Foto Magia unui sat ascuns de lume din Munții Apuseni. Cum arată diminețile de toamnă printre casele cu acoperișuri de paie

0
Publicat:

Dumești, un sat unde mai locuiesc doar câteva familii, aflat la poalele Apusenilor, a devenit în ultimii ani o destinație tot mai căutată de pasionații de fotografie. Oamenii ajung aici înainte de răsăritul soarelui în căutarea peisajelor ideale.

Satul Dumești. Foto: Marius Turc.
Satul Dumești. Foto: Marius Turc.

Satele din Munții Apuseni păstrează gospodării autentice țărănești, unele vechi și aproape neschimbate de peste un secol. Datorită lor, așezările de munte au devenit tot mai căutate de turiști.

În comuna Sălciua (județul Alba) străbătută de șoseaua Câmpeni - Turda (DN 75) una dintre „magistralele” Apusenilor, călătorii descoperă unele dintre cele mai pitorești așezări din vestul României.

Un astfel de loc este satul Dumești, înconjurat de munți și de monumente ale naturii, o așezare montană care a păstrat case vechi, cu acoperișuri de paie, care împodobesc culmile domoale.

„Este un sat uitat de lume, în inima Transilvaniei, cu dealuri superbe, case tradiționale cu arhitectură țărănească, unde animalele sătenilor sunt lăsate să cutreiere pășunile. De văzut toamna, mai ales dimineața, dacă se poate la răsăritul soarelui”, povestește unul dintre călătorii care l-au vizitat recent.

Casele de paie, vechi de peste un secol

Casele sporesc farmecul satului din Alba au fost construite până la începutul secolului XX. Se disting prin simplitate, dar mai ales prin acoperișurile lor de paie, construite într-un mod complex, dar care era la îndemâna meșterilor din Apuseni.

Localnicii povesteau că așezarea paielor, de grâu sau secară, era o muncă minuțioasă, ce presupunea învârtirea în jurul acoperișului și călcarea acestora pentru nivelarea lor. Paiele aveau o greutate redusă, erau bune izolatoare, permiteau aerisirea casei și aveau o durată ridicată de viață, de peste 60 de ani.

În satul Dumești mai locuiesc câteva familii, urmașele păstorilor care au înființat așezarea și au construit casele pitorești, dar numărul turiștilor a fost în continuă creștere în ultimii ani. Este un loc ideal de vizitat dimineața, spun pasionații de fotografie, când primele raze ale soarelui mângâie dealurile, dominate de Munții Trascăului din lanțul montan al Apusenilor.

Iar în zilele de toamnă ceața și bruma sporesc farmecul compozițiilor. Imaginile realizate de Marius Turc și Cristian Resiga înfățișează splendoarea micii localități de la poalele Apusenilor.

„De fiecare dată, satul Dumești e magic... cu sau fără ceață. Azi de dimineață arăta cam așa... la fix -6 grade”, scrie Marius Turc, unul dintre autorii fotografiilor.

În apropierea satului Dumești, turiștii descoperă o mulțime de monumente ale naturii. Cele mai cunoscute sunt Cascada Șipote, Cascada Vânătările Ponorului, Huda lui Papară, Peștera Poarta Zmeilor și Detunatele.

La circa 40 - 50 de minute de mers din Dumești, cu mașina, călătorii găsesc alte două sate pitorești tot mai populare ale Apusenilor, localitățile Rimetea și Colțești din Munții Trascăului.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite