UPDATE Klaus Iohannis a câştigat procesul cu ANI, după ce şeful statului a contestat raportul în care era acuzat de conflict de interese

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis a contestat raportul Agentiei Nationale de Integritate
Klaus Iohannis a contestat raportul Agentiei Nationale de Integritate

Curtea de Apel Alba Iulia s-a pronunţat miercuri, 10 iunie 2015, în dosarul în care Klaus Iohannis a solicitat anularea unui raport de evaluare întocmit de Agenţia Naţională de Integritate, prin care aceasta constatase încălcarea legislaţiei în domeniul conflictului de interese. Iohannis a primit câştig de cauză din partea instanţei, însă decizia nu este definitivă şi poate fi atacată de ANI la Înalta Curte.

UPDATE ORA 15.15 Comunicatul instanţei de judecată: Curtea de Apel Alba Iulia a admis în parte contestaţia formulată de reclamantul Klaus-Werner Iohannis în contradictoriu cu pârâta Agenţia Naţională de Integritate şi în consecinţă a dispus anularea punctului 1 şi 2 din raportul de evaluare nr. 35687/G/II/08.08.2013 întocmit de Agenţia Naţională de Integritate sub aspectul conflictului de interese în materie administrativă.

Curtea de Apel Alba Iulia a respins acţiunea reclamantului ca inadmisibilă cu privire la punctul 3 al aceluiaşi raport de evaluare, care dispunea sesizarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru cercetarea încălcării regimului juridic al conflictului de interese în materie penală. Hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia nu este definitivă, poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, competenţa soluţionării recursului revenind Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Considerentele care au stat la baza acestei sentinţe vor putea fi făcute publice  după ce hotărârea va fi motivată.

UPDATE ORA 14.16 Curtea de Apel Alba Iulia a admis cererea formulată de Klaus Iohannis şi a dispus anularea raportului ANI privind încălcarea regimului de conflict de interese în materie administrativă. În plus, ANI trebuie să-i achite lui Iohannis 50 de lei, reprezentând cheltuieli de judecată. Decizia nu este definitivă, putând fi contestată de ANI, în 15 zile, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

_______________________________________________

Este vorba despre dosarul 780/57/2013, aflat pe rolul Curţii de apel Alba Iulia – Secţia de contencios administrativ şi fiscal. Cauza a rămas în pronunţare la termenul 27 mai 2015, dată la care prin încheiere instanţa a dispus amânarea pronunţării hotărârii la data de 10 iunie 2015. Soluţia pe care Curtea de Apel Alba Iulia o va pronunţa în acest dosar nu va fi definitivă. Există însă şi posibilitatea ca instanţa să amână soluţionarea dosarului.

Curtea de Apel Alba Iulia a judecat acţiunea în contencios administrativ intentată de Klaus Iohannis împotriva ANI, care, în 2013, l-a acuzat de încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă şi penală. Potrivit ANI, Iohannis a semnat în decembrie 2010, un contract de prestări servicii încheiat între Primăria Municipiului Sibiu şi SC Tipografia Honterus SRL, societate comercială deţinută de Forumul Democrat al Germanilor din România (FDGR). Klaus Iohannis a deţinut funcţia de preşedinte al FDGR în perioada 2002 — 2013.

Avocata care l-a reprezentat pe Klaus Iohannis a susţinut în faţa instanţei a precizat că nu sunt întrunite elementele constitutive ale conflictului de interese administrativ. Aceasta a mai spus că este ‘evident’ că încheierea acestui contract, dintre tipografie şi primărie, ‘nu se află în zona conflictului de interese administrativ, pentru că această operaţiune nu a generat vreun fel de beneficiu, interes material pentru Klaus Iohannis, pentru soţia sa sau pentru rudele sale’. Ea a mai spus că respectivul contract nu a fost încheiat prin încredinţare directă, ci prin licitaţie, fiind trei oferte depuse. Avocata a arătat că cea care a desemnat câştigătorul, respectiv firma care a prezentat preţul cel mai scăzut, în speţă Tipografia Honterus, a fost comisia de evaluare, din care primarul Iohannis nu a făcut parte.

În martie 2014, Curtea de Apel Alba Iulia a dispus suspendarea judecării procesului intentat ANI de către, la vremea respectivă, primarul municipiului Sibiu, Klaus Iohannis, după ce Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a transmis instanţei că a început urmărirea penală. După ce Parchetul a închis dosarul penal, CA Alba Iulia a fost sesizată cu o cerere de repunere pe rol a cauzei formulată de către Iohannis, solicitare care i-a fost admisă în 29 aprilie.

Potrivit unui comunicat dat publicităţii în august 2013, ANI a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă şi penală de către Klaus Iohannis, întrucât acesta a semnat, la data de 23 decembrie 2010, un contract de prestări servicii încheiat între Primăria Municipiului Sibiu şi SC Tipografia Honterus SRL, societate comercială deţinută de Forumul Democrat al Germanilor din România (FDGR). Obiectul contractului semnat, în opinia ANI, cu încălcarea regimului juridic al conflictului de interese administrativ şi penal de către Klaus Iohannis constituie servicii de informare şi publicitate în vederea implementării unui proiect finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională.

Potrivit sursei citate, Iohannis a aprobat, în perioada ianuarie — iunie 2011, trei facturi fiscale în vederea efectuării plăţilor către prestator (SC Tipografia Honterus SRL). Conform ANI, primarul Sibiului nu a respectat dispoziţiile art. 75, lit. b) şi f) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali.

    Citiţi şi:

 

Curtea de Apel Alba Iulia se pronunţă în 10 iunie în procesul prin care Klaus Iohannis a contestat raportul ANI legat de un conflict de interese

 

FOTO VIDEO Preşedintele Klaus Iohannis la Blaj: vizită la fabrica Bosch, discurs în biserică şi baie de mulţime

 

FOTO Cardinalul Lucian Mureşan, decorat de preşedintele Klaus Iohannis

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite