Proiectul Roşia Montană: participaţia statului în RMGC creşte la 25 la sută, Guvernul emite acordul de mediu în septembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul României pregăteşte documentaţia care ar urma să stea la baza aprobării proiectului minier de la Roşia Montană. Astfel, în luna septembrie se estimează emiterea de către Guvern a hotărârii privind acordul de mediu. Exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârşitul acestui an.

Parlamentul va adopta o lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană. Proiectul va fi declarat de utilitate publică de interes naţional. Documentaţia cuprinde şi un acord ce va fi încheiat între Guvern pe de o parte şi Gabriel Resources, respectiv Roşia Montană Gold Corporation, de celalată parte şi care conţine principalele obiective ale investiţiei.

Prin acest acord statul român va deţine 25% din capitalul social al RMGC pe toată durata de valabilitate a licenţei de exploatare, prin cedarea gratuită de către investitor a unui pachet de 5,69% la sută din acţiunile companiei. Statul Român are în prezent 19,3% din capitalul RMGC. Condiţia esenţială pentru cedarea acţiunilor este emiterea şi aprobarea de către Guvern a acordului de mediu, care să nu conţină modificări semnificative faţă de proiectul prezentat şi propus.

Beneficiile economice directe pentru România sunt estimate la 5,2 miliarde de dolari la bugetul de stat şi bugetele locale. ”Se estimează ca proiectul Roşia Montană va genera pentru Statul român (bugete de stat şi bugete locale) venituri de aproximativ 2,3 miliarde USD şi un efect direct în economia României de aproximativ 2,9 miliarde USD, la un preţ de referinţă de 1.200 USD/uncie (lingouri tezaurizabile), totalul beneficiilor”, se afirmă în acord.

Investitorul se obligă să creeze şi să menţină un număr mediu de 2.300 locuri de muncă directe în timpul construcţiei exploatării miniere şi o medie de 900 locuri de muncă directe în timpul fazei de operare. De asemenea, RMGC se angajează să plătească Statului român o cota procentuală de 6% din valoarea producţiei miniere pentru metale preţioase.

”Părţile convin că investitorul este obligat să asigure o investiţie totală de 100 milioane USD pentru proiecte de conservare, amenajare şi revitalizare a patrimoniului cultural, din care: 70 milioane USD în zona perimetrului Roşia Montană şi 30 milioane USD contribuţie pe durata de viaţă a proiectului la patrimoniul cultural naţional în vederea susţinerii cercetării, restaurării, conservării şi amenajării/promovării turistice a proiectelor cu caracter de excelenţă la nivel naţional, situri arheologice şi monumente istorice”, se mai afirmă în documentul aflat în lucru.

Angajamentele RMGC în domeniul conservării patrimoniului

Să amenajeze pentru vizitare trei zone cu lucrări miniere subterane şi de suprafaţă reprezentative pentru toate perioadele istorice şi tehnicile de exploatare. Astfel, vor fi amenajate la standard de vizitare în siguranţă următoarele zone cu galerii romane, medieval şi moderne: Cătălina-Monuleşti (unde s-au descoperit celebrele tăbliţe cerate care au făcut faimoasă comuna Roşia Montană si sisteme complexe cu roţi hidraulice romane pentru evacuarea apei subterane), Piatra Corbului (unde există urme de exploatare cu foc şi apă), precum şi Jig Văidoaia (unde s-au evidenţiat camere de exploatare minieră la suprafaţă din perioada modernă şi contemporană);

Să amenajeze un parc arheologic de 18 hectare, pe dealul Carpeni, unde s-au descoperit în timpul cercetărilor arheologice locuinţe de epoca romană, să restaureze monumentului funerar de la Tăul Găuri şi sa amenajeze parcul arheologic. 

Să amenajeze un complex muzeal al mineritului reprezentativ pentru centrul şi sud-estul Europei. Să restaureze toate clădirile monument istoric din localitate (41 clădiri) şi să restaureze/amenajeze centrul istoric al Roşiei Montane (peste 300 case). Să se ocupe de punerea în valoare în scop turistic a obiectivelor reprezentative de patrimoniu.

Dacă preţul mediu de vânzare anual al aurului se va situa în faza de exploatare

propriu-zisă cel puţin la nivelul mediu anual de 1.500 USD/uncie, suma investiţiei prevăzute în domeniul conservării patrimoniului pe perioada proiectuluiva fi majorată de la 30 milioane USD, la 50 milioane USD

Obligaţiile de mediu

Prin acest acord, investitorul se angajează să elimine poluarea istorică provenită de la vechile activităţi miniere. De asemenea, se impune folosirea cianurii doar în perimetrul uzinei, în circuit închis într-un mediu controlat şi monitorizat în permanent. O altă obligaţie se referă la respectarea unei limite de cianură mai mici decât standardele Uniunii Europene, respectiv maximum 7 ppm la descărcare în iazul de decantare. RMGC va depune o garanţie de risc de mediu, estimată la 25 de milioane de dolari.

”Constituirea de către RMGC de garanţii financiare pentru închidere şi reabilitare printr-un instrument financiar agreat cu autoritatea de mediu, în conformitate cu prevederile Directivei Europene privind Deşeurile Miniere şi ale legislaţiei corespondente din România. Aceste garanţii vor fi constituite în conformitate cu prevederile legislaţiei in vigoare, pentru a acoperi în orice moment costul lucrărilor de închidere, reabilitare şi monitorizare post închidere a mediului şi conform cu impactul generat de fiecare stadiu de dezvoltare a Proiectului.

Costurile totale actuale de închidere şi reabilitare a amplasamentului minier sunt estimate la 146 milioane USD, iar investitorul se obligă să actualizeze periodic valoarea garanţiei conform reglementărilor aplicabile din România şi Uniunea Europeană”, se mai susţine în document. Ministerul Mediului va scoate prin Hotărâri de Guvern suprafeţe de până la 255 hectare de teren forestier din cadrul perimetrului minier Roşia Montană.

Calendarul proiectului

1. Emiterea acordului de mediu - Septembrie 2013

2. Aprobarea PUZ Zona Industrială - Decembrie 2013

3. Finalizarea dobândirii dreptului de folosinţă asupra imobilelor din perimetrul de

exploatare - Mai 2014

4. Scoaterea imobilelor din Fondul Forestier - Mai 2014

5. Scoaterea imobilelor din circuitul agricol - Iunie 2014

6 Obţinerea Autorizaţiei de Construire - Iunie 2014

7. Construirea propriu-zisă a facilităţilor de exploatare şi producţie - Iunie 2014 - Noiembrie

2016

8. Demararea propriu-zisă a exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia

Montană - Noiembrie 2016

Societatea Roşia Montană Gold Corporation este controlată de compania canadiană Gabriel Resources, care deţine 80,69% din acţiuni. În spatele Gabriel Resources sunt nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz şi Thomas Kaplan. Compania deţine la Roşia Montană (judeţul Alba), prin concesionare în vederea exploatării, cel mai important zăcământ de aur din România, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite