Ministrul Culturii şi parlamentarii din comisia UNESCO, în vizită la Roşia Montană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Culturii Daniel Barbu şi membrii comisiei UNESCO din Parlamentul României vizitează marţi, 20 august 2013, Roşia Montană. Deplasarea este realizată la iniţiativa parlamentarilor care vor să vadă la faţa locului situaţia obiectivelor de patrimoniu şi a siturilor arheologice având în vedere dezbaterea pro şi contra legată de proiectul minier de exploatare a aurului.

Ministrul şi parlamentarii vor avea un program ce se va întinde pe parcursul întregii zile. Vor vizita obiectivele de patrimoniu din Roşia Montană şi se vor întâlni cu reprezentanţi ai ONG-urilor ce susţin sau sunt împotriva proiectului minier iniţiat de Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), cu reprezentanţi ai companiei şi ai administraţiei locale. La final vor susţine o conferinţă de presă.

Vizita este organizată la iniţiativa vicepreşedintelui comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO, senatorul USL Gabriela Firea. Organizaţiile nonguvernamentale care se opun proiectului minier susţin de mai mulţi ani introducerea Roşiei Montante pe lista UNESCO, demers ce ar avea ca finalitate protejarea patrimoniului cultural din zonă.

Proiectul minier iniţiat de RMGC se află în ultima fază în ceea ce priveşte analiza la nivelul Guvernului. Premierul Victor Ponta a declarat recent ca la începutul sesiunii parlamentare, în luna septembrie, va propune un proiect de lege privind investiţia în exploatarea aurului de la Roşia Montană. De asemenea, în prezent se derulează procedurile privind înfiinţarea societăţii Minvest Roşia Montană, care ar urma să reprezinte statul român în RMGC.

Programul vizitei:

Orele 9.00 – 10.30 Întâlnire cu reprezentanţii RMGC

Orele 10.30 – 12.30 Vizită la galeria subterană – muzeu şi clădirile restaurate din Roşia Montană

Orele 12.30 – 14.00 Întalniri cu autorităţile judeţene şi locale: prefectul judeţului Alba, Gheorghe Feneşer, reprezentanţii CJ Alba şi primarii din Roşia Montană, Abrud, Cîmpeni, Bucium, Albac, Bistra, Lupşa, Ciuruleasa

Orele 15.00 – 16.30 – întâlniri cu ONG-uri pro şi contra proiectului „Roşia Montană”: Alburnus Maior, Sindicatul Viitorul Mineritului, Asoociaţia Pro Roşia Montană şi Asocitaţia Heritage

Orele 16.30 – 17.00 Dezbateri

Orele 17.30 – 18.00 Conferinţă de presă

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite