Povestea primului român care a călcat în Australia. Globe-trotter-ul din secolul al XIX-lea a cutreierat alte două continente
0Traseul parcurs de ardeleanul Ilarie Mitrea poate fi reconstituit cu ajutorul documentelor care au supravieţuit. S-a remarcat ca medic militar, dar şi ca explorator al Americii şi Indoneziei. O parte din exemplarere rare adunate pot fi văzute la Muzeul „Antipa“.
„Dr. Hilarius Mitrea este cel mai mare donator al Muzeului“, se spune pe pagina oficială a Muzeului Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa. „În anul 1882, colecţiile Muzeului s-au îmbogăţit datorită unui material extrem de valoros constând din mamifere, păsări, reptile, amfibieni, nevertebrate, adunate de către Dr. Hilarius Mitrea din Arhipelagul Indonezian, în perioada 1869 – 1893“, ne lămuresc reprezentanţii Muzeului.
Născut lângă Sibiu, la Răşinari, în 1842, Ilarie Mitrea urmează Liceul romano-catolic din Sibiu, unde îi este latinizat prenumele ortodox în Hilarius. A studiat medicina la Cluj şi Viena, unde, în 1864, obţine doctoratul în chirurgie. Este românul care a cutreierat trei continente: Australia, America şi Indonezia.
Primul român care a ajuns în Australia
Doi cercetătători de la Muzeul Antipa, Alexandru Marinescu şi Iorgu Petrescu, semnează un studiu amplu despre viaţa lui Ilarie Mitrea, în care aduc lămuriri în privinţa unor episoade mai puţin cunoscute sau cunoscute într-un mod eronat. Când vine vorba de voaiajul în Australia este citat un document al poliţiei de pe vasul cu care medicul născut în Ardeal a ajuns la antipozi. Actul, datat 14 august 1865, ne spune că vasul „Peter Godefroy“ a plecat de la Hamburg şi a avut la bord pasageri germani.
Primul care face menţiuni referitoare la document este Emil Pop, în 1971.
„În documentele pe care le deţin acum, am găsit o confirmare a poliţiei de pe vasul «Peter Godefroy» în care era specificat că vasul care se deplasa spre Australia a avut pasageri germani la bord. Acest document este editat în 14. 08.1865 în Portul Brisbane şi aduce referire la chirurgul de vas Ilarie Mitrea în timpul călătoriei de la Hamburg la Brisbane. Eu personal nu cunosc nici un român care să fi călătorit spre Australia înaintea lui Mitrea“
În actul menţionat se exprimă şi aprecierea deosebită a comportamentului de care a dat dovadă chirurgul vasului, doctorul Mitrea, în timpul călătoriei spre Australia.
Foto: Medicul şi exploaratorul Ilarie Mitrea/Sursa antipa.ro
Nava a plecat în 9 aprilie 1865 din Hamburg cu 238 imigranţi germani la bord. Vasul a ajuns la Brisbane în 7 august 1865 cu 180 de persoane, ceilalţi murind pe drum din cauza pojarului. „În mai multe numere ale ziarului australian «The Brisbane Courier», din august-septembrie 1865, se relatează despre sosirea navei, dar şi despre ancheta deschisă de autorităţile australiene“, se spune în studiul „Câteva date noi privind viaţa şi activitatea medicului Hilarius Mitrea“, semnat de cercetătorii Alexandru Marinescu şi Iorgu Petrescu.
Din cotidianul citat aflăm că anchetatorii îl disculpă şi ei pe medicul navei, Hilarius Mitrea, afirmând că acesta şi-a îndeplinit misiunea în „modul cel mai satisfăcător cu putinţă”. Fără a şti verdictul, cert este că Mitrea a demisionat din funcţia de medic de vas la puţin timp de la sosirea în Australia.
Medic militar în Mexic
Un an mai târziu, se întorcea cu acelaşi vas la Hamburg, unde ajungea în 26 martie 1866. În surt timp, se înscrie în corpul de voluntari austrieci care pleacă în Mexic în susţinerea împăratului Maximilian de Habsburg. După executarea împăratului, a mai rămas un timp scurt ca medic în serviciul Republicii mexicane.
Grup de medici din corpul de voluntari care au plecat în Mexic. Mitrea este în extrema dreaptă, rândul doi/Sursa foto Arhiva Muzeului „Grigore Antipa“
Ulterior, s-a reîntors în Transilvania, unde a fost primit cu ostilitate, riscând să fie condamnat ca „trădător“. N-a zăbovit prea mult, iar în 1869 se stabileşte în Indonezia ca „ofiţer al sănătăţii“ în armata colonială olandeză.
Piese rare adunate din Arhipeleagul Indonezian
Este perioada în care prinde contur şi activitatea sa de colecţionar de specii rare de plante, păsări şi mamifere din Insulele Sumatra, Java şi Celebes. Se poate presupune că medicul le-a adunat în timpul permis de acţiunile militare ale armatei din care făcea parte. În călătoriile sale studiază şi etnografia ocurilor, de unde a adunat podoabe, arme, ţesături şi împletituri care au pot fi văzute în muzeele din Viena.
Autorii studiului citat publică şi o scrisoare transmisă lui Mitrea din Indonezia, de către soţia sa, Wattam Kadam Radam, datată în 25 aprilie 1895. Documentul reprezintă singura mărturie scrisă despre soţia sa indoneziană. „Semarang, 25 aprilie 1895 Dragă Domnule Mitrea, În februarie am primit scrisoarea cu banii (20 de rupii) de la tine. Îţi mulţumesc ţie şi copiilor Petrus şi Maria. De puţin timp am comandat o fotografie a mea la Semarang pe care ţi-o trimit cu transportul guvernamental olandez. Am plantat deja 10 cocotieri, 8 pete, de asemenea porumb şi orez în orezărie; pomul „sawo“ (Sapodilla n. n.) are deja o mulţime de fructe. Am făcut acest lucru înainte cu doi sau trei pomi cu aceste fructe mari. Acum trebuie să plătesc pentru cultivarea grădinii, împreună cu alte două terenuri din pădure, pentru care trebuie să dau 4 rupii pe an Am cumpărat o vacă (bivol de apă), acum 10 luni, şi are acum deja un viţel. Multe complimente, Wattam“.
Donaţie către Muzeul „Antipa“
După 25 de ani petrecuţi în Indonezia, se întoarce în Europa şi se stabileşte la Viena. Pentru calităţile sale medicale, olandezii l-au răsplătit cu două medalii. Nu a uitat nici locurile de unde a plecat. Ilarie Mitrea a donat Muzeului Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa", în 1882, o colecţie impresionantă de insecte, moluşte, crustacee, peşti, amfibieni, reptile, păsări şi mamifere, 1.000 de exemplare în total. N-a fost singura donaţie. În 1895, Mitrea a îmbogăţit colecţiile instituţiei cu încă o colecţie de animale şi piese etnografice din insulele Arhipelagului Indonezian.
Gestul său de mare donator a fost răsplătit de Regele Carol I cu două medalii „Coroana României“. În semn de recunoştinţă o sală de la Antipa îi poartă numele. Autorii studiului citat mai sus publică şi actul de deces al lui Mitrea.
Actul de deces publicat în studiul cercetătorilor de la Antipa
„Se confirmă că în anul 1904, la 31 ianuarie a decedat, iar la 2 februarie a fost înmormântat după ritul greco-oriental de către Preotul dr. Mel. Apostolopoulos. Locul decesului – Alserstrasse, în Viena; Numele, religia, anul naşterii decedatului: Dr.Hilarius Mitrea, născut în Răşinari, Transilvania în anul 1842, de profesie doctor – ofiţer de armată, celibatar, de religie greco-orientală (ortodoxă n. n.); Cauza decesului: Infarct; Locul înmormântării: Cimitirul Central din Viena“. Actul spulberă speculaţiile anterioare, că Ilarie Mitrea s-ar fi sinucis cu chloroform şi că ar fi înmormântat într-o groapă comună din Cimitirul Central din Viena.(Articol scris de NICU NEAG)
Citiţi şi:
Cine a fost Diegio, controversatul personaj despre care se spune că ar fi încheiat pacea cu romanii