PNL Alba despre scandalul din USL: „Fără majoritate nu avem nicio obligaţie faţă de PSD“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorul Teodor Atanasiu, preşedintele PNL Alba, susţine că atâta timp cât USL nu a câştigat majoritate în urma alegerilor USL, în judeţ. Liberalii au făcut alianţă la Consiliului Judeţean cu PDL, obţinând un post de vicepreşedinte.

Potrivit senatorului Atanasiu, în Consiliul Judeţean există o „alianţă” PDL-PNL, ceea ce a făcut ca PSD să nu aibă un vicepreşedinte, la fel cum la Sebeş, datorită negocierilor purtate de primarul PSD Alexandru Dăncilă, PNL a rămas fără post de viceprimar.

„La Alba este un lucru evident: USL nu a câştigat majoritate la alegeri. Este în minoritate în Consiliul Judeţean, în Consiliul Local Alba Iulia, la Sebeş şi în multe alte Consilii Locale. Neavând majoritate, în unele locuri am reuşit să creăm majorităţi cu alte formaţiuni politice, în alte locuri nu am reuşit să creăm aceste majorităţi. Protocolul USL este foarte clar: acolo unde nu reuşim să creăm majorităţi cu alte formaţiuni, nu avem nicio obligaţie reciprocă vizavi de partenerii din USL. Obligaţiile partidelor componente din USL, reciproce, sunt doar acolo unde USL reuşeşte să-şi creeze majorităţi”, a explicat Atanasiu, vineri, într-o conferinţă de presă la sediul PNL.

PDL vrea reunificarea dreptei

De cealaltă parte, liderii PDL Alba militează, în 201, pentru unitatea dreptei, PDL şi PNL. „Unii încearcă să ne dea lecţii despre ce înseamnă dreapta în România. Aceasta dreapta trebuie să se constituie în jurul PNL şi PDL fără să discutăm de firimiturile de dreapta care ne dau nouă lecţii, cei care reprezentăm dreapta de atâţia ani. Dacă suntem responsabili de sus şi până jos trebuie să tratăm lucrurile serios altfel dreapta nu va ajunge curând la guvernare. Acele firimituri nu reprezintă nimic, nu au administraţii locale şi nu au făcut nimic pentru România. Au fost cei care au trecut periodic de la un partid la altul. Noi i-am făcut pe ei oameni şi nu ei pe noi”, a declarat Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean şi prim-vicepreşedinte al PDL Alba, în conferinţă la sediul partidului.

Scandalul din USL Alba

În Alba, Uniunea Social Liberală (USL) a funcţionat doar până la alegerile locale din 2012. Cele două partide, PNL şi PSD, s-au despărţit aproape oficial în momentul în care liberalii au decis să facă coaliţie cu PDL la Consiliul Judeţean Alba şi Consiliul local Alba Iulia. În aceste structuri, PSD a fost scos din jocul puterii, după multe negocieri între partidele politice. Ca şi reacţie la situaţia de la nivel judeţean, PSD a decis să facă alianţă cu PDL în Consiliul local Sebeş. Prin urmare, la Sebeş funcţionează o alianţă neoficială între primarul şi consilierii PSD şi viceprimarul, respectiv consilierii de la PDL. 

Alba este singurul judeţ din ţară unde PDL a câştigat alegerile locale, candidând singur şi cu culoarea portocalie pe afişe. Democrat-liberalii au obţinut conducerea Consiliului Judeţean şi un număr de 45 de primării, printre care şi Alba Iulia, dintr-un total de 87. Preşedintele PNL Alba, senatorul Teodor Atanasiu, a declarat că protocolul USL nu a fost valabil, în Alba, la alegerile locale pentru că USL nu a obţinut majoritatea voturilor alegătorilor. 

Puşi în nefericita alternativă de a mai sta un mandat în opoziţie, liberalii au acceptat oferta PDL şi au format majorităţi la Consiliul Judeţean şi Consiliul local Alba Iulia. Spre disperarea PSD şi a PPDD, Florin Roman a fost impus vicepreşedinte la Consiliul Judeţean, iar Simone Albani a fost ales viceprimar în Alba Iulia. PSD i-a acuzat pe liberali de trădare şi i-a „pârât“ la liderii USL de la nivel naţional. PDL a văzut în această alianţă şi posibilitatea de a-şi menţine „intrarea“ la Guvern pentru proiectele viitoare. Neînţelegerile dintre cele două partide sunt ilustrate în prezent şi de imposibilitatea de a ocupa un post liber de consilier judeţean. Deşi au trecut mai mult de 2 luni de la demisia unui consilier PNL, liderii USL nu s-au întâlnit pentru a desemna cine va fi persoana care va ocupa postul rămas liber.

La Alba Iulia, coaliţia nu a funcţionat decât două luni. Primarul Mircea Hava, preşedintele PDL Alba, a fost deranjat de unele acţiuni ale viceprimarului liberal şi a reuşit să îl schimbe din funcţie cu un consilier de la PPDD, Dorin Şerdean, mult mai pliabil pe interesele administraţiei democrat-liberale. Hava a pierdut astfel majoritatea în Consiliul local, dar a reuşit să promoveze proiectele contestabile, fie cu ajutorul PSD, fie cu al PNL. 

Citiţi şi:

USL Alba, alianţa care nu a funcţionat niciodată. PNL a dat „ţeapă“ PSD prin coaliţia cu PDL în alegerile locale

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite