Un avocat din Alba Iulia a fost condamnat la închisoare cu executare. Pentru a nu ajunge după gratii a fugit într-o ţară exotică
0
Curtea de Apel Alba Iulia a respins joi, 2 august, solicitarea procurorilor de emitere a unui mandat european de arestare pe numele unui avocat din Alba Iulia, condamnat definitiv la 2 ani şi 6 luni de închisoare cu executare. Bărbatul a fugit din ţară înainte de a primi sentinţa definitivă.
Radu Flaviu Chebuţiu s-a supendat din profesia de avocat în 2015 şi până la decizia în justiţie era director al reprezentanţei unei firme americane la Aiud. Sentinţa definitivă a fost pronunţată în 28 iunie la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).
Pentru că nu a fost găsit în România, anchetatorii au solicitat un mandat european pentru a-l căuta în ţări din Uniunea Europeană. Instanţa de judecată a respins solicitarea pe motiv că, din datele existente la acest moment, Flaviu Radu Chebuţiu nu s-ar afla într-un stat membru al Uniunii Europene. Cel mai probabil acesta se află într-o ţară exotică, de unde ar putea fi greu de extrădat de autorităţile române.
Bărbatul de 38 de ani a fost surprins de poliţişti la volanului unui autoturism, deşi avea permisul suspendat. A fost oprit de organele de poliţie întrucât a depăşit limita legală de viteză din localitate, circulând cu viteza de 65 km/h într-o zonă limitată la 50 km/h. Permisul acestuia fusese suspendat anterior tot pentru depăşirea vitezei legale de circulaţie. Ulterior, a fost trimis în judecată, iar instanţa a decis să îi aplice o amendă penală în valoare de 1.500 de lei şi a dispus revocarea suspendării pedepsei de 2 ani şi 6 luni pe care Chebuţiu a primit-o în 2013 pentru luare de mită. Sentinţa a fost pronunţată, iniţial, la Curtea de Apel Alba Iulia, iar în 28 iunie 2018 a fost menţinută de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
”În mod constant, atât în cursul urmăririi penale cât şi în faţa instanţei de judecată, inculpatul Chebuţiu Radu Florin a recunoscut săvârşirea faptei. A motivat inculpatul săvârşirea infracţiunii de necesitatea deplasării la Alba Iulia în vederea rezolvării unor probleme personale presante”, se afirmă în motivarea decizie de la Curtea de Apel. Judecătorii i-au aplicat doar amendă penală, dar au fost nevoiţi să revoce suspendarea pedepsei din 2013 decisă pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. În dosarul precedent, avocatul a fost trimis în judecată de procurori DNA pentru că a pretins şi primit bani de la un client al său pentru a interveni pe lângă medicii legişti, în vederea obţinerii unui certificat medico-legal care să confirme o alcoolemie mai mică decât în realitate.