Ruinele celei mai vechi biserici creştine bizantine din Transilvania au primit regim juridic de monument istoric

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Direcţia pentru Cultură a Judeţului Alba a început demersurile pentru clasarea ca monument istoric a ruinelor celei mai vechi biserici creştin-bizantine din Transilvania, descoperite în anul 2011 în urma unor săpături de cercetare arheologică în Cetatea Alba Carolina.

Reprezentanţii unei asociaţii din Alba Iulia au solicitat Ministerului Culturii clasarea ca monument istoric a unei mari descoperiri ce datează din anul 2011, reprezentând cea mai veche biserică creştină bizantină din Transilvania. Ruinele găsite în faţa Catedralei Romano-Catolice au fost acoperite cu pământ după finalizarea cercetărilor. 

Solicitarea a fost adresată de Fundaţia “Alba Iulia 1918 pentru Unitatea şi Integritatea României”. După circa două luni de zile, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Alba, a declanşat procedura de clasare a vestigiilor arheologice. ”Din acest moment, până la publicarea Ordinului de clasare in Monitorul Oficial al României, sau până la comunicarea neclasării, dar nu mai mult de 12 luni, potrivit Legii nr. 42212001, Art. 14, alin (2), imobilul sus amintit, reprezentând vestigii arheologice aparţinând bisericii din sec. X – Xl de influenţă bizantină, de la Alba Iulia (Biserica Episcopului Hierotheos) are regim juridic de monument istoric”, se arată în comunicatul emis de instituţie către asociaţie.

Imagine indisponibilă

În anul 2011, cu ocazia unor ample lucrări de restaurare şi înfrumuseţare a cetăţii medievale din Alba Iulia, demarate şi organizate de Primăria Municipiului, a fost deschis un şantier arheologic, coordonat de arheologul expert dr. Daniela Marcu Istrate, pe platoul din faţa Catedralei Romano-Catolice Sf. Mihail. Lucrările efectuate la acea dată au condus la descoperirea ruinelor celei mai vechi biserici creştine bizantine din Transilvania, estimată că a fost ridicată în jurul anului 950 e.n. Această descoperire, după peste 1000 de ani, este de o importanţă crucială pentru Istoria României, în special pentru românii din Transilvania, confirmând existenţa şi continuitatea neamului românesc, precum şi existenţa creştinismului răsăritean organizat prin Episcopia de Alba Iulia a Sfântului Ierotei, de la sfârşitul mileniului I.

Imagine indisponibilă

În anul 2012, din cauza lipsei unui proiect de conservare şi punere în valoare a vestigiilor descoperite, acestea au fost îngropate la loc, în pământ, aspect ce a condus la exprimarea multor nemulţumiri ale cetăţenilor albaiulieni şi nu numai”, susţin reprezentanţii organziaţiei din Alba Iulia. Demersul de clasare pe lista monumentelor istorice se doreşte a fi un prim pas în direcţia redeschiderii şantierului arheologic şi punerea în valoare a vestigiilor descoperite, chiar sub patronajul UNESCO. Ruinele au fost găsite în timpul lucrărilor de modernizare şi restaurare din interiorul Cetăţii, pe un teren din apropierea Catedralei şi Arhiepiscopiei Romano-Catolice. 

Imagine indisponibilă

Cercetările au fost realizate de o echipă de specilaişti coordonată de arheologul expert dr. Daniela Marcu Istrate. Ruinele sunt suprapuse de cimitirul dezvoltat în jurul primei catedrale romano-catolice, care a debutat la mijlocul secolului XI. Au fost cercetate aproximativ 400 de morminte, din care circa 200 se află în conexiune directă cu ruinele. Cercetătorii au găsit peste 100 de monezi, majoritatea din secolul XIV. Cea mai veche datează de la sfârşitul secolului XI. Inventarul descoperirilor mai cuprinde obiecte ceramice, cercei, piese din bronz şi argint. Cercetarea a fost finanţată de Arhiepiscopia Romano-Catolică.

monument alba

Citiţi şi:

 

Primarul din Alba care şi-a angajat soţia la primărie a pierdut definitiv procesul cu ANI şi va rămâne fără mandat

 

FOTO Tot ce trebuie să ştii despre o excursie fermecătoare în Rimetea, satul ridicat de mineri în inima Munţilor Trascău

 

Sera minune de la Alba Iulia. Pădurea tropicală în miniatură realizată de un iubitor de natură în anexa unei locuinţe

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite