Profanare de morminte în cimitirul din Alba Iulia. Cruci vopsite strident pentru că nu s-au plătit taxele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţia principalului cimitir din Alba Iulia de luat decizia de a însemna locurile de veci cu taxele neachitate, tocmai de Ziua Morţilor. Unii oameni acuză fapte de profanare de morminte.

Crucile unor morminte au fost vopsite FOTO ziarulunirea.ro
Crucile unor morminte au fost vopsite FOTO ziarulunirea.ro

Administrația cimitirului a „întâmpinat” oamenii care au venit să pună o floare sau o lumânare la locurile de veci ale celor dragi cu o imagine demnă de filme de groază. Mai multe cruci au fost însemnate cu vopsea.

Această decizie de a însemna crucile cu vopsea portocalie a fost luată de administrația cimitirului, pentru a face vizibile locurile de veci pentru care nu au mai fost achitate taxele.

La întrebarea „De ce nu au fost sunați deținătorii?”, responsabilii cimitirului au răspuns: „Noi nu sunăm, sunt prea multe morminte. Acum, fiind Ziua Morților, toată lumea vine la morminte. Pot să vină sa ia legătura cu noi”.

Termen până în 20 noiembrie 2022

Deținătorii care nu au taxele plătite la zi sunt așteptați să își plătească datoriile, altfel se pot aștepta ca decedații să fie deshumați în toiul iernii. Termenul final de plată al taxelor este 30 noiembrie 2022. În cazul în care termenul-limită este atins, iar taxele nu sunt achitate, decedații vor fi exhumați, iar locurile de veci vor fi date spre vânzare.

Potrivit articolului 9, punctul 5 din Legea 102 privind cimitirele, crematoriile umane și serviciile funerare, „osemintele pot fi deshumate în orice perioadă a anului, fără avizul autorităților de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București, după 7 ani de la deces”.

La Alba Iulia, evenimentul comemorativ se va desfășura sâmbătă, 5 noiembrie 2022.

Ziua Morților sau Luminația, așa cum mai este sărbătoarea cunoscută în popor, este noaptea în care se spune că sufletele morților vizitează lumea celor vii, iar oamenii merg să aprindă lumânări la mormintele celor dragi.

Indiferent de religie, în această zi sfântă, credincioșii merg cu flori și lumânări aprinse în cimitire, curăță mormintele și le înfrumusețează, în amintirea celor decedați.

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite