VIDEO Cum arată şcolile din Alba Iulia în aşteptarea elevilor la cursuri. Reguli stricte de acces şi participare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Modul de amplasare a băncilor la Colegiul ”HCC” şi Şcoala Gimnazială Avram Iancu
Modul de amplasare a băncilor la Colegiul ”HCC” şi Şcoala Gimnazială Avram Iancu

O parte dintre elevii claselor a XII-a şi a VIII-a se întorc din 2 iunie la şcoală pentru aproape două săptămâni de pregătire înaintea examenelor de Bacalaureat şi Evaluare Naţională.

Şcolile din Alba Iulia au fost pregătite din timp pentru a face faţă regulilor stricte impuse de autorităţi. Un astfel de exemplu este Colegiul ”Horea, Cloşca şi Crişan”, una dintre cele mai mari unităţi de învăţământ din judeţul Alba

Conducerea Colegiului este pregătită pentru ca accesul elevilor din clasa a XII-a la cursuri să se facă în cele mai bune condiţii. Accesul în incinta Colegiului se va realiza pe două circuite: un circuit pentru intrarea laterală şi unul pentru intrarea de la sala de sport.

În curtea colegiului vor fi prezenţi profesori care îi vor direcţiona pe elevi spre cele două intrări şi se vor asigura că aceştia păstrează distanţarea fizică. Măsurile de siguranţă şi de prevenire a îmbolnăvirii cu COVID-19 sunt afişate încă de la intrare, la avizierul din curtea liceului. De asemenea, pe panou este afişată şi oglinda fiecărei clase – respectiv locul elevilor în bănci, distanţa dintre acestea şi spaţiul, în metri pătraţi, care îi revine fiecărui elev.

La intrările în clădirea colegiului încep şi marcajele prin care li se reaminteşte elevilor să păstreze distanţa. De asemenea sunt amplasate covoare cu material dezinfectant pe care elevii îşi vor putea şterge tălpile încălţărilor. După ce au păşit în clădire, elevii vor fi întâmpinaţi de un cadru medical care le va lua temperatura prin termoscanare. Ulterior, dacă temperatura este în regulă, aceştia îşi vor dezinfecta mâinile, iar apoi se vor îndrepta către clasele la care sunt repartizaţi.

„La intrarea în şcoală elevul se dezinfectează pe mâini, îi facem un examen sumar, îl întrebăm: aveţi dureri în gât, tuşiţi, aveţi dureri de cap? Dacă copilul neagă, îi măsurăm temperatura. Dacă temperatura este mai mică de 37,3 grade, îi înmânăm o mască şi îl îndrumăm spre sala de clasă. În cazul în care se întâmplă ca temperatura să fie 37,3 – 37,4 grade, deci peste 37,3, îl ţinem deoparte 5 minute, după care repetăm măsurarea temperaturii. Dacă după cele 5 minute temperatura persistă, îi recomandăm să meargă la medicul de familie, deci copilul acela nu va intra în şcoală”, spune unul dintre cadrele medicale care vor fi prezente în unitatea de învăţământ.

acces elevi scoli alba

”În fiecare sală de curs, mobilierul este pozitiţionat în aşa fel încât să se păstreze distanţa de doi metri, deci cei patru metri pătraţi pentru fiecare elev, scaunele au fost eliminate şi  a rămas doar scaunul pentru elevul din bancă. Mai mult, fiecare loc al elevilor din bănci este marcat de un set de reguli lipit pe bancă. Intrarea în sălile de curs se va face în ordinea sosirii, iar aceştia se vor aşeza în bănci, începând cu ultima bancă şi până la prima. În acest fel elevii nu vor trece unii pe lângă alţii când îşi vor ocupa locurile în bănci”, a declarat directorul Colegiului, Valer Cerbu, citat de alba24.ro.

În pauză profesorul care lucrează cu elevii va rămâne alături de ei în sala de clasă, iar la sfârşitul programului, profesorul va fi acela care îi va conduce pe elevi la ieşire. Elevii vor ieşi din colegiu pe o uşă diferită faţă de cea pe care au intrat.

Intrări separate pentru elevii de la Şcoala Gimnazială ”Avram Iancu”

Măsuri similare au fost puse în practică şi la Şcoala Gimnazială ”Avram Iancu”. Din cei 93 de elevi care termină clasa a VIII-a şi participă la Evaluarea Naţională, 88 vor frecventa orele de pregătire din perioada 2 -12 iunie. Cele trei clase de elevi de a VIII-a vor fi împărţite în câte un corp de clădire, fiecare fiind împărţită mai apoi în trei grupe, câte o grupă de 10 elevi într-o sală de clasă. Accesul pentru fiecare corp de clădire se va face separat, pe câte o poartă distinctă. Înainte de intrarea în curtea şcolii, elevii vor fi întâmpinaţi de un cadru medical care le va măsura temperatura, apoi elevii vor fi preluaţi de către cadrul didactic cu care au orele de pregătire şi conduşi către sălile de clasă.

Ajunşi într-un corp de clădire, elevii, cu respectarea distanţării de doi metri, vor urma marcajele trasate pe podea, către sala de clasă în care sunt repartizaţi. Înainte de a intra în clasă elevii se vor dezinfecta pe mâini. De asemenea, pe tot parcursul orelor de pregătire aceştia vor purta măşti de protecţie. Şcoala le oferă câte o mască la intrarea în unitatea de învăţământ şi una la ieşire, când pleacă spre casă.

acces elevi scoli alba

„Am stabilit un program de comun acord cu profesorii care predau la clasele de limba română şi matematică. Vor avea voie să fie prezenţi maxim două ore, fiecare grupă maxim două ore în sala de curs. Vom încerca să nu se întâlnească pe culoare grupele, din acelaşi corp de clădire. Consilierul psihologic al şcolii va sta pentru 10 minute, cu o grupă care a avut o disciplină, o va mai ţine încă 10 minute, ca ceilalţi să aibă accesul în sala de clasă. După cele 10 minute grupa care şi-a terminat programul va ieşi afară şi va merge spre casă”, a declarat directorul şcolii, Gabriel Bucur. Pauzele vor fi atent supravegheate de profesori. În funcţie de corpul de clădire în care se află, copiii vor avea un spaţiu delimitat în care îşi vor putea petrece recreerea.

Citiţi şi:

 

Spitalul din România unde managerul s-a schimbat de patru ori într-o lună. De ce a trimis ministrul Sănătăţii corpul de control

 

Pacientul zero. Persoana de la care a plecat focarul de coronavirus de la Sebeş. Aproape 80 de persoane au ajuns la spital

 

FOTO Unităţile Mercedes de la Sebeş şi Cugir şi-au reluat integral activitatea. 3.000 de oameni au revenit la muncă

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite