O femeie cu cancer bronho-pulmonar a obținut în justiție decontarea integrală a unui medicament foarte scump

0
Publicat:

O femeie din Alba, grav bolnavă, și-a câștigat dreptul la un tratament scump, decontat integral, în instanță. Curtea de Apel Alba Iulia a admis cererea de ordonanță președințială și a obligat instituțiile de stat să deconteze tratamentul.

Pacienta a obținut compensarea integrală a medicamentului FOTO Pixabay
Pacienta a obținut compensarea integrală a medicamentului FOTO Pixabay

Pacienții grav bolnavi, în special cei care suferă de cancer și care nu își permit să cumpere medicamentele trebuie să apeleze la o instanță de judecată, să dea în judecată Ministerul Sănătății, Casa Națională de Asigurări de Sănătate și Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale.

Este și cazul femeii din Cugir care a fost diagnosticată cu cancer scuamos bronho-pulmonar, iar medicul curant recomandă tratament cu medicamentul NIVOLUMAB (denumire comercială OPDIVO).

Prescripţia medicamentului este în regim „off label” pentru această indicaţie terapeutică deoarece indicaţia terapeutică „on label” este pentru „cancer pulmonar” şi „cancer scuamos cap şi gât”. Preţul este cuprins între de 5.477,77 – 6.551.66 lei/flacon, în funcţie de concentraţie.

În prezent, medicamentul respectiv este inclus pe Lista de medicamente compensate, republicată, iar pacienţii beneficiază de compensare 100% (gratuit) pentru tratamentul unor anumite tipuri de cancer, însă nu și pentru cel de care suferă femeia.

„Cât privește urgența, această condiție este în mod indiscutabil îndeplinită, față de riscurile la care se expune reclamanta din punctul de vedere al stării de sănătate în cazul în care nu urmează tratamentul recomandat, tratament greu accesibil în lipsa compensării, raportat la prețul medicamentului în cuantum cuprins între 5477,77 lei – 6531,66 lei/flacon, în funcție de concentrație.

Prin urmare, luând în considerare afecțiunea gravă de care suferă reclamanta, vârsta acesteia, precum şi faptul că întreruperea tratamentului i-ar putea afecta dreptul la viaţă, este necesară prevenirea unei pagube iminente, care nu s-ar putea repara. Orice întârziere ar cauza prejudicii ireparabile, impunându-se prevenirea riscului iminent de deteriorare a stării de sănătate a reclamantei”, se precizează în hotărârea instanței din Alba Iulia, din 29 mai 2023.

Drept urmare, magistrații au decis că instituțiile statului român trebuie să asigure reclamantei, pe bază de prescripție medicală, în regim de compensare 100% (fără contribuție personală), medicamentul solicitat. Chiar dacă hotărârea poate fi contestată, este executorie și poate fi pusă în aplicare de către pacientă.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite