Sentinţa de condamnare a unei femei acuzate că a şantajat o judecătoare, anulată pentru erori de procedură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Când a fost arestată în Croaţia, femeia a spus că nu ştia de existenţa procesului în care a fost condamnată FOTO Poliţia Română
Când a fost arestată în Croaţia, femeia a spus că nu ştia de existenţa procesului în care a fost condamnată FOTO Poliţia Română

Curtea de Apel Alba Iulia a anulat o sentinţă pronunţată de Judecătoria Alba Iulia în iulie 2019 într-un dosar în care a fost trimisă în judecată o femeie acuzată că a şantajat o judecătoare, pe care a convins-o să îi transfere în cont 38.000 de euro.

Magdolna Cecilia Eross o femeie condamnată în iulie 2019, în lipsă, la trei ani de închisoare cu executare pentru că a şantajat o judecătoare, a obţinut anularea sentinţei demonstrând că în timpul procesului în care a fost judecată în lipsă nu a fost citată legal şi nu i s-a comunicat sentinţa în baza căreia a fost emis pe numele său un mandat de arestare.

Povestea acestui caz începe în  2012, când o femeie (judecătoare) a început să corespondeze cu un „clarvăzător”. Pentru că bărbatul i-a dat detalii despre divorţul părinţilor săi, despre care nu discutaseră anterior, femeia a fost convinsă că stă de vorbă cu un „clarvăzător”. 

Pe acest fond, „clarvăzătorul” i-a cerut victimei să depună bani la două biserici, astfel încât copilul ei să fie ferit de suferinţe în cazul unui divorţ al bunicii. Banii ce urmau a fi depuşi la biserici, 2.000 de euro, au fost transferaţi în contul lui Magdolna Cecilia Eross, „asistenta” clarvăzătorului.

După ce „clarvăzătorul” ar fi suferit un accident în urma căruia a murit, „asistenta” a convins-o pe judecătoare să îi transfere în total suma de 38.000 de euro, pentru o parte din sumă fiind luat un credit bancar.

„În perioada octombrie – noiembrie 2014, profitând de credulitatea şi starea emoţională deosebită a persoanei vătămate, inculpata E. M. C. i-a prezentat acesteia, prin intermediul email-urilor, diverse scenarii implicând copiii lor, în sensul producerii unor consecinţe grave pentru aceştia, cu referire chiar la decesul lor, fapt ce a condus la remiterea în mai multe tranşe a sumei de 38.000 euro, pentru a nu se produce cele prezise.

Astfel, în luna octombrie 2014, persoana vătămată a primit un e-mail semnat, în care i se comunica că au expirat cele 90 de zile de la primul e-mail transmis şi va începe războiul împotriva sa şi a fiului ei. Inculpata s-a declarat ,«asistenta domnului I. până la moartea sa», moarte care a survenit în timpul călătoriei acestuia spre Sibiu”, se precizează în hotărârea de la Judecătoria Alba Iulia. 

Condamnarea

Ancheta a fost finalizată în 2017, iar dosarul a fost trimis în judecată la Judecătoria Alba Iulia. Aici, inculpata a fost condamnată, în iulie 2019, la trei ani de închisoare cu executare, în lipsă. Avocatul desemnat din oficiu nu a contestat probele, iar instanţa nu a considerat necesar să readministreze probele, asumându-şi acuzaţiile din rechizitoriu.

În urma condamnării la închisoare cu executare, pe numele femeii condamnate a fost emis un mandat de executare a pedepsei, condamnata fiind dată în urmărire internaţională. De asemenea, pe numele condamnatei a fost emis şi un mandat european de arestare.

În 25 august 2021, Magdolna Cecilia Eross a fost arestată pe baza mandatului european de arestare, în Croaţia. După arestare, femeia a formulat apel împotriva sentinţei de condamnare pronunţate de Judecătoria Alba-Iulia, arătând că nu a avut cunoştinţă că faţă de ea se desfăşoară un proces penal, nefiindu-i adusă la cunoştinţă învinuirea nici în faza de urmărire penală şi fiind trimisă în judecată în lipsă, fiind privată astfel de dreptul la un proces echitabil şi de dreptul la apărare.

Mai mult decât atât, Magdolna Cecilia Eross a arătat că nu a ştiut că pe numele său a fost pronunţată o condamnare, sentinţa prin care a fost condamnată la trei ani de închisoare cu executare nefiindu-i comunicată până la momentul arestării. Femeia a mai cerut să fie readministrate probele, iar în cazul în care va fi găsită vinovată să i se dea posibilitatea să achite prejudiciul astfel încât, neavând antecedente penale, să poată beneficia de o pedeapsă cu suspendare.

Procesul se reia de la zero

Curtea de Apel a admis apelul condamnatei arătând că „nu există la dosar dovada comunicării sentinţei primei instanţe, inculpata menţionând că numărul sentinţei de condamnare (nu şi conţinutul efectiv al acesteia) şi al dosarului penal aferent i-au fost aduse la cunoştinţă cu ocazia arestării în Croaţia în baza mandatului european de arestare”.

„Inculpata nu a fost niciodată prezentă în faţa autorităţilor judiciare şi nu a dat declaraţii cu privire la fapta pentru care a fost trimisă în judecată, lipsind pe tot parcursul procesului penal, iar citaţiile emise la adresele sus-menţionate nu au fost niciodată înmânate personal acesteia, din actele şi piesele dosarului de faţă reieşind că pe parcursul urmăririi penale şi al judecării cauzei în primă instanţă inculpata nu s-a aflat niciodată în România sau Ungaria, unde a fost citată, existând indicii că încă din luna mai 2016 inculpata era plecată din Ungaria în Germania, pentru a urma tratament medical, ulterior, conform celor învederate instanţei de apel de către apărătorul ales, stabilindu-se din anul 2017 în Croaţia împreună cu soţul său, care era înregistrat în evidenţele oficiale ale acestui stat şi unde în august 2021 a şi fost identificată şi apoi arestată în baza mandatului european de arestare”, se arată în sentinţa Curţii de Apel Alba Iulia.

Considerând că  „judecata a avut loc în lipsa inculpatei care nu a fost legal citată”, Curtea de Apel a anulat sentinţa Judecătoriei Alba Iulia şi a dispus reluarea procesului de la zero. „Va dispune punerea de îndată în libertate a inculpatei apelante de sub puterea mandatului de executare a pedepsei închisorii nr.437/2019 emis de Judecătoria Alba-Iulia, în situaţia în care acest mandat a fost pus în executare la data pronunţării prezentei decizii”, a mai decis Curtea de Apel Alba-Iulia în sentinţa definitivă pronunţată în 5 noiembrie.

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Acuzat de şantaj, un şef din Poliţie se pensionează: „Are legătură cu situaţia socio-politcă“

Regizoarea de filme condamnată la închisoare cu executare. Cum a obţinut 38.000 de euro prin şantaj

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite