Monumentul Marii Uniri, supranumit și „monumentul Facebook”, va trece de la Ministerul Culturii la Primăria Alba Iulia
0Monumentul Marii Uniri de la Alba Iulia, realizat cu prilejul Centenarului și amplasat în 2018 în Parcul Unirii, zis și ”monumentul Facebook”, va fi preluat de administrația locală.

Monumentul din Alba Iulia va trece din domeniul public al statului și din administrarea Ministerului Culturii, în domeniul public al municipiului, respectiv în administrarea consiliului local. Construcția a suferit, deja, degradări și are nevoie de lucrări de întreținere.
Potrivit unui proiect de hotărâre al ședinței Consiliului Local Alba Iulia din 30 mai 2023 solicitarea a făcut-o chiar administrația locală, în scopul „unei administrări mai eficiente și pentru o mai bună punere în valoare, protejare și conservare”. Toate cheltuielile legate de el vor cădea, în viitor, în sarcina primăriei.

Construcția realizată în timp record, după un proiect din anii 90, a fost supranumită „Monumentul Facebook” din cauză că amintește de logoul rețelei sociale.
Construcția rezultată are o înălțime de 22 de metri și o greutate de 1.350 de tone. Prețul contractului a fost de 10,3 milioane de lei. Nu s-a făcut nici o licitație și nici o selecție de oferte pentru lucrări. Banii respectivi s-au dus direct la autor care și-a plătit direct firmele cu care a executat lucrarea.

În 1993, printr-un program iniţiat de Ministerul Culturii, a fost organizat un concurs naţional de creaţie pentru ridicarea Monumentului Unităţii Naţionale, fiind declarată câştigătoare macheta prezentată de sculptorul Mihai Buculei. Contractul pentru realizarea monumentului a fost semnat de către minister cu sculptorul Mihai Buculei în 2018, iar amplasarea a fost finalizată până la manifestările Centenarului Marii Uniri, de la 1 decembrie 2018.
Proiectul a cupărins materializarea axului Marii Uniri format din următoarele repere: biserica cu hramul Pogorârea Sfântului Duh, axul Bulevardului Transilvaniei, fântâna arteziană, Monumentul Marii Uniri, podul Marii Uniri, Catedrală Arhiepiscopală a Încoronării, Muzeul Naţional al Unirii şi Sala Unirii.