Sentință originală într-un proces de ucidere din culpă: șofer vinovat 30%, iar tatăl victimei minore, 70%

0
Publicat:

Un accident soldat cu decesul unei fetițe în vârstă de un an și 7 luni a fost soluționat într-un mod original de magistratul care a judecat procesul în care șoferul este acuzat de ucidere din culpă.

Victima a murit în ambulanță, în drum spre spital FOTO Adevărul
Victima a murit în ambulanță, în drum spre spital FOTO Adevărul

Judecătorul a considerat că părintele fetiței este vinovat 70% în cee ace privește decesul acesteia, în timp ce șoferul are un grad de vinovăție de 30%.

Accidentul a avut loc la 1 aprilie 2019, victima fiind strivită de remorca unui tractor în curtea locuinței propii, unde a fost lăsată nesupravegheată. Minora a decedat în ambulanță, în drum spre Spitalul din Câmpeni. 

Judecătoria Câmpeni a decis condamnarea șoferului la pedeapsa de 10 luni de închisoare, cu amânarea aplicării pe un termen de 2 ani. Instanța a mai stabilit daune morale care ar urma să fie primite de cele trei părți civile (părinții și fratele victimei) la un total de 109.000 de lei, bani care trebuie plătiți de o societate de asigurare.

Ţinând cont de distanţa pe care s-a efectuat manevra de mers înapoi din drumul public până la locul impactului, de manevrele pe care a trebuit să le facă inculpatul pentru a intra în curte şi pentru a vira în unghi de 90 grade, de sistemul de direcţie rudimentar al tractorului, care nu permite efectuarea acestei manevre cu viteză, instanţa consideră că dacă partea civilă (..) ar fi avut intenţia să-l oprească pe inculpat ar fi avut timpul necesar să facă acest lucru sau cel puţin ar fi trebuit să insiste, lucru pe care nu l-a făcut”, se precizează în hotărârea Judecătoriei Câmpeni, din 6 octombrie 2022.

Magistratul a mai susținut că, inclusiv deschierea porţii de către tatăl fetițăei „i-a creat inculpatului reprezentarea că poate efectua manevra de mers înapoi”.

„Faptul că partea civilă nu i-a solicitat inculpatului să oprească se deduce şi din faptul că imediat după accident, acesta nu i-a reproşat că nu ar fi oprit la solicitarea sa, aspect confirmat şi de către martorul (...)”, se mai susține în hotărârea instanței

Instanţa consideră că minora a fost lăsată nesupravegheată în timp ce tractorul făcea manevra de mers înapoi în curtea locuinței. Hotărârea poate fi contestată la Curtea de Apel Alba Iulia.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite