„Un bâzăit în cap. Vezi, dar nu te poți mișca. Parcă îți umblă la creier”. Efectele etnobotanicelor, descrise de consumatori

0
Publicat:

Decesul unui tânăr înecat după ce a consumat droguri de mare risc a dus la descoperirea unei veritabile rețele de traficanți în una dintre cele mai sărace zone din România.

Tinerii erau principalii clienți ai rețelei de traficanți de droguri FOTO Adevărul
Tinerii erau principalii clienți ai rețelei de traficanți de droguri FOTO Adevărul

S-a întâmplat în Valea Jiului, pe parcursul anilor 2021 - 2022. Anchetatorii au bănuit că, înainte de a se îneca, tânărul se drogase cu substanțe de mare risc. Era cunoscut ca și consumator de substanţe psihoactive, care îşi procura astfel de substanţe de la membrii grupării.

Ulterior, opt traficanți au fost trimiși în judecată și condamnați la un total de 50 de ani de închisoare. Dosarul a ajuns la Curtea de Apel Alba Iulia, unde anul viitor se va pronunța sentința definitivă.

În dosar apar declarații șocante ale unor consumatori care sunt martori în cauză. A fost autorizat și un agent sub acoperire, care să cumpere droguri de la membrii grupării. În probele cumpărate de investigator s-a pus în evidență un produs din clasa canabinoizi sintetici, fiind notificat ca „substanță psihoactivă nouă” sistemului european de alertă timpurie, în 2020. În alte probe achiziționate de agent au fost identificate droguri de mare risc, din categoria etnobotanicelor.

„Ești conștient de ce se întâmplă în jurul tău, auzi, vezi dar nu te poți mișca”

„Etnobotanicele astea îți creează dependență, corpul îți cere, transpiri, devii agitat și noaptea nu poți să dormi dacă noaptea nu fumezi. Eu de-aia îmi cumpăram o doză pentru dimineața și una pentru seara. Parcă aceste substanțe îți umblă la creier. Din punctul meu de vedere cred că 70% din tinerii pe care îi știu eu din Lupeni fumează etnobotanice”, a spus un martor-consumator.  

„Despre efectele pe care le produce această substanță pe care o vinde (...) că eu simt la început un bâzăit în cap, după care intri într-o stare de somn, dar menționez că este de fapt o stare de amorțeală a corpului, pentru că tu ești conștient de ce se întâmplă în jurul tău, auzi, vezi dar nu te poți mișca, nu poți vorbi, ești ca o legumă. Acest efect durează aproximativ 30 de minute”, a declarat un alt martor.

Consider că peste 70% din tinerii din toată Valea Jiului se droghează. Fiind un fost consumator, îi văd seara și îi recunosc. Aceștia consumă în mare parte în zonele puțin frecventate, pe la bar, prin parcuri”, a afirmat un alt consumator. Un martor a declarat în cursul urmăririi penale cinci tentative de suicid, în urma consumului.

Aproape 50 de ani de închisoare

Opt traficanți, șase femei și doi bărbați, au obținut sume uriașe de bani pe parcursul anilor 2021 și 2022 în urma vânzării de substanțe psihoactive în majoritatea localităților din Valea Jiului. Anchetatorii de la BCCO și DIICOT au documentat peste 2.600 de acte materiale, reprezentând tot atâtea vânzări de droguri. 

În dosar a fost autorizat și un agent sub acoperire, care să cumpere droguri de la membrii grupării. În probele cumpărate de investigator s-a pus în evidență un produs din clasa cannabinoizi sintetici, fiind notificat ca „substanță psihoactivă nouă” sistemului european de alertă timpurie, în 2020. În alte probe achiziționate de agent au fost identificate droguri de mare risc, din categoria etnobotanicelor.

Etnobotanicele erau achiziționate din Timișoara și erau vândute cu suma de 20-25 de lei plicul care conținea mai puțin de un gram de substanță. Membrii grupării fac parte din două familii din zona Văii Jiului. Depozitau marfa la adresa de pe strada Viitorului din Lupeni, iar ulterior o comercializau stradal în municipiile Lupeni, Vulcan și Petroșani. Pentru o perioadă de timp corespunzătoare sezonului cald, aceştia au comercializat substanţele psihoactive chiar de la geamul locuinţei situate la parterul blocului, însă o dată cu venirea frigului, traficanții şi-au schimbat modul de operare.

Condamnările de la instanța de fond: Ardelean Rostaș - 7 ani de închisoare, Maria Iuliana Ștefănuț - 7 ani și 6 luni de închisoare, Minodora Valeria Florea - 10 ani de închisoare, Viorica Luca - 6 ani de închisoare, Simona Olga Rostaș - 6 ani și 6 luni de închisoare, Gabriela Iozefina Ene - 5 ani și 6 luni de închisoare, Florin Octavian Mihai - 6 ani și 10 luni de închisoare. S-a mai dispus confiscarea de la cei opt membri ai grupării a sumei totale de peste 130.000 de lei ridicată la percheziții.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite