O nouă investiție importantă în „Elveția României”, zona turistică spectaculoasă din Munții Șureanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria comunei Șugag, județul Alba, a demarat un nou proiect important pentru dezvoltarea zonei Luncile Prigoanei, din Munții Șureanu, denumită și „Elveția României”.

Poiana spectaculoasă din Munții Șureanu FOTO sebesinfo.ro
Poiana spectaculoasă din Munții Șureanu FOTO sebesinfo.ro

Este vorba despre o investiție în valoare de 10,5 milioane de lei pentru introducerea sistemului de canalizare menajeră pentru un număr estimat de 280 de beneficiari. Zona are un potențial uriaș din punct de vedere turistic, în apropiere aflându-se unul dintre cele mai spectaculoase domenii schiabile din România.

Luncile Prigoanei este denumirea generică sub care este cunoscută întinsa poiană situată în Munţii Sebeşului, la nord de Vârful lui Pătru, într-un areal montan bogat în păduri şi păşuni alpine. Zona dispune de un uriaş potenţial de dezvoltare turistică, mai ales în ceea ce priveşte turismul legat de sporturile de iarnă. La această dată, zona turistică nu dispune de un sistem centralizat de canalizare menajeră. Majoritatea locuințelor și construcțiilor de turism au bazine vidanjabile sau fose septice.

Potrivit inițiatorilor proiectului, evacuarea apelor uzate menajere direct în factorii de mediu contribuie la creșterea conținutului în poluanți a apei freatice peste limitele admise și compromiterea acestora ca factor de mediu, cât și ca folosință de apă.

„Neluarea unor măsuri urgente pentru realizarea unui sistem conform de canalizare menajeră în zona turistică, va conduce în mod cert la creşterea semnificativă a riscului de îmbolnăvire a populației. O altă deficienţă majoră generată de lipsa unui sistem centralizat de canalizare a apelor uzate este dezvoltarea turistică lentă a zonei datorită neatractivităţii acestora pentru investitori”, susțin inițiatorii proiectului.

Rețea de 6,7 kilometri lungime

Zona are o populație permanentă de aproximativ 500 de locuitori și un număr estimat de turiști de aproximativ 800 de perosane. Numărul locuinţelor a fost analizat din perspectiva numărului necesar actual de racorduri ce vor fi realizate la reţeaua de canalizare, fiind estimat un număr de 280 parcele ce necesită racordare la rețea. Numărul este echivalent cu cel estimat pentru rețeaua de alimentare cu apă potabilă.

Reţeaua de canalizare menajeră proiectată va funcţiona în sistem separativ şi va colecta apele uzate menajere provenite de la utilizatori casnici și agenţi economici sau de turism, prin intermediul căminelor de racord şi a racordurilor conectate la căminele de vizitare sau la ramificaţiile sferice intercalate pe colectoare.

Lungimea totală a reţelei de canalizare gravitaționale va fi de 6.754 metri. Pe toată lungimea reţelei de canalizare, s-au prevăzut 178 cămine de vizitare, în aliniamentul colectoarelor, la capete şi în intersecţiile dintre colectoare.

Pentru corectarea calităţii apelor uzate provenite din zona proiectului înainte de deversarea în emisar, pârâul Prigoana, este propusă execuţia unei staţii noi de epurare, amplasată în nordul zonei, pe malul stâng al văii Prigoana. Stația de epurare urmează să fie proiectată pentru un număr maxim de 1.300 de locuitori.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite