Scandal între PSD şi ALDE în Alba. Cazul unui viceprimar schimbat din funcţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PSD şi ALDE nu mai sunt, de multă vreme, în relaţii cordiale în Alba. PSD a decis să se alieze cu PNL în câteva localităţi pentru a nu oferi funcţia de viceprimar reprezentanţilor ALDE. Ultima situaţie tensionată este în comuna Lupşa, unde viceprimarul ALDE a fost demis din funcţie de aleşii PSD şi PNL.

Scandalul de la Primăria Lupşa, declanşat de schimbarea din funcţie a viceprimarului Radu Penciu (ALDE) în şedinţa Consiliului Local din 27 iulie 2018, este departe de a se fi încheiat. Fostul viceprimar a contestat în instanţă hotărârea prin care a fost demis din funcţie. Dosarul civil a fost înregistrat la Tribunalul Alba în 10 august, iar procesul urmează să înceapă cel mai probabil în septembrie. 

Radu Penciu consideră că a fost schimbat ilegal din funcţie şi că motivele invocate de consilieri nu sunt reale şi nu pot determina o astfel de decizie. Din cei 13 consilieri locali din Lupşa, au votat pentru schimbarea viceprimarului 10 consilieri, unul s-a opus, iar doi şi-au anulat votul. În principal, voturile au fost exprimate de consilierii PSD şi PNL, înţelegerea fiind ca postul să fie ocupat în continuare de un reprezentant al liberalilor. 

”Schimbarea mea din funcţie s-a făcut la ordinul primarului Dănuţ Bârzan şi a consilierului Gheorghe Giurgiu pe motiv că am devenit o concurenţă pentru ei. Am fost sunat ulterior de alţi consilieri care şi-au cerut scuze. Tot timpul am fost blocat de primar pentru a-mi exercita atribuţiile de viceprimar”, a spus Radu Penciu. Acesta a dat ca exemplu modul în care, deşi era vicepreşedinte al Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă, i-a fost interzis accesul în remiza PSI, deşi toate obiectele şi materialele sunt în gestiunea lui. ”A fost înlocuit lacătul de la remiză în perioada cât am fost în concediu de odihnă”, a afirmat acesta. În răspunsul oferit de primar unei adrese pe această temă înregistrată în 1 august 2017 se precizează că ”funcţia de vicepreşedinte al SVSU nu există” şi că echipamentele pe care le avea în gestiune trebuiau relocate în altă parte.

În procesul verbal al şedinţei Consiliului local din 27 iulie 2018 apar mai multe afirmaţii ale unor consilieri locali care îi reproşează viceprimarului, înainte de vot, că nu s-a ocupat, de exemplu, de repararea unei punţi peste râul Arieş la Valea Lupşii, că nu a folosit banii din fondul de rulment sau că a ”tăiat” ajutorul social unei femei ”amărâte”. Radu Penciu le-a răspuns că femeia respectivă nu avea voie să lucreze şi nu o putea ponta la ajutorul social, motiv pentru care a ajutat-o să primească pensie. Despre puntea de la Valea Lupşii, acesta a precizat că s-a făcut referat cu tot ce era nevoie pentru repararea acesteia deşi nu este în domeniul public al comunei şi a completat că nu a primit ”foastănă” cât era nevoie. Unii consilieri au invocat şi un aşa-zis ”troc” încheiat după alegerile din 2016, potrivit căruia reprezentantul ALDE trebuia să ocupe funcţia de viceprimar doi ani, iar un reprezentant PNL, următorii doi ani. ”Nu am avut nicio înţelegere scrisă cu consilierii PNL. Eu nu ştiu cine a votat cu mine atunci”, a afirmat Radu Penciu.

Situaţia de la Lupşa nu este singulară. În oraşul Baia de Arieş şi în comuna Valea Lungă, reprezentanţii PSD au făcut alianţe cu PNL pentru a nu pierde funcţiile de viceprimar. Aceasta în condiţiile în care candidaţii ALDE au avut rezultate electorale mai bune decât cei ai PSD. Scandalul s-a transmis şi la nivel judeţean, unde liderul ALDE a acuzat de mai multe ori atitudinea reprezentanţilor PSD. ”Cei din PSD Alba, cu care am avut numeroase discuţii, sunt prefăcuţi, nu vreau să spun mincinoşi, e prea dur cuvântul, dar sunt prefăcuţi şi nu se ţin de cuvânt. Discuţi cu ei acum şi când au ieşit afară a fost altceva. La Alba nu avem o relaţie aşa cum ar trebui să fie între cele două partide aflate la guvernare. Nu ne ţinem de mână”, a spus, la un moment dat, Ioan Lazăr, liderul ALDE Alba.

Citiţi şi:

FOTO „Pivniţa cu miracole“ a unei femei care prepară produse bio din legumele şi fructele cultivate în grădină

Acţiunea ciobanului din Cugir care a dat în judecată UE pentru că nu se opune schimbărilor climatice, admisă de Curtea Europeană de Justiţie

FOTO Sărbătoare emoţionantă lângă barajul de steril din Apuseni. Foşti locuitori ai satului Geamăna au revenit acasă după 30 de ani

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite