Semnalele poliţistului rutier la care trebuie să fie atenţi toţi şoferii. Când trebuie să oprească şi când să mărească viteza
0
Poliţistul rutier este un reprezentant important, dar, în acelaşi timp, controversat al oricărei comunităţi. Are atribuţii în domeniul fluidizării circulaţiei rutiere, dar poate şi sancţiona şoferii care încalcă legea.
Atunci când dirijează circulaţia, poliţistul rutier realizează o serie de gesturi care trebuie cunoscute de toţi şoferii:
Braţul ridicat vertical înseamnă “atenţie, oprire“ pentru toţi participanţii la trafic care se apropie, cu excepţia celor care nu ar mai putea opri în condiţii de siguranţă .
Braţul întins orizontal semnifică “oprire” pentru toţi participanţii la trafic care intersectează braţul întins indiferent de direcţie.
Braţele întinse orizontal semnifică “oprire“ pentru toţi participanţii la trafic care intersectează braţele întinse
După semnalele de la poziţia 2 şi 3 poliţistul poate coborî braţul sau braţele, poziţia să însemnând de asemenea oprire pentru participanţii la trafic care vin din faţă sau spate .
Balansarea cu braţul pe verticală a unui dispozitiv cu lumina roşie ori a bastonului reflectorizant pe timp de noapte însemană “oprire“ pentru participanţii la trafic spre care este îndreptat.
Balansarea pe verticală a braţului semnifica reducerea vitezei.
Rotirea vioaie a braţului arată mărirea vitezei şi grăbirea traversării drumului de către pietoni.

Poliţistul care dirijează circulaţia poate face semn cu braţul că vehiculul să avanseze, să depăşească, să treacă prin faţa ori prin spatele său, să-l ocolească prin partea stângă sau dreaptă, iar pietonii să traverseze drumul ori să se oprească. La efectuarea acestor comenzi poliţistul poate folosi şi fluierul. Oprirea conducătorilor de vehicule şi a pietonilor este obligatorie şi la semnalele date de: poliţiştii de frontieră, îndrumătorii de circulaţie ai M. A. I., agenţii de cale ferată la trecerile la nivel, lucrătorii de drumuri în zonă lucrărilor pe partea carosabilă, membrii patrulelor şcolare de circulaţie, la trecerile pentru pietoni din apropierea şcolilor, nevăzătorii prin ridicarea bastonului alb, atunci când traversează stradă.
Poliţistul rutier aflat într-un autovehicul al poliţiei poate utiliza şi dispozitive luminoase cu mesaje variabile pentru a transmite o dispoziţie sau o indicaţie participanţilor la trafic. Aceste semnale pot fi adresate concomitent cu transmiterea unui apel prin amplificatorul de voce. De asemenea, acesta poate executa semnale cu braţul, cu sau fără baston reflectorizant, scos pe partea laterală dreapta a vehiculului. Acest semnal semnifică oprire pentru conducătorii vehiculelor care circulă în spatele maşinii poliţiei. Acelaşi semnal efectuat pe partea stângă a autovehiculului semnifică oprire pentru şoferii care circulă pe banda din partea stângă în acelaşi sens de mers ori în sens opus celui al maşinii poliţiei.
Nerespectarea semnalelor, indicaţiilor şi dispoziţiilor poliţistului rutier aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu constituie contravenţie, se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni (4-5 puncte amendă) şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile.