Şeful IPJ Alba: „Un ministru de interne trebuie să corespundă unor criterii de integritate. Dacă le încalcă, afectează imaginea Poliţiei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisarul-şef Cristian Dunca, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Alba, a acordat un interviu ziarului „Adevărul“, în cadrul campaniei „România infractorilor necunoscuţi“. El a vorbit despre numărul mare de cazuri cu autor necunoscut (AN) şi despre alte probleme ale instituţiei.

„Adevărul“: Câţi angajaţi are în prezent Inspectoratul de Poliţie al judeţului Alba? Procentual, care este diferenţa dintre poliţiştii din operativ, care ies efectiv în teren, şi cei din birouri?

Cristian Dunca: IPJ Alba are în prezent un număr de 746 de angajaţi. Aceştia sunt în procent de 87% operativi şi restul de 13% sunt neoperativi. Vreau să fac precizarea că şi poliţiştii neoperativi oferă suport pentru ceilalţi, sunt foarte importanţi pentru noi şi îşi au locul lor bine definit în cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie.

IPJ Alba a angajat şi angajează, în continuare zeci de poliţişti din sursă externă. Ce aşteptări aveţi de la cei care au promovat concursul?

Poliţiştii nou-încadraţi urmează o perioadă de iniţiere în munca de poliţie, în cadrul căreia fac cursuri intensive, apoi urmează o perioadă de tutelă în care orice activitate a lor este supervizată de un poliţist, care este un fel de tutore. Această perioadă este de 1 an în cazul ofiţerilor şi de 6 luni în cazul agenţilor. Noi avem speranţa că la finalul acestor etape vor putea face faţă cu brio activităţii de poliţist. Suntem conştienţi că depinde în mare măsură de noi dacă încadrarea va fi un succes.

Care sunt angajaţii IPJ Alba care deţin titlul de doctor şi care sunt instituţiile de învăţământ care au eliberat aceste titluri?

Avem un singur angajat în IPJ Alba cu titlul academic de doctor. Este vorba despre comisarul Marius Ciută, din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale, pe lina de protejare a patrimoniului cultural-naţional. Doctoratul este în domeniul Arheologie şi a fost obţinut la Universitatea „1 Decembrie 1918“ din Alba Iulia. Comisarul Marius Ciută este profesor-conferenţiar asociat la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu. Este un poliţist cu care ne mândrim, a avut rezultate bune şi a lucrat inclusiv pe celebrele dosare cu aurul dacic.

Există servicii sau direcţii în cadrul IPJ Alba unde se resimte lipsa de personal?

Suntem acoperiţi în procent de 83% cu ocuparea posturilor. Lipsa de personal face ca ceilalţi poliţişti să compenseze aceste activităţi. Noi spunem că ne facem treaba şi în condiţiile acestea, cu atât mai mult cu cât, până la sfârşitul anului, sperăm ca deficitul să fie sub 10% cu noile încadrări pe care le avem pe rol.

Care este serviciul cu cele mai mari probleme din cadrul IPJ în ceea ce priveşte dotările?

Toate serviciile din cadrul Inspectoratului de Poliţie sunt dotate corespunzător şi fiecare poliţist are accest la staţie de lucru proprie, la tehnica modernă de lucru. La unele posturi de poliţie comunale sunt probleme din punct de vedere a racordării la canalizare şi apă curentă. Avem aceste probleme exact în comunele unde nu sunt astfel de reţele. Acolo există aceleaşi condiţii pe care le are şi populaţia din zona respectivă.

Există în mediul rural posturi de poliţie fără dotări de bază, fără calculator sau imprimantă?

Nu mai există niciun post de poliţie fără calculator, imprimantă şi să nu aibă acces la baza de date a poliţiei.

Care este postul de poliţie cu cel mai mare deficit de personal şi ce măsuri aţi luat pentru ca acesta să fie acoperit?

Postul de poliţie Ighiu are arondată cea mai mare populaţie dintre toate celelalte posturi comunale. Este vorba de peste 6.000 de locuitori, cu mult peste unele oraşe din judeţ. Am fost preocupaţi să delegăm poliţişti de la alte posturi comunale şi am făcut demersuri pentru modificarea statului de funcţii astfel încât să fie asigurat şi acesta cu mai mulţi poliţişti. Cu încadrările actuale vom acoperi şi deficitul de personal.

Care este numărul de dosare instrumentat în medie, lunar, de un poliţist din mediul rural?

Un poliţist din rural instrumentează în medie 2-3 dosare. La posturile mai importante media ajunge la 7-8 dosare. Sunt şi posturi de poliţie cu situaţie operativă mai redusă, sub 1 dosar pe lună per poliţist, cum sunt cele de la Poşaga şi Ocoliş, unde sunt luni de zile în care nu sunt instrumentate niciun dosar. Mai avem Postul de Poliţie Întregalde, unde există un apel pe 112 la câteva luni. Poliţiştii de aici desfăşoară alte activităţi curente sau sunt folosiţi în alte zone cu problematică mai complicată.

Există în Alba agenţi din rural care se deplasează cu bicicleta, pentru că nu au maşină în dotare?

Nu există niciun post de poliţie fără autovehicul, toate fiind dotate cu maşini. Sunt şi 33 de posturi care au în dotare şi biciclete. Acestea sunt folosite opţional, doar dacă poliţistul consideră că este în avantajul său să meargă cu bicicleta. Acest lucru depinde, de exemplu, şi de accesibilitatea terenului, în sensul în care nu se poate ajunge cu maşina.

Care este cel mai mic salariu din cadrul IPJ Alba şi pentru ce post?

Salariul de încadrare al unui agent debutant este de 1.350 de lei. La salariul de bază se adaugă drepturi de echipament şi de hrană, ajungând în final la aproximativ 2.200 de lei.

Cum vi se pare nivelul de salarizare din Poliţia Română?

Dacă privim ca medie şi ne raportăm la salariul mediu net am putea spune că este acceptabil. Dacă ne raportăm la riscurile şi privaţiunile serviciului poliţienesc consider că acest salariu ar trebui îmbunătăţit.

Câte maşini sunt, în prezent, în parcul auto al IPJ Alba şi care este autoturismul cu cea mai mare valoare de inventar?

Parcul IPJ Alba cuprinde 258 de autovehicule. Cea mai mare valoare de inventar o are o autospecială de tip salvare. Mai avem tot o autospecială cu valoare de inventar mare la Serviciul Criminalistic şi mai există un autoturism de teren Nissan Pathfinder, folosit de Poliţia oraşului Cîmpeni în misiuni pe terenuri accidentate.

Care este necesarul de autoturisme de serviciu la nivelul IPJ Alba şi în ce proporţie este acoperit?

Având în vedere că la 750 de poliţişti există 258 de autovehicule, cred că sunt suficiente. Problemele care există ţin de înnoirea parcului auto. Am primit în 2015 un număr de 30 de autospeciale Dacia Logan şi 7 Volkswagen Polo, în 2016 un Duster şi un Suzuki. Datorită unei bune colabărări cu Autoritatea Teritorială de Ordine Publică şi cu Consiliul Judeţean Alba, am mai primit în comodat 10 autovehicule pentru a fi folosite în interesul comunităţii.

Care este cel mai vechi autoturism din parcul auto al IPJ Alba?

Este vorba despre un autoturism Volkswagen fabricat în anul 1995, cu peste 300.000 de kilometri, care se află în dotarea serviciului financiar şi este folosit la activităţi neoperative.

Dumneavoastră ce autoturism de serviciu aveţi la dispoziţie?

Eu circul cu un autoturism Audi, an de fabricaţie 2002, care a fost folosit şi de ceilalţi şefi de Inspectorat.

Sunt agenţi din rural care aduc la posturile de poliţie, coli de scris, pixuri sau săpun de acasă?

În ultimii ani nu am auzit ca cineva să se plângă că aduce hârtie sau pixuri de acasă. Noi ne preocpăm să folosim eficent bugetul alocat şi să achiziţionăm suficientă hârtie şi alte materiale consumabile de birotică. Poate existau astfel de probleme în urmă cu mulţi ani, dar acum sigur nu mai există.

Câte dosare cu autor necunoscut figurează în prezent în evidenţele Inspectoratului de Poliţie al judeţului Alba?

La sfârşitul lunii octombrie 2016, în evidenţele IPJ Alba erau 6.157 de dosare cu autor necunoscut. Se lucrează permanent în aceste dosare. Nu abandonăm activitatea. Oricând apar indicii sau informaţii noi, de exemplu este descoperit un bun dat în urmărire, noi reluăm activităţile, iar autorii descoperiţi sunt trimişi în judecată, dacă se reuşeşte probarea activităţii infracţionale.

Care este cel mai vechi dosar cu AN şi în ce a constat fapta?

Este un dosar din anul 2007. Un furt din locuinţă cu prejudiciu de 3.500 de lei.

Care este dosarul cu autor necunoscut cu cel mai mare prejudiciu estimat aflat în evidenţele IPJ Alba?

Este un dosar din 2010, privind o înşelăciune pe bursa de mărfuri, aflat la serviciul de investigare a fraudelor, cu un prejudiciu de 30.000 de euro.

În evidenţele instituţiei se află trei dosare de omor cu AN, din 1997, 2000 şi 2009. Ce activităţi mai derulează IPJ Alba pentru identificarea autorilor?

Aceste infracţiuni sunt în competenţa de cercetare şi urmărire penală exclusivă a procurorului. Noi efectuăm doar acte dispus expres prin ordonanţă. Şi în aceste dosare continuăm cercetările şi sperăm să identificăm autorii. Sunt periodic analizate.

Din totalul dosarelor aflate in evidenta cu AN, câte au fost trecute în evidenţele pasive?

La ora actuală există doar o evidenţă a dosarelor cu autori necunoscuţi. În momentul când suntem sesizaţi cu o faptă şi nu se ştie autorul, dosarul este repartizat unui lucrător care în termenul de 30 de zile are obligaţia să efectueze un referat cu activităţile pe care şi le propune pentru găsirea autorilor. Referatul respectiv este aprobat de către procuror şi sunt demarate cercetările pe o perioadă de minim două luni. Dacă în termen de trei luni nu este identificat autorul, cauza se trece în evidenţa dosarelor cu autori necunoscuţi.

Cum comentaţi existenţa a aproape 600.000 de dosare cu autor necunoscut la nivelul ţării?

Este o cifră mare dacă o privim din punct de vedere strict statistic, dar trebuie să avem în vedere şi faptul că aceste dosare sunt de aproximativ 10 ani şi sunt raportate la întreaga populaţie a ţării. Noi ne dorim ca să identifică autorii în toate cauzele şi fiecare persoană care comite o infracţiune să fie trasă la răspundere penală conform vinovăţiei sale, dar în unele cazuri acest lucru nu are loc. Este un eşec al nostru pe care ni-l asumăm, dar în nicio ţară din lume nu se reuşeşte identificare tuturor autorilor.

Care sunt cele mai frecvente tipuri de infracţiuni din judetul Alba?

Principalele infracţiuni sunt cele contra aptrimoniului, care reprezintă 71% din totalul infracţiunilor. Furturile sunt în procent de 57% din infracţiunile contra patrimoniului. Mai sunt înşelăciunile, infracţiunile contra persoanei, lovirile, ameninţările. La nivelul judeţului Alba nu sunt probleme deosebite în ceea ce priveşte infracţionalitatea.

Există în prezent poliţişti din cadrul IPJ Alba cercetaţi pentru fapte de corupţie sau orice alte fapte de natură penală?

Nu există în prezent poliţişti din cadrul Inspectoratului Judeţean care să fie cercetaţi penal. Sunt puse la dispoziţie două persoane, dar nu fac parte din IPJ Alba, ci din alte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne.

În 2015 şeful de post de la momentul respectiv din comuna Crăciunelu de Jos a fost condamnat la închisoare cu amânarea executării pentru purtare abuzivă împotriva unui cetăţean. Unde lucrează în prezent agentul-şef  Radu Bara şi ce face conducerea IPJ Alba pentru a evita pe viitor astfel de cazuri?

În cazul acestui poliţist s-a dispus amânarea aplicării pedepsei. Conform dispoziţiilor legale, el contină serviciul în cadrul instituţiei noastre. A fost mutat, însă, la Poliţia Oraşului Teiuş, la biroul Ordine Publică. Nu am mai avut astfel de cazuri, iar mesajul nostru este unul clar de toleranţă zero faţă de acte de corupţie, abuz în funcţie şi acte de indisciplină. În cazul în care avem informaţii despre astfel de fapte, sesizăm de îndată Parchetul competent pentru a demara cercetări.

Câte infracţiuni sunt in medie sesizate anual la nivelul IPJ Alba în ultimii 5 ani?

În perioada 2012-2014 au fost aproximativ 11.000 de infracţiuni sesizate anual. În anul 2015 au fost 10.000, iar acum, pe zece luni, avem undeva la 7.500 de infracţiuni. Ne aflăm, deci, pe un trend descendent, la fel ca situaţia de la nivelul ţării.

Din totalul de politişti angajati la IPJ Alba câţi sunt poliţişti operativi, pe structuri, procentual?

La poliţiile municipale şi orăşeneşti, angajaţii sunt operativi în proporţie de 93%, la anumite servicii cum ar fi serviciul Investigaţii Criminale procentul este de 94%, iar Investigarea Criminalităţii Economice - 97%. Poliţiştii de la secţiile de poliţie rurală şi posturile de poliţie comunală sunt 100% operativi. La serviciul financiar şi cel logistic, angajaţii sunt sută la sută neoperativi. Din punct de vedere tehnic, poliţiştii operativi sunt cei care lucrează direct în teren, efectuează activităţi de cerecetare şi urmărire penală în dosarele penale, activităţi de menţinere a ordinii publice, de interveţie la evenimente.

Care este situaţia plăţilor în ceea ce priveşte expertizele medico-legale şi judiciare?

Până la 31 ocotmbrie 2016 am înregistrat plăţi de 30.000 de lei reprezentând costul expertizelor medico-legale, care a fost achitat în procent de 94%. Mai avem în evidenţă facturi în valoare de 15.000 de lei, majoritatea fiind în termenul legal de scadenţă. În ultimii doi ani nu am avut probleme legate de celeritatea procesului penal datorită faptului că nu au fost achitate aceste expertiză.

Care este statistica infracţiunilor flagrante descoperite la nivelul IPJ Alba în ultimii 5 ani?

Procentul este de 13% din totalul infracţiunilor sesizate. Este un indicator de bază al nostru pe care îl urmărim în permanenţă şi care ne dorim să crească. Infracţiunile flagrante sunt acelea care sunt descoperite în momentul comiterii sau imediat după aceea. Din punct de vedere al probatoriului sunt cele mai clare.

Ce vă propuneţi să realizaţi în perioada cât veţi conduce IPJ Alba?

Vreau să realizez o mai mare apropiere faţă de comunitate, optimizarea muncii de poliţie în mediul rural, prevenirea şi combaterea criminalităţii stradale care este un indicator ce demonstrează starea de siguranţă a unei comunităţi, o reducere a gradului de „victimizare“ a populaţiei prin accidente rutiere. În concluzie, doresc ca judeţul Alba să devină mai sigur, iar oamenii să ducă o viaţă normală.

Ce initiaţive concrete aveţi în vedere pentru a vă motiva angajaţii?

În primul rând vreau să introduc meritocraţia în cadrul Inspectoratului de Poliţie Alba, în sensul că poliţiştii care îşi fac treaba şi obţin rezultate bune să fie apreciaţi, recompensaţi şi promovaţi. Trebuie promovate valorile şi principiile corecte ale muncii de poliţie, precum cinstea, corectitudinea, curajul, loialitatea, implicarea în muncă, iar acestea trebuie să devină modele comprtamentale pentru toţi poliţiştii din judeţul Alba.

Cum vi se pare bugetul IPJ Alba? Este suficient sau e nevoie de suplimentare, cu cât şi pentru ce?

Părerea mea este că siguranţa şi securitatea reprezintă nevoi de bază ale oricărei comunităţi, iar nivelul resurselor alocate poliţiei are efect asupra gradului de siguranţă al comunităţii. Prin urmare apreciez că s-ar impune o îmbunătăţire a bugetului alocat Poliţiei, tocmai pentru a asigura un sentiment de siguranţă superior comunităţii în care ne desfăşurăm activitatea.

Câte posturi vacante sunt în IPJ Alba?

Sunt 133 de posturi vacante, din care sperăm să mai fie încă 71 ocupate, după finalizarea concursurilor de încadrare din sursă externă. Ar mai rămâne, astfel, un necesar de 62 de poliţişti.

Numiţi câteva probleme depistate de dumneavoastră personal la nivelul IPJ Alba şi ce demersuri aţi realizat sau intentionaţi să realizaţi pentru soluţionarea acestora.

În primul rând deficitul de personal rămâne o problemă cu care ne confruntăm, având în vedere ieşirile masive de poliţişti prin pensionare, care nu pot fi compensate în totalitate prin angajarile din sursă externă sau de la şcolile de poliţie. În acest an s-au pensionat 83 de colegi. De când am venit eu la conducere am semnat 20-30 de cereri. Este o pierdere pentru noi. Sunt poliţişti cu experienţă care ar putea să mai dea mai multe pentru sistem. Mai avem o problemă la poliţiile municipale din Blaj şi Aiud, unde imobilele au fost retrocedate, iar în prezent suntem în curs de închiriere a unor noi spaţii.

Cum comentaţi faptul ca foarte mulţi dintre miniştri de interne de după Revoluţie sunt fie personaje controversate, fie au avut sau au probleme cu legea? A afectat acest lucru în vreun fel activitatea Poliţiei?

Opinia mea este că orice poliţist, cu atât mai mult un ministru de interne, trebuie să corespundă unor criterii de integritate morală, iar dacă el încalcă aceste criterii cu siguranţă afectează imaginea Poliţiei.

Cine este Cristian Dunca

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Alba este condus în prezent de unul dintre cei mai tineri şefi de inspectorate din ţară. Comisarul-şef Cristian Dunca are 41 de ani şi a fost împuternicit în funcţie la începutul lunii octombrie 2016, pe o perioadă de şase luni. Cristian Dunca are 41 de ani şi a fost în două rânduri comandant al Poliţiei Municipiului Alba Iulia. De asemenea, a mai condus serviciile „Investigaţii Criminale“ din IPJ şi „Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase“.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite