Un primar cere Parlamentului repararea unei „nedreptăţi“ pentru trei localităţi miniere din Apuseni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clădirea in care a funcţionat exploatarea de la Baia de Arieş este abandonată de peste 15 ani
Clădirea in care a funcţionat exploatarea de la Baia de Arieş este abandonată de peste 15 ani

Primarul oraşului Baia de Arieş, Traian Pandor, a înaintat o adresă oficială Camerei Deputaţilor prin care solicită modificarea legii care prevede extinderea categoriilor de persoane care beneficiază de reducerea cu 2 ani a vârstei standard de pensionare

Beneficiile se adresează celor care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluare din cauza exploatarilor miniere şi pe o rază de 8 km în jurul acestora.

Legea modifică art .65 alin.(5) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Potrivit proiectului, “persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu sau de radiaţii din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, a pulberilor metalice şi/sau de cocs metalurgic, precum şi a emisiilor de amoniac şi derivate, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani, fără penalizare”.

judeţul Alba a fost inclus pe listă doar oraşul Zlatna, în timp ce multe alte localităţi provin din judeţele Maramureş, Sibiu, Mehedinţi, Olt, Hunedoara şi Bihor. Primarul este nemulţumit că pe această listă nu au fost cuprinse şi celelalte localităţi miniere din Alba: Baia de Arieş, Lupşa şi Roşia Montană. 

”Analizând acest proiect adoptat de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, considerăm că s-a făcut o mare nedreptate locuitorilor din oraşul Baia de Arieş unde a funcţionat pânî la închiderea şi ecologizarea din anul 2010, filiala Arieşmin Baia de Arieş, acre extrăgea şi prelucra minereuri neferoase, aur, argint, cupru, plumb, zinc, pirită 40%, sulf. De menţionat că separarea acestor concentrate se făcea prin cianuarare, unitatea avea 3 linii de cianurare, iar şi la această dată în iazurile de decantare se face neutralizarea cianurilor”, afirmă primarul Traian Pandor. Acesta solicită Parlamentului analizarea ”cu celeritate” a situaţiei în vederea reparării nedeptăţii făcute locuitorilor din Munţii Apuseni, prin iniţierea unui proiect de lege prin care să fie nominalizate şi celelalte trei localităţi miniere din judeţ.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite