Proiect de peste 7 milioane de lei din fonduri europene pentru extinderea Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Alba
0Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba a demarat un proiect ce vizează extinderea spaţiului în care îşi desfăşoară activitatea Unitatea de Primiri Urgenţe.
Poiectul are o valoare totală de 7.531.213 şi va fi finanţat în cea mai mare parte din fonduri europene. Licitaţia pentru contractarea lucrării este programată pentru anul 2020.
Infrastructura Unităţii de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba lulia va fi extinsă cu o suprafaţă de 855 mp. Extinderea va fi făcută în adâncime, paralel cu spălătoria şi blocul alimentar. În prezent suprafaţa construită desfăşurată este de 823 mp, aceasta urmând să fie extinsă cu 855 mp . Unitatea de Primiri Urgenţe extinsă va avea o suprafaţă construită desfăşurată totală de 1679.01 mp.
Vor fi reorganizate spaţii din Urgenţe, va fi realizat corp extindere UPU şi corp extindere decontaminare cu filtru de decontaminare. Vor fi amenajate curţi de lumină, şi zone verzi. Proiectul mai prevede achiziţionarea de echipamente şi aparatură medicală, mobilier, dotări IT. Noua construcţie va permite realizarea acelor spaţii şi circuite care în momentul de faţă nu există sau sunt subdimensionate ca urmare a limitărilor impuse de vechimea spitalului (din 1973).
Noul corp de clădire, cu regim de înălţime S+P, se va lega de UPU existent prin crearea de goluri la nivelul subsolului şi parterului. De asemenea, va fi extins spaţiul de decontaminare aflat în zona de acces ambulanţe, la intrarea în UPU existent, cu un spaţiu de tip ”filtru” pentru decontaminarea pacienţilor.
Spaţiile create în corpul nou de extindere de la la parter vor avea mai multe funcţiuni specifice: spaţii care îşi prelungesc suprafaţa din corpul existent în corpul nou de extindere (resuscitare, urgenţe majore, urgenţe minore); consultaţii specifice ginecologie; consultaţii specifice pediatrie cu spaţiu de aşteptare; filtru decontaminare; spaţiu destinat investigaţiilor paraclinice şi radiologice (laborator), spaţii administrative (secretariat cu oficiu, birou medic şef cu grup sanitar, birou asistentă şefă), etc.
Amenajările exterioare presupun realizarea de alei pietonale şi carosabile, realizarea de platforme, scări şi rampe de acces în clădire, realizarea de zone verzi gazonate, realizarea de curţi de lumină pentru iluminare naturală a subsolului. Media anuală a pacienţilor care se adresează Unităţii de Primiri Urgenţe a spitalului este de circa 50.000 de persoane.