Patru medici de la Spitalul Judeţean Alba, cercetaţi penal pentru ucidere din culpă într-o anchetă privind decesul unui copil de 12 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Decesul băiatului în urma unei grave culpe medicale a avut loc în aprilie 2013
Decesul băiatului în urma unei grave culpe medicale a avut loc în aprilie 2013

Patru medici de la Spitalul Judeţean Alba sunt cercetaţi de procurori de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia pentru ucidere din culpă şi neglijenţă în serviciu. Dosarul are legătură cu decesul, în aprilie 2013, a unui băiat în vârstă de 12 ani, în unitatea medicală.

Ancheta durează de aproape patru ani. Dosarul a fost trimis în judecată în 2016, dar judecătorii de cameră preliminară au decis că actul de sesizare nu este corect întocmit şi au dispus returnarea rechizitoriului către Parchet pentru reluarea şi completarea cercetărilor. Tragedia care face obiectul acestui dosar a avut loc în aprilie 2013. Raul Onea, un băiat în vârstă de 12 ani, a murit în spitalul din Alba Iulia ca urmare a unei grave culpe medicale. Băiatul suferea de o malformaţie genetică destul de gravă, sindromul Marfan.

Este vorba despre o boală determinată de mutaţii ale genei FBN1 ce afectează ţesutului conjunctiv, fapt ce duce la afectarea ochilor, sistemului cardio-vascular şi a scheletului osos, determinând o creştere necontrlată în înălţime. Raul Onea avea la 12 ani o înălţime de circa 1,96 metri. În data de 2 aprilie 2013, băiatului i s-a făcut rău la şcoală, acuzând dureri în piept după ce a urcat scările pentru a ajunge la sala de clasă. Copilul a fost dus la Unitatea de Primiri Urgenţe de la Spitalul din Alba Iulia, a fost consultat de medicul pediatru din cadrul UPU şi internat în secţia de pediatrie. După-amiaza, durerile în piept ale băiatului au revenit, aşa că mama acestuia a solicitat intervenţia unui cardiolog, fără, însă, ca acest lucru să se producă. Seara, băiatul a decedat în spital în urma unui stop cardio-respirator. După înmormântarea băiatului, părinţii acestuia au depus o plângere penală, în care au acuzat săvârşirea infracţiunilor de neglijenţă în serviciu şi ucidere din culpă. 

Ancheta internă derulată la Spitalul Judeţean a scos, potrivit managerului Nicoleta Coşarcă, o atitudine “aproape incorectă” a medicului de gardă din secţia de Pediatrie. “Din punctul meu de vedere, ca manager al acestui spital, consider că s-a acţionat aproape incorect, în momentul în care medicul de gardă din pediatrie s-a văzut depăşit de situaţie şi nu a apelat la şeful secţiei. Eu personal asta o văd ca cea mai bună soluţie: trimiterea la Cluj a copilului în cel mai scurt timp. Era tot ce puteam face, din punctul nostru de vedere”, a spus Nicoleta Coşarcă la momentul respectiv. Medicul pediatru a fost suspendat după decesul copilului.

După aproape trei ani, în februarie 2016, Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia a dispus trimiterea în judecată a patru medici consideraţi răspunzători pentru decesul copilului. Este vorba despre doi medici de specializare pediatrie, unul de la UPU şi celălalt din cadrul secţiei, un doctor de medicină internă şi un altul din cadrul UPU. Tot calitate de ”inculpat” a avut şi Spitalul Judeţean Alba. Actul de sesizare întocmit de procurori a fost respins, însă, în instanţă, în faza de cameră preliminară. Atât Judecătoria Alba Iulia, în iunie 2016, cât şi Curtea de Apel, în septembrie acalaşi an, au dispus retrimiterea rechizitoriului la Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia. Magistraţii de aici continuă şi în prezent cercetările.

”Organele de urmărire penală care efectuează cercetări în dosarul penal cu nr. 1570/P/2013 nu au finalizat administrarea probelor şi a mjloacelor de probă cu privire la acestă speţă complexă, urmărirea penală fiind în curs de desfăşurare, motiv pentru care nu s-a dispus o soluţie până în acest moment”, afirmă reprezentanţii Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia.

Citiţi şi:

 

Românca internată cu „durere toracică“, operată de „infecţie mandibulară“ şi moartă de infarct. Soţul îndurerat cere statului român 1,5 milioane de euro

 

Anchetă la Spitalul Judeţean Alba: un copil de 9 luni a suferit arsuri grave la o mână din cauza unei branule puse greşit

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite