Vânătoarea de securişti porneşte de la Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centrul de  Investigare a Crimelor Comunismului din România a fost lansat astăzi la Alba Iulia de istoricul Marius Oprea. Totodată, mâine va fi vernisată, la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, expoziţia „Numitorul comun-Moartea“.

Marius Oprea fostul preşedinte al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului din România  (IICR) a lansat, astăzi, la Alba Iulia Centrul de  Investigare a Crimelor Comunismului din România, care funcţionează pe lângă Fundaţia Societate Civilă şi care se bucură de finanţare din partea unei fundaţii din Germania. Istoricul a declarat că va continua investigarea crimelor regimului comunist, cu toate că a fost îndepărtat de la conducere IICR .

Grupări de partizani în Munţii Apuseni

În judeţul Alba au existat 12 grupuri de partizani (luptători anticomunişti), unii dintre cei care s-au opus regimului comunist fiind executaţi şi îngropaţi în păduri. O parte dintre victime au fost descoperite şi deshumate, iar mai apoi înmormântate creştineşte. În judeţ au avut loc deshumări la Sălciua şi la Dealul Capsei.

Obiectele găsite asupra a 18 dintre victime, fotografii de familie şi alte mărturii sunt prezentate în cadrul expoziţiei „Moartea Numirtor Comun“, care va fi găzduită de Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia. „România este o ţară care a condamnat comunismul, dar victimele regimului trăiesc în continuare foarte rău, în timp ce pensiile foştilor comunişti sunt de cel puţin zece ori mai mari decât cele ale victimelor lor. Este o ţară în care torţionarilor, chiar dacă au fost descoperiţi, nu li s-a întâmplat nimic, nu au apărut în faţa justiţiei“, a spus Marius Oprea. „Vom continua investigaţiile şi în acestă vară vom mai face deshumări în judeţul Alba, în localităţi de pe Valea Ampoiului“, a mai spus el.

Blocat de autorităţi

Istoricul Marius Oprea susţine că cele mai multe piedici în învestigaţiile pe care le-a desfăşurat le-a întâmpinat din partea autorităţilor statului. „În perioada în care am fost la IICCR am făcut peste 400 de sesizări penale în cazul unor ofiţeri de Securitate sau foşti gardieni, care au fost torţionari sau călăi. Aceştia nu au ajuns în faţa instanţelor de judecată pentru că faptele lor nu au fost considerate crime împotriva umanităţii, ci simple omoruri şi s-au prescris“, a spus Marius Oprea.

image

Istoricul a mai declarat că după 1948 peste 10.000 de oameni au fost executaţi ilegal în Romania. „În arhivele fostei Securităţi, moartea acestor oameni este trecută ca încercare de fugă de sub escortă. Aproape toţi au fost executaţi la fel, aproape ritualic. Doborâţi din spate cu rafale de mitralieră, după care împuşcaţi în cap. Aceste crime trebuie scose la lumină, nu muşamalizate“, a spus istoricul.


Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite