Vasul roman păstrat intact timp de 2000 de ani. Noi descoperiri arheologice la Alba Iulia FOTO

0
Publicat:

Șantierul arheologic roman din apropierea centrului municipiului Alba Iulia scoate la iveală noi artefacte foarte valoroase. Recent, arheologii au descoperit un „mortarium” intact.

Vasul „mortarium” descoperit la Alba Iulia FOTO Muzeul Unirii
Vasul „mortarium” descoperit la Alba Iulia FOTO Muzeul Unirii

„Al doilea mortarium descoperit în camera 5 (spațiul domestic afectat de incendiu), unul dintre numeroasele recipiente de acest tip apărute în cadrul cercetării arheologice preventive de la Altip, în așeazarea civilă a castrului legiunii a XIII-a Gemina de la Apulum. Din marmură, calcar sau lut, un mortarium era utilizat de romani în gopsodărie pentru măcinare, amestecare sau zdrobire. Denumirea latină a stat la originea cuvântului mortar care semnifică atât un recipient cu același rol (mojar, piuă), cât și materialul de construcție (liant în zidărie, rezultat în urma unui amestec)”, a transmis arheologul Anca Timofan.

Un mortarium era unul dintre vasele de bucătărie din ceramică romană antică. Erau „boluri semisferice sau conice, de obicei cu flanșe grele" și cu nisip grosier sau pietriș încorporat în suprafața internă.

Bolurile erau folosite pentru a bate sau amesteca alimentele și reprezintă, în prezent, un indicator important al răspândirii metodelor romanizate de preparare a alimentelor.

Ștampilele de pe unele mortarium-uri romane timpurii înregistrează numele olarului, de unde este posibil să se urmărească circulația acestora între ateliere. 

Coșul de fum descoperit în aceeași zonă FOTO Muzeul Unirii
Coșul de fum descoperit în aceeași zonă FOTO Muzeul Unirii

Multe astfel de obiecte aveau o mică gaură în apropierea vârfului pentru a permite evacuarea lichidelor, care era realizată artistic pentru a părea gura unui leu, a unui șoarece sau a unui liliac.

Cercetarea arheologică preventivă se derulează în zona unei foste tipografii din Alba Iulia şi a fost determinată de proiectul construirii unui hotel. Punctul cercetat se află în partea de sud-est a sitului Apulum, pe un perimetru în care s-a executat demolarea tipografiei și a unei hale. 

Potrivit informaţiilor transmise de Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, a fost identificat un nou drum roman, o descoperire importantă pentru înțelegerea organizării cadastrale romane și a tramei stradale în oraș, dar și o locuință romană și fragmente de mozaic.

Țigle pentru acoperiș, descoperite în aceeași zonă FOTO Anca Timofan
Țigle pentru acoperiș, descoperite în aceeași zonă FOTO Anca Timofan

„Drumul roman a fost surprins pe toată lungimea terenului, este orientat E-V și a fost amenajat și reamenajat sistematic din plăci mari din gresie. Lățimea drumului este de 5 metri, fiind încadrat între două ziduri (borduri) prevăzute cu mici contraforți. Lângă drum se desfășoară clădiri romane din care s-au păstrat o parte dintre ziduri și, mai ales, diverse pardoseli cu pavimente amenajate în tehnici specifice romane: opus sectile (elemente de paviment în formă de romb sau pișcot), opus spicatum (elemente în formă de L așezate în spic), opus tessellatum (mici cubulețe - tesserae - care formează un mozaic)”, arată reprezentanţii instituţiei muzeale.

Pardoseală a unei locuințe romane FOTO Anca Timofan
Pardoseală a unei locuințe romane FOTO Anca Timofan

Materialul arheologic scos la suprafață este bogat și este format din ceramică romană, monede, piese de mobilier, ace din os și bronz, un fragment de ștucatură și, mai ales, fragmentele de mozaic care constituie descoperiri foarte rare.

De asemenea, au fost descoperite mai multe piese din care a fost reconstituit un coș de fum ce datează tot din perioada romană, respectiv în urmă cu aproape 2000 de ani.

În zona cercetată a existat o zonă rezidențială importantă în Apulum, respectiv așezarea civilă a castrului legiunii a XIII-a Gemina/Municipium Septimium Apulense.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite