Mocăniţa revine pe Valea Arieşului, în Apuseni, după 20 de ani. Un investitor pune trenul pe şine în scop turistic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un investitor privat va readuce Mocăniţa pe Valea Arieşului, după 20 de ani. În 2017, celebrul tren ar urma să circule în scop turistic între Lunca Arieşului şi Baia de Arieş pe o distanţă de 23 de kilometri. Anul viitor, Mocăniţa va ”şuiera” pe un traseu mai lung, între Buru şi Lupşa, pe 52 de kilometri.

Investitorul care vrea să scoată bani din repunerea Mocăniţei pe şină în cea mai spectaculoasă zonă a Apusenilor se numeşte Cristian Răspopa şi este din judeţul Mureş. Acesta a concesionat de la CFR linia de cale ferată de pe Valea Arieşului. Răspopa mai are o afacere similară, pe un traseu între localităţile Teaca din Bistriţa-Năsăud şi Râciu din Mureş, pe o distanţă de 35 de kilometri. Mocăniţa ”Lechinţa” asigura legătura, în trecut, între cele două judeţe pe un traseu în lungime de 100 de kilometri.

În Apuseni, Cristian Răspopa are planuri mari şi susţine că vrea să scoată bani din această afacere având în vedere potenţialul turistic foarte ridicat al zonei. ”Vom include în traseu mai multe punct de atracţie pentru turişti. Ne vom întâlni şi cu reprezentanţii primăriilor pentru a pune la punct o strategie de dezvoltare a turismului cu ajutorul Mocăniţei”, spune investitorul. 

În 2017, celebrul tren ar urma să circule în scop turistic între Lunca Arieşului şi Baia de Arieş pe o distanţă de 23 de kilometri. Anul viitor, Mocăniţa va ”şuiera” pe un traseu mai lung, între Buru şi Lupşa, pe 52 de kilometri. Omul de afaceri intenţionează să redea circulaţiei în maxim o lună de zile un traseu de 9 kilometri, între Lunca Arieşului şi Sălciua, urmând ca în termen de circa două luni de zile circulaţia trenului să fie extinsă până la Baia de Arieş. Angajaţii acestuia au început de mai multe zile lucrările de defrişare a căii ferate şi de înlocuire, respectiv completare, a traverselor şi liniilor care s-au deteriorat sau au fost furate (foto dreapta). Investitorul nu vorbeşte despre suma pe care ar urma să o investească, dar susţine că vrea să câştige bani de pe urma acestei afaceri. 

defrisare mocanita apuseni

În Apuseni, circulă sezonier, de mai mulţi ani, un tren Mocăniţă între oraşele Abrud şi Cîmpeni pe o distanţă de 11 kilometri. Şi în acest caz, iniţiativa a aparţinut unui investitor privat - Georg Hocevar din Hunedoara, cetăţean austriac, Calea ferată îngustă care traversează o parte din Munţii Apuseni, în lungime de 94 km, între oraşele Turda şi Abrud a fost construită între anii 1910-1912. A fost numită „mocăniţă” datorită faptului că unii localnici din zonă erau cunoscuţi şi sub numele de „mocani”. 

Mocăniţa s-a dat în funcţiune oficial la data de 20 iunie 1912 şi a fost scoasă din uz în anul 1998. În anul 2006 porţiunea Mocăniţei de pe teritoriul judeţului Alba a fost înscrisă pe lista monumentelor istorice din judeţul Alba, elaborată de Ministerul Culturii în anul 2010, sub numele „Ansamblul Calea Ferată Îngustă Abrud-Vidolm“. Linia îngustă avea un număr de 21 de staţii, din care 4 gări (Turda, Baia de Arieş, Câmpeni, Abrud) şi 19 halte: Turda-Transbordare, Mihai Viteazu, Corneşti, Moldoveneşti, Buru, Ocolişel, Vidolm, Ocoliş, Poşaga, Sălciua, Brăzeşti, Sartăş, Valea Lupşii, Hădărău, Lupşa, Muşca, Gârde, Bistra şi Roşia Montană. 

Călători pe Mocăniţă pe Valea Arieşului

mocanita apuseni

Între Turda şi Cîmpeni au fost 22 de treceri la nivel cu cale ferată, cu şi fără barieră. Trenul trecea, de asemenea, prin 2 tuneluri. În ultimii ani de existenţă pe această rută circulau zilnic (dus-întors) 3 trenuri. Trenul accelerat parcurgea cei 94 km în cca 6 ore şi 30 minute. Mocăniţa oprea însă şi între staţii, când pasagerii ocazionali făceau semne cu mâna.

Citiţi şi:

Alpinist român care a supravieţuit unei avalanşe în 1987 în Făgăraş: „Am stat trei zile în nişte adăposturi de zăpadă“

Românul care a traversat Africa pe bicicletă a ajuns la destinaţie. Bogdan Marcu a pedalat 11.000 de kilometri până la Capul Bunei Speranţe

Plasticul cel mai periculos pentru sănătate. Cum se împarte în funcţie de codurile de reciclare

România lucrului prost făcut. Cum s-au ras de pe faţa pământului 30 de hectare de pădure pentru o pârtie de schi uitată

Aventurile lingvistice ale prefectului de Alba în propriul CV: „Cunosc bine Internet. Îmi place să lucrez în medii multiculturale“

De ce au patru culori toate paşapoartele folosite în lume. Semnificaţiile fiecărei nuanţe alese pentru actele de călătorie

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite