Spectaculosul paviment roman găsit intact după aproape 2.000 de ani, la Alba Iulia. Ce se va întâmpla cu el FOTO

0
Publicat:

Arheologi de la Muzeul Unirii sunt aproape de final cu o cercetare arheologică desfășurată la Alba Iulia, care a dus la descoperirea unor artefacte spectaculoase din perioada stăpânirii romane în Dacia.

Pavimentul roman care s-a păstrat intact aproape 2000 de ani FOTO Anca Timofan
Pavimentul roman care s-a păstrat intact aproape 2000 de ani FOTO Anca Timofan

Cercetarea arheologică preventivă se derulează de aproape un an de zile în zona unei foste tipografii din Alba Iulia şi a fost determinată de proiectul construirii unui hotel. Punctul cercetat se află în partea de sud-est a sitului Apulum, pe un perimetru în care s-a executat demolarea tipografiei și a unei hale.

„Descoperirea unor noi străzi, respectiv proprietăți romane, ne ajută să înțelegem mai bine orașul antic de sub Alba Iulia în secolele II - III dChr. Este probabil o ocazie unică de a putea cerceta aproape integral o casă romană din Apulum și de a investiga stratigrafic fazele de locuire, modul în care proprietatea a evoluat și s-a extins în timp. Desfășurate de-a lungul anilor pe o suprafață de circa 6.000 mp, cercetările arheologice de la DOMUS (2009, 2019) și ALTIP (2022-2023) au evidențiat o zonă rezidențială ocupată treptat de locuințele unor familii romane înstărite, aflată în apropierea Palatului guvernatorilor (praetorium consularis). Este, la urma urmei, o încercare de a înțelege și recompune un mod de viață”, spune arheologul Anca Timofan, coordonatorul echipei de cercetători.

Pavimentul va fi conservat „ins situ” FOTO Anca Timofan
Pavimentul va fi conservat „ins situ” FOTO Anca Timofan

Printre cele mai spectaculoase descoperiri este un paviment (opus spicatum) care s-a păstrat intact aproape 2000 de ani și care va fi conservat „in situ” în proiectul viitorului hotel. Au fost scoase la suprafață o mare diversitate de pavele, rezistente și durabile.

„Drumul roman a fost surprins pe toată lungimea terenului, este orientat E-V și a fost amenajat și reamenajat sistematic din plăci mari din gresie. Lățimea drumului este de 5 metri, fiind încadrat între două ziduri (borduri) prevăzute cu mici contraforți. Lângă drum se desfășoară clădiri romane din care s-au păstrat o parte dintre ziduri și, mai ales, diverse pardoseli cu pavimente amenajate în tehnici specifice romane: opus sectile (elemente de paviment în formă de romb sau pișcot), opus spicatum (elemente în formă de L așezate în spic), opus tessellatum (mici cubulețe - tesserae - care formează un mozaic)”, arată arheologii.

Sute de elemente de pavaj roman FOTO Anca Timofan
Sute de elemente de pavaj roman FOTO Anca Timofan

Materialul arheologic scos la suprafață este bogat și este format, în afară de sute de obiecte de pavaj, din ceramică romană, monede, piese de mobilier, ace din os și bronz, un fragment de ștucatură și, mai ales, fragmente de mozaic care constituie descoperiri foarte rare. 

Diplomă militară romană

Unul dintre obiectele inedite descoperite în timpul săpăturilor este o diplomă militară romană de bronz. A fost găsită într-una din încăperile casei romane și reprezintă un document antic foarte important și rar care va fi inclus în categoria Tezaur.

Diploma militară de la Apulum FOTO Anca Timofan
Diploma militară de la Apulum FOTO Anca Timofan

„O diplomă militară romană era un act inscripționat pe o tăbliță din bronz care certifica faptul că titularul a fost eliberat onorabil din forțele armate romane și/sau a primit cetățenie romană și de la împărat ca recompensă pentru serviciu. Diploma era o copie legalizată a unei constitutio (decret) originală emisă la Roma. Diploma militară reprezintă o jumătate din întregul document – tabella II și este datată în sec. II”, spune arheologul Anca Timofan, coordonatorul șantierului arheologic.

Șantierul arheologic de la Alba Iulia FOTO Anca Timofan
Șantierul arheologic de la Alba Iulia FOTO Anca Timofan

În zona cercetată a existat o zonă rezidențială importantă în Apulum (așezarea civilă a castrului legiunii a XIII-a Gemina/Municipium Septimium Apulense), chiar lângă sectorul Domus-Thermae, cercetat în anii 2009 și 2019. Acolo s-a descoperit o impozantă casă romană și o parte din clădirea unor băi romane, cunoscute sub denumirea de „hipocaust”.

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite