Peste 3.400 de elevi din Alba au revenit în clase pentru a pregăti examenele. 13 şcoli rămân închise până la toamnă
0Peste 3.470 de elevi din Alba au revenit marţi, 2 iunie, la şcoală pentru a se pregăti în vederea examenelor, respectiv Evaluarea Naţională şi Bacalaureatul.
Un număr de 3.475 de elevi din şcolile gimnaziale, colegiile şi liceele din judeţul Alba sunt aşteptaţi, în perioada 2 – 12 iunie, la cursuri, pentru a se pregăti, cu respectarea măsurilor de prevenire a îmbolnăvirii de Covid- 19, pentru susţinerea evaluării naţionale, respectiv a examenului de bacalaureat.
Este vorba despre 2.101 elevi de-a VIII-a, 1.319 liceeni de clasa a XII-a şi 55 de elevi de-a XIII-a. Printre cele 117 unităţi de învăţământ gimnazial şi liceal care au trimis situaţii privind pregătirea elevilor pentru examenele naţionale se numără şi 13 şcoli şi licee ai căror elevi fie nu au fost lăsaţi de părinţi de teama infectării cu noul coronavirus, fie au preferat să înveţe în continuare de acasă sau nu s-au înscris la sesiunea din acest an a evaluării naţionale sau a bacalaureatului.
Până vineri, 5 iunie, se desfăşoară înscrierea elevilor la evaluarea naţională, probele scrise fiind programate pe 15 iunie: limba şi literatura română, 17 iunie: matematică, 18 iunie: limba şi literatura maternă (pentru elevii minorităţilor naţionale). Pentru elevii bolnavi, aflaţi în carantină sau izolare, va fi organizată o sesiune specială a evaluării naţionale, începând din 29 iunie. Înscrierea candidaţilor la prima sesiune de bacalaureat va avea loc între 3 – 10 iunie, iar probele scrise vor avea loc astfel: 22 iunie: limba şi literatura română; 23 iunie: limba şi literatura maternă; 24 iunie: proba obligatorie a profilului; 25 iunie: proba la alegere a profilului şi a specializării.
Printre cei care au revenit la ore se află şi 108 de elevi din clasele a XII-a de la Colegiul Naţional Militar ”Mihai Viteazul”. În acest sens, la nivelul colegiului militar au fost luate măsuri pentru ca sănătatea şi siguranţa elevilor să nu aibă de suferit. În sălile de clasă vor studia grupe de câte 10 elevi, iar băncile au fost aşezate astfel încât să respecte măsurile de distanţare socială. Activităţile de pregătire vor dura cel mult 3 ore, cu o pauză de cel puţin 10 minute la fiecare oră, pentru aerisirea încăperilor. Pauzele între ore vor fi programate decalat, astfel încât elevii de la grupe diferite să nu interacţioneze fizic. Pe toată durata orelor, elevii şi cadrele didactice vor purta măşti de protecţie. De asemenea, sălile de clasă, laboratoarele, cancelaria, coridoarele, birourile şi grupurile sanitare vor fi dezinfectate zilnic şi aerisite.
Măsuri de distanţare s-au luat şi în dormitoare, fiind asigurată o distanţă între paturi de minimum 2 metri dar şi la sala de mese unde se va păstra distanţa fizică, atât la intrarea în sală cât şi la mese. Parcursul prin curte până la intrarea la clase se va realiza pe un traseu unidirecţional bine delimitat şi semnalizat, respectând normele de distanţare fizică iar intrările/ieşirile precum şi sensul de deplasare pe coridoare, către sălile de clasă au fost semnalizate corespunzător şi vor fi dezinfectate în mod regulat.
Zilnic va fi realizat triajul elevilor, al cadrelor didactice, didactice auxiliare sau nedidactice şi cadrelor militare. Vor fi asigurate permanent materiale şi echipamente de protecţie şi substanţe dezinfectante pentru mâini şi pardoseli. De asemenea, în toate spaţiile în care se vor desfăşura activităţi cu elevii au fost afişate mesaje de informare cu privire la normele igienico-sanitare şi de prevenire a infectării cu SARS-CoV-2.