şi cauză a morţii ”Expunere îndelungată la temperaturi scăzute. Moarte prin accident aviatic”.
Moţii salvatori din Horea participă la înmormântarea pilotului Adrian Iovan Un număr de 11 localnici din comuna Horea, implicaţi în acţiunea de căutare şi salvare a victimelor accidentului aviatic produs luni în Munţii Apuseni, vor primi Crucea Arhiepiscopală, cea mai înaltă distincţie acordată mirenilor de către Arhiepiscopia de Alba Iulia.
Prima distincţie pentru salvatorii din Apuseni: Crucea Arhiepiscopală de la Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia Un grup de 26 de locuitori ai comunei Horea, implicaţi în activitatea de căutare a avionului prăbuşit în masivul Petreasa, participă vineri, la Bucureşti, la slujba de înmormântare a pilotului Adrian Iovan
O poveste fără şefi şi bani. Cum au reuşit salvatorii din Apuseni să facă imposibilul Linişte ireală, oameni parcă prea calmi, atenţi la viaţa lor, la viaţa muntelui. Aşa arăta localitatea Horea până luni după-amiază. De atunci, de când avionul pilotat de Adrian Iovan s-a prăbuşit în Vârful Pietreasa, agitaţia, implicarea voluntarilor, puzderia de oameni ai legii, medici şi jurnalişi au dat peste cap parcă firescul unei lumi perfecte.
Rezultatele autopsiei pilotului Adrian Iovan şi a studentei, morţi în avionul care a aterizat forţat în Apuseni Medicul Gheorghe Vieru, şeful IML Alba, a dat publicităţii, în urmă cu scurt timp, rezultatele autopsiei efectuate la cei doi morţi în accidentul aviatic de la limita judeţului Cluj cu Alba, pilotul Adrian Iovan şi rezidenta.